[#1] Alone in The dark for apple
Chciałem odpalić demo tej gry na mac os 7.5 pamieci ustawilem dla systemu 20 megabajtow jednak gra uparcie twierdzi ,ze pamieci ma zamalo........ nie wiem czy sa jeszcze jakies specyficzne rodzaje pamieci jabłuszka który by ta gra wymagała. Mi się wydjaje ze czesc pierwsza powina spokojnie ruszyc na 4 megabajtach. Macie mozje jakieś sugestie????

Benedykt

ps. (mój dwusetny post na tym forum :P gonie sarmats army 451 postów :P)

[#2] Re: Alone in The dark for apple

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

U mnie pierwsza część (pełna wersja) rusza gdy mac ma 8 mb pamięci :). Sprawdz na innym osie, zwieszki itp. W końcu MacOS to tylko odpalarka do gier, czego tu wymagać .

[#3] Re: Alone in The dark for apple

Wymagania:
Mac Sys. 7.x, 68040, 256 couleurs, 5 MB ram, SoundManager 3.1, QuickTime 2.0.
[#4] Re: Alone in The dark for apple

@cholok, post #3

drugiego i trzeciego chyba nie mam....Za cienki jestem w jabłuszkach(narazie) aby stwierdzić co jets na tej partycji a czego nie ma

Benedykt

[#5] Re: Alone in The dark for apple

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Kurde,kiedyś to odpalałem na 8 mb ram i chodziło na 68040 bez problemu i z rozsądną prędkością. Może spróbuj jednak na MacOS 8.x to że wymaga jedynie 7.x to może być jakaś lipa. I sprawdź czy ten OS który masz nie jest jakiś uszkodzony...

[#6] Re: Alone in The dark for apple

Emulowany Macintosh może ma wystarczająco pamięci żeby grę uruchomić ale może grze przydzielono za mało pamięci. MacOS (68k i PPC) do wersji 9.2 włącznie miał coś takiego jak przydzielanie pamięci dla każdego programu. Z Macintoshami nie miałem syczności od 1.5 roku i dokładnie nie pamiętam ale spróbuj zrobić tak...

Zaznacz ikonę głównego pliku wykonywalnego gry i wyświetl informacje o nim (klawisze Jabłko+I). Tam chyba w drugiej zakładce jest ilość pamięci minimalna i maksymalna. Spróbuj zwiększyć max i odpalić grę. W MacOS 8/9 jest chyba tak też sugerowana ilość pamięci. Już nie pamiętam, bo sam mam słabą pamięć. :D

Tutaj jeszcze mała uwaga. Kiedyś Acorbat Reader na MacOS 9.2 pokazywał mi, że ma za mało pamięci do wyświetlenia bardzo PDFa. Zwiększałem MAX, zwiększałem i ciągle to samo. Okazało się, że trzeba było ZMNIEJSZYĆ. :D Dlaczego? Na 100% nie wiem ale domyślam się, że Acrobat Reader trochę odszedł od starego głupiego sposobu używanego zwykle w MacOS Classic. Jakoś pewnie allokował sobie pamięć poza tą przydzieloną no i jak więcej przydzielałem to mniej było dostępnej dla innych programów i mniej mógł sobie zaallokować. Tak to sobie wytłumaczyłem i to chyba była prawda, bo jak się obserwowało używaną pamięć (zarówno przydzieloną programowi jak i ogólną) to ta hipoteza się potwierdzała.
Jeszcze małe wyjaśnienie - w tych Macach zazwyczaj wyłączałem pamięć wirtualną, bo diablenie przymulała na G3 233 MHz. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem