Wątek zamknięty
[#1] Poszukuję AmigaXL lub Amithlona.
Poszukuję AmigaXL lub Amithlona. Czy ktoś wie skąd można go ściągnąć, albo ktoś tanio mi go odsprzeda.

COCO
[#2] Re: Poszukuję AmigaXL lub Amithlona.

@COCO, post #1

[#3] Re: Poszukuję AmigaXL lub Amithlona.

@COCO, post #1

Daj znać na priv (email: u108809992806200@neostrada.pl) to być może złożymy się.
[#4] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@czajano, post #3

Każde kupno Amithlona z pominićciem B.Muellera jest nielegalne.Właściciel praw do niego zakazał jego sprzedawania.Firmy trzecie oferując go teraz za pieniążki robią to nielegalnie.
Poszukaj go poprzez programy p2p:)
[#5] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #4

Witam :)

Jaki status wogole ma Amithlon?, bo skoro jest sprzedawany nie legalnie, to... moze jest za free??. Chociaz to by bylo zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe:(.

Pozdrowionka
[#6] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@xe, post #5

Nie ważne jaki ma status.To ostatni system amigi jaki suportuje m68k.I chwała mu za to:)
Przełamuje stereotyp ,że ' x86 nie nadaje sić na nasz ulubiony AOS'.
W sumie kupno w efunzinie też ma dobre strony.Przynajmniej dostaniecie kompletny system.Taki jaki był rozpowszechniany.
[#7] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@xe, post #5

no skoro kupowanie jest nielegalne to skąd można go ściągnąć... ma ktoś jakieś info na ten temat?? Sam bym chciał zobaczyć co To potrafi...
[#8] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@dj_dlugi, post #7

Od razu ostrzegam, że taki defaultowy Amithlon prosto z pudełka może przestraszyć. Kernel nagrany na oryginalnym BootCD nie chwyta bardzo dużej ilości sprzętu obsługiwanego dziś przez Amithlona. Oczywiście muszę wspomnieć o tym, że jedyny legalny sposób nabycia Amithlona na dzień dzisiejszy to nabycie oryginalej kopii, którą ktoś zakupił PRZED tym jak Meyer zakazał dalszej dystrybucji swojego produktu. Taki egzemplarz jest legalny.
[#9] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@Softfailur, post #8

czyli realnie jest nie dostępny...
A na marginesie to czemu zakazano jego dystrybucji??
[#10] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@dj_dlugi, post #9

Układ był taki. Amithlon jako emulator ma dwóch developerów: Berniego Meyera odpowiedzialnego za emulację procesora (to on napisał ten genialny emulator JIT wykorzystywany we wszystkich UAE, Basiliskach i pewnie jeszcze czyms tam an x86; specjalnie na cele Amithlona jeszcze go "podrasował") i jakiegoś Niemca (przepraszam bardzo, ale za to co zrobił jakoś go nie lubię i nie poświęcam uwagi ;). Wydawcą był Haage & Partner (a żeby ich...). Zgodnie z umową Meyer jest właścicielem swojej części kodu, podobnie "nasz Niemiec". Hack&Patch był tylko dystrybutorem ale miał wyłączność. Umowa została podpisana AFAIR na 4 lata. W pewnym momencie do gry wkroczyła Amiga Inc. ponieważ zauważyła, że Amithlon całkiem nieźle się sprzedaje, razem z emulatorem dostarczany jest system Amigi, a nikt nie raczył jej za to zapłacić.
Prawnicy Amigi zaczęli atakować Meyera. Ten odesłał ich do dystrybutora, który zgodnie z umową miał się tym zająć i co gwarantowała mu zawarta z nim umowa. Haage & Partner udawał, że nic nie słyszy i kontynuował dystrybucję. Kiedy Meyer ogłosił, że zakazuje dystrybucji Hack & Patch nadal olewał wszystko, za to przestał Meyerowi wypłacać comiesięczne wynagrodzenia i przysyłać raporty ze sprzedaży (dyplomacja ,nie ma co Amiga Inc. nie ustyawała w swych rządaniach. Meyer próbował się nawet z nią dogadać. Ponoć jakieś wstępone rozmowy prowadzili. Amiga Inc. na swoich stronach zapowiadała laptopy z przeinstalowanym Umilatorem (następcą Amithlona, napisanym w całości przez Meyera). W międzyczasie zaczęto na Meyera naskakiwać na różnych listach. On otrzymał propozycję znacznie lepiej płatnej posady pozbawionej takich cyrków i porzucił projekt.

Haage & Partner na początku na swojej liście odgrażał się, że razem właśnie z "panem Niemcem" ulepszoną Amithlona, że Meyer do niczego im nie jest potrzebny. Oczywiście nic z tego nie wyszło.

Projekt Amithlon umarł :( *

A naprawdę szkoda, bo to mogło być naprawdę COŚ. :(

Wystarczy spojrzeć na jego osiągi i porównać do proponowanych dziś Amigowcom rozwiązań opartych o PPC. Dodatkowo Amithlon umożliwia uruchamianie natywnych programnów na x86 dla AmigaOS (AmigaOS-i686) będąc tym samym hybrydą z gatunku PUP/WOS - cały system chodzi na 68k (emulowanym), ale soft może być natywny na x86.

No i ta cena i różnorodność hardware'u.

Eeeech :(

--
* Być może pominąłem pewne istotne zdaniem innych fragmenty tej historii. Wokół Amithlona panował straszny "zgiełk informacyjny" - jedne strony zarzucały innym kłamstwo itp. Ja podałem to, co wg mnie miało miejsce. Ostatnie wydarzenia "w amithlonowym świecie" zdają się potwierdzać taki właśnie przebieg wszystkiego.

Aaaa.. Ten "tajemniczy Niemiec" nazywa się Harald Frank. Właśnie sobie przypomniałem :)
[#11] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@Softfailur, post #10

Tytulem uzupelnienia....
http://www.amithlon.net/reason.shtml
[#12] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@Jader, post #11

Witam :)

Nie chcac lamac regulaminu :) a poza tym nie chce odbierac wam przyjemnosci szukania :P wiec powiem tylko, ze AMIthlona mozna znalesc na tej stronie http://torrent.org.pl/ wystarczy sobie go odszukac w jednym z dzialow. Radzilbym sie pospieszyc, bo lada dzien zniknie z listy.

Pozdrowionka
[#13] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@xe, post #12

To ja przy okazji wspomne, ze morphosowy mlDonkey bardzo fajnie sciaga torrenty i wlasnie za posrednictwem tej strony sciagnalem juz naprawde baaardzo duzo. :) Pegasosa nie wylaczalem od 1.5 miesiaca nawet na sekunde. Nawet nie wiem czy wylacznik jeszcze w nim dziala. ;)
[#14] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@MDW, post #13

>Softfailur>>Hage&Partner i Harald Frank oni nie tylko sić odgrażali-dopieli swego.AmigaOS XL jest pozbawiony wkurzających niedoróbek Amithlona.
Gorzej ,że chłopaki z QNX powinni im postawić pomnik.H&P i H.F. sprowadzili Amithlona do postaci Emulatora w systemie QNX Neutrino.Zielona ikonka kameleona w menu wygląda nieźle ,ale szczćka opada jak to sić uruchomi.
[#15] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #14

My chyba nie mowimy o tym samym... Oni sie konkretnie odgrazali, ze dorobia do emulatora (chodzilo konkretnie o Amithlona ale glowe dam, ze AmigaOS-XL tez tego nie ma, bo z tego co wiem to wlasnie w ten sposob sie w ogole pomysł wydania czegoś takiego "wspolnie" zrodzil, ze jeden z developerów Hack & Patch (ten odpowiedzialny za AmigaOS-XL) zwrócił się do Meyera jako do autora samej emulacji, bo miał z nią pewne problemy ) emulację MMU. A nie ujmując nikomu nic, to chyba żadnego pojęcia o złożoności problemu nawet nie mają.

Poza tym z tego co zauważyłem to Amtihlon jako emulator sam w sobie miał być etapem przejściowym. Pamiętaj, że Amithlon już dzisiaj umożliwia uruchamianie i tworzenie natywnego oprogramowania pod AmigaOs dla x86. Dodatkowo umożliwia dostęp niskopoziomy do pecetowego hardware'u spod AmigaOS. W ten sposób możliwe jest tworzenie sterowników bezpośrednio dla AmigaOS pod konkretne karty graficzne i wszystkie inne urządzenia. Meyer zaraz po wydaniu tego mówił, że w sumie gdyby nawiązać np. współpracę z ludźmi od AROSa to zyskują oni nową jakość (bo mają działający emulator dobrze i możliwość wykonywania kodu pod x86 natywnego (i probel mendianów nei istnieje

Takie np. steroniki zaczęły powstawać. jakieś pierwsze softy na x86 natywnie wtedy też wychodzić zaczęły.

Ale, że rozwój się zatrzymał i nikt sterów nie pisał (chociaż H. Frank się tak odgrażał, że on ma dużo sterów i cały czas tworzy nowe... to Meyer odpowiadając na prośby użytkowników umożliwił wykorzystywanie sterów kernela Linuxowego, który przecież gdzieś tam w tle jest. To nie jest to co obiecywano i co miało stanowić o sile Amithlona bo to spycha go w tę "emulacyjną" stronę. Ale rozwój oficjalnie nie istnieje więc dobrze, że chociaż ten element jakoś tam jeszcze sie rozwija (bo rozwój kernela na licencji GNU wzięły na siebie jak to zwykle u nas bywa "osoby trzecie" :).

Amithlon w stanie jakim jest no raczej przyszłości nie zapewnia. Ale gdyby ktoś Meyera zachęcił jeszcze do współpracy jakoś (pewnie pieniędzmi :) to naprawdę ciekawe rzeczy by się działy :> To, że emulator nie jest rozwijany nie pozwala mu miejscami (właśnie poprzez natywność kodu) być szybszym np. od najszybszego obecnie dostępnego Pegasosa (Peg2 G4/1 GHz).

Dlatego aż boli jak tak człowiek pomyśli co z tego mogłoby wyrosnąć. Potencjał był, ale i tak projekt ubili :(

Na koniec zatem jeszcze pytanie (pytam bo autentycznie nie wiem, AmigaOSXL nie używałem nigdy) czy AmigaOSXL ma emulację MMU i czy ma możliwość odpalania pod AmigaOS natywnego softu na x86 (znaczy takiego naszego "amigaosowego" tylko przekompilowanego, a nie natywnego korzystającego z QNX, równolegle z AmigaOSowym)?
[#16] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@Softfailur, post #15

AIBB pokazuje brak MMU,ale przyspieszenie akceleracji3d wbija fotel (jest szybszy niż pegI600MHz-przynajmniej na p3 733) . Amiga XL obywa sić bez kernela Amithlona.Wyświetlanie odbywa sić poprzez QNX.Jakie jest jądro QNX taki i zakres sprzćtu obsługiwanego.QNX pracuje na FAT32.
AmigaXL uruchamia gierki z 500 i 600 -dużą czćść(chodzą Alienbreedy 92 i II i wiele innych:)-sam sić zastanawiam jak je rozpoznaje,ponieważ jak je sić uruchomi to spowalnia procesor żeby można było w nie normalnie grać.Z Agą ma problemy(Starfighter nie ma rtg ,niby jest aga ,a chodzi). Zbig3d grupy DecSIx na mychć też chodzi:)
[#17] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #16

GoD2 pokazuje w grafice na ati rage pro 8MB 9437 pkt . i jest szybszy od komputera Lucky:)
Brakuje w prefs ikon picasso96.
Syspeed w 640x480 we wszystkich trybach jest 2,5 raza szybszy od CVppc Z kartą ppc604e 200.
[#18] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #17

Dobra zrobiłem trochć testów na z użyciem programów Amigod2 i p96speed v1.2.Wyniki poniżej:

AmiGOD2 wyniki TOTAL:
Graphics 9675
Math 68k 1363
Intuition 213

P96Speed v1.2:
Computer: AmigaXL/ECS
GFXSystem:Picasso96
Graphicscard:emulated
Screenmode:AmigaXL 640x480 8bit

RectiFill 1672 RectFilPatern 1604
Writepixel 448118 WCHPixel 2485
WDA8 2484 WPlien8 70882
De 27998 DrewCircle 32316
Drew 9639 Drew HOr/Ver 22287
SrX 339 BlitBitMap 5598
Text 11050 BlitMApScaling 374
BlitRP 4995

OpenWindow 172 MoveWindow 272
SizeWindow 166 CON-Output 240
ScreenToFront 26

:)
[#19] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #18

Ale ja mówiłem o benchmarkach względem takich rzeczy, które bardziej liczą niż rysują. Choć w sumie rysowanie na akcelerowanych kartach też jest szybkie, ale pewnie nie tak.

Ja osobiśnie nie dysponuję sterownikami bezpośrednio pod AmigaOS. Ale takowe istnieją (nawet pod W3D!). Mieli je nieliczni developerzy. Znam jednego. Widziałem jak to u niego działa. Na tej samej karcie (GF2 MX 200 32 MB AGP) komputer na jego sterach chodził zauważalnie szybciej niż mój na sterach korzystających z przekierowania driverów linuxowych.

Ale tak jak mówię. Możesz podać np. wyniki pracy lame'a czy innego bladeenca?

Możesz także odpowiedzieć na pytanie czy istnieje możliwość uruchamiania programów AmigaOS-x86.

Co zaś do AGA to na Amithlonie bardzo ładnie i szybko śmiga UAE-AmigaOS (Richard Drummond rulez :).

To co mówisz brzmi swoją drogą bardzo ciekawie. Jak kiedyś znajdę chwilkę (i miejsce na dysku :) to zainstaluję. Póki co jednak nie porzucę chyba Amithlona (który tak właściwie to pracuje praktycznie bez jakiegoś systemu wyraźnie działającego w tle) zachowującego się "z wierzchu" jak AmigaOS przygotowany dla tego hardware'u.
[#20] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@Softfailur, post #19

Lame to ten od mp3?Bladenc?Możesz mi je przesłać na adres email?
Sam jestem ciekaw ich wyników:)
Amithlonem z przerwami bawić sić już ponad rok.
Na instalkć AmigaXL zdecydowałem sić kilka dni temu.
Przechodzi u mnie beta testy:)
Ale dysponujć słabymPc -płyta ECSGroup P6BATap(via693a) i p3 733 -wićc wyniki mogą być mocno zaniżone.
[#21] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #20

Podaj jakiś namiar albo poszukaj na sieci.
Podsyłać jedynie kompilacje 68k czy x86 też?
[#22] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@Softfailur, post #21

Jak czytasz post to kliknij w autor:) tam jest adres.Dobra napiszć na twoją skrzynkć.
[#23] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #22

>SoftFailur>>Co żeś narozrabiał ,że administrator zamknął ci skrzynkć na wp:)
[#24] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #23

Testy przeprowadzono na P6batAP p3 733 MHz 256 SDRAM ,dysk 2GB w PIO4,karta ATi RAGe (Mach64gt)pro turbo 8MB tryb agpX2.Tryb graficzny 32bit karta uzyskuje hardwer-owo.

P96Speed 1.2 - Š`97-99 by Jens Langner
.-----------------------------------------.
| Computer......: AmigaXL/ECS |
| CPU...........: 68040/28 MHz |
| OS / WB.......: V40.70/V45.2 |
| SetPatch......: v44.17|
| Chip/Fast.....: ~2.0MB/32MB |
| Graphics card.: emulated |
| GFX system....: Picasso96 |
| Resolution....: 1024 x 768 x 32 |
| Depth/Colors..: 16777216 colors +kanał Alpha|
| Testlength....: 13 |
+-----------------------------------------+
| Description...: --- |
| : |
| : |
| Owner.........: |
| E-Mail........: --- |
`-----------------------------------------'
Test ten nie jest skierowany przeciw Pegasom to tylko obiektywne porównania. Do tej pory było brak osiągów maszyny opartej o AmigaOS XL.
.============= SPEEDRESULTS ==============.
| RectFill()................ 1730 op/s |
| RectFill() Pattern........ 1659 op/s |
| WritePixel().............. 542574 op/s |
| WriteChunkyPixels()....... 491 op/s |
| WritePixelArray8()........ 490 op/s |
| WritePixelLine8()......... 36379 op/s |
| DrawEllipse()............. 21984 op/s |
| DrawCircle().............. 26366 op/s |
| Draw().................... 6246 op/s |
| Draw() Hor/Ver............ 9766 op/s |
| ScrollRaster() X.......... 327 op/s |
| ScrollRaster() Y.......... 334 op/s |
| PutText()................. 6569 op/s |
| BlitBitMap().............. 1753 op/s |
| BlitBitMapRastPort()...... 1578 op/s |
| BitMapScale()............. 327 op/s |
|--------------- Intuition ---------------|
| OpenWindow().............. 84 op/s |
| MoveWindow().............. 122 op/s |
| SizeWindow().............. 88 op/s |
| CON-Output................ 145 op/s |
| ScreenToFront()........... 42 op/s |
`========================================='
>Prośba do qrxmrx i Kraszewskiego >>Zróbcie test na MorphOS jeszcze raz p96speedv1.2 w trybie 32bit.

ps.Możecie te wyniki porównać z osiągami peg2 G4 na forum Morphosa.W temacie p96speed-benchmark.
Pochopnych wniosków od razu nie wyciągajcie -przecież to tylko emulacja:)
[#25] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #24

Ale z drugiej strony też nie jest aż tak różowo jeśli weźmie sić wyniki ostatniej wersji AmiGOD2 dla wszystkich maszyn wykonujących kod m68k:(
Amithlon wcale nie wypada gorzej,a wrćcz bije AmigaXL o głowć.
Wyniki mówią same za siebie.

AmiGOD2
1)Graphics 2D 6710
2)Math 68k 449
3)Intuition 265
4)Harddisk(beta) 166
5)Memeor(beta) 166

Tak wićc wybór zależy od każego z nas.
[#26] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@COCO, post #1

PS.Wyniki AmiGOD2 uzyskałem w trybie 800x600 16bit .
Parametry takie same jak na stronie Lukasa Stehlika.
[#27] Re: Poszukujć AmigaXL lub Amithlona.

@bwilis, post #24

Zamykam wątek, już nie na temat, a ludzie się skarżą, że maile dostają niechciane. :)
Zróbcie odpowiedni temat, bo w tej chwili ciężko inne rozwiązanie znaleźć. :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem