[#6]
Re: Alone in The dark for apple
@Benedykt Dziubałtowski,
post #1
Emulowany Macintosh może ma wystarczająco pamięci żeby grę uruchomić ale może grze przydzielono za mało pamięci. MacOS (68k i PPC) do wersji 9.2 włącznie miał coś takiego jak przydzielanie pamięci dla każdego programu. Z Macintoshami nie miałem syczności od 1.5 roku i dokładnie nie pamiętam ale spróbuj zrobić tak...
Zaznacz ikonę głównego pliku wykonywalnego gry i wyświetl informacje o nim (klawisze Jabłko+I). Tam chyba w drugiej zakładce jest ilość pamięci minimalna i maksymalna. Spróbuj zwiększyć max i odpalić grę. W MacOS 8/9 jest chyba tak też sugerowana ilość pamięci. Już nie pamiętam, bo sam mam słabą pamięć. :D
Tutaj jeszcze mała uwaga. Kiedyś Acorbat Reader na MacOS 9.2 pokazywał mi, że ma za mało pamięci do wyświetlenia bardzo PDFa. Zwiększałem MAX, zwiększałem i ciągle to samo. Okazało się, że trzeba było ZMNIEJSZYĆ. :D Dlaczego? Na 100% nie wiem ale domyślam się, że Acrobat Reader trochę odszedł od starego głupiego sposobu używanego zwykle w MacOS Classic. Jakoś pewnie allokował sobie pamięć poza tą przydzieloną no i jak więcej przydzielałem to mniej było dostępnej dla innych programów i mniej mógł sobie zaallokować. Tak to sobie wytłumaczyłem i to chyba była prawda, bo jak się obserwowało używaną pamięć (zarówno przydzieloną programowi jak i ogólną) to ta hipoteza się potwierdzała.
Jeszcze małe wyjaśnienie - w tych Macach zazwyczaj wyłączałem pamięć wirtualną, bo diablenie przymulała na G3 233 MHz. :)