[#1] GVP Impact Series II 2000 HC+8
witam
kto moglby napisać mi conieco o tym kontrolerze? chodzi mi dokladnie co on obsługuje i w jakiej ilości. Do czego służy zewnćtrzne gniazdo 25 pin a do czego wewnćtrzne 50 pin. Ile dysków mógłbym połączyć oraz ile cd-romów? z góry dzićkuje za odpowiedz

[#2] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@Czarnomag, post #1

Szukaj na Amiga Hardware Book.
Gniazdo zewnętrzne 25 pin - to jest właśnie "zewnętrzne gniazdo 25 pin SCSI", a wewnętrzne 50 pin to "wewnętrzne gniazdo 50 pin SCSI". Poważnie! A tak całkowicie poważnie, to są standardowe gniazda SCSI, jak najbardziej zgodne z resztą komputerowego świata. Konkretnie jest to tzw. Narrow SCSI (bo oprócz niego jest jeszcze Wide i UltraWide). Wszystko co jest w standardzie narrow (albo inaczej 50 pin) powinno pasować. Standard ten obsługuje 7 podpiętych urządzeń (kontroler też jest urządzeniem i jest zazwyczaj ósmy). Tak więc możesz mieć 7 HDD, lub 7 CDRomów, lub 3 CD i 3 HDD i skaner SCSI .....
Kabel może mieć 6 m. Ostatnie urządzenie musi być zaterminowane. W praktyce oznacza to że musi mieć ustawioną stosowną zworkę (najczęściej o nazwie TERM), a inne urządzenia muszą mieć tą zworkę otwartą.
Aha, jeszcze każde urządzenie musi mieć inny numer - ustawiane trzema zworkami (osiem kombinacji).
To naprawdę wszystko.
[#3] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@wali7, post #2

Ale o co chodzi ze do jednego gniazda mam podpiąć 7 urządzeń. To samo przeczytałem na innej stronie, ale chciałem aby ktoś mi to bliżej opisał. I co bćde jeszcze potrzebował do tego urządzenia aby podłączyć te 7 urządzeń.

WALI7 licze na Twoją pomoc :)

[#4] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@Czarnomag, post #1

Ojej,
tak jak choćby w IDE: tasiemka 50 pin (do 6 m długości) i stosowna ilość złączy. Zazwyczaj kontroler ma terminator (choć niekoniecznie), taśma więc zaczyna się od niego i kończy na ostatnim (zaterminowanym) urządzeniu. Jeśli niezaterminowany kontroler jest wśrodku, wtedy skrajne urządzenia na taśmie muszą mieć terminatory. W razie gdy dane urządzenie nie ma terminatora, a musi być na końcu taśmy, wtedy stosujesz osobny terminator (jako osobne - nibyurządzenie) - ale to rzadki przypadek.
Poza taśmą, kontrolerem i samymi urządzeniami nie potrzebujesz nic więcej. W przypadku CD przyda się jeszcze filesystem (program, ale ten znajdziesz bez problemu (choćby na Aminecie). Do innych urządzeń niż dyski generalnie przydadzą się drivery, źródło: Aminet.
[#5] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@wali7, post #4

A do HD nie bede potrzebował jakiś sterowników czy programów?? Co do tasiemki to jak ona wygląda?? jak PC-towa tylko ma 7 złączy?? gdzie mógłbym wogole taka kupić??

[#6] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@Czarnomag, post #3

Że też w 2004 roku jest jeszcze amigowiec, który nie widział skazi....
[#7] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@Czarnomag, post #5

Odpowiednie sterowniki do obsługi między innymi twardzieli SCSI, są w ROMie karty z kontrolerem SCSI. Co do taśmy 50pinowej, to kupisz ją w dowolnym dobrym sklepie komputerowym czy na giełdzie komputerowej. Kupowana taśma ma zazwyczaj tylko jedno wejście do koltrolera i dwa wyjścia dla podłączenia twardziela lub CDROMów. W czasie rozbudowy możesz zawsze później wpiąć w taśmę następne gniazdo dla twardzieli.
[#8] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@Czarnomag, post #1

Taśmę można kupić, można też zrobić samemu. Taśma wygląda podobnie jak ta od pecetowego IDE, tyle że ma 50 żył. Sugerowałbym taśmę długą (z 1 metr conajmniej), jeśli zamierzasz założyć coś więcej niż 1 HDD i CD. Jesli tylko to, to nie przesadzaj z długością taśmy, bo gdzie ją wtedy upchniesz?
Procedury obsługi HDD są w Romie karty, nie potrzebujesz nic. Do spartycjonowania HDD przyda ci się program HDToolBox (wersja z systemu 3.0 powinna chodzić na 2.0?), względnie inny program do partycjonowania. Partycja systemowa (nazwij ją najlepiej HD0) powinna być bootowalna. Po resecie sformatuj ją, a następnie przenieś zawartość dyskietek systemowych na nią. Po resecie powinno ruszyć już z HDD (wyjmij tylko dyskietkę ze stacji).
[#9] Re: GVP Impact Series II 2000 HC+8

@krucafix, post #6

Krucafix z twojej wypowiedzi nie mozna nic wywnioskowac. Jak chcesz sie oppisac to nie tutaj. Są ludzie zieloni jak ja, ktorzy dopiero teraz zaczynaja swoja przygode z Amiga. Wczesniej sluzyla tylko do grania zwylka czysta 500.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem