[#1] Problem z pamięcią graficzną
mam następujący problem:

w uae ustawiam np. 2Mb chip + 32 Z3FAST + 8 RTG, i z tego WB widzi tylko 2 mb chip +32 Fast. Ginie mi gdzieś 8MB RTG. A przy próbie odpalenia Napalmu (sic!) pojawia się żółte guru z komunikatem w rodzaju : nie zanleziono podsystemu graficzengo (sterowniki do kart graficznych mam zainstalowane - zgodnie z instrukcją)
[#2] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #1

Z jaką instrukcją?
Jaki system graficzny masz zainstalowany?
8MB to pamiec emulowanej karty graficznej, a nie "normalna" pamiec.
[#3] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #1

System zgłasza to co jest w stanie przydzielić - chip i fast, możesz mieć różne urządzenia podpięte z własnym RAM - to wszystko nie jest uwzględniane.
Poza instalacją P96 Napalm wymaga prawidłowej instalacji rtg.library, na wszelki wypadek usuń z LIBS:rtg/ rtgAMI.library, jeżeli już zainstalowałeś pakiet rtg.
[#4] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #1

Ustaw procek na 040, Wylacz FAST i wlacz pamiec na slotach Zorro. Wtedy pamiec RTG nie zniknie (pamietam ze mialem jakies podobne problemy. Aha i konieczne musisz miec zainstalowany pakiet P96 (przy instalacji installerem zaptaszkuj uae.gfx).
[#5] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Andrzej Drozd, post #4

Chyba sie zagalopowalem
[#6] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #1

nie wiem i tak nie dziazła (nie ma pamięci graficznej) macie inne pomysły??
[#7] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #6

Jak tam wygląda u Ciebie katalog LIBS:rtg/ ?
[#8] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Konrad Klar, post #7

_UAEFSDB.___
RTGAMI.LIBARY
RTGCGX.LIBARY
RTGCV3D.LIBARY
RTGEGS.LIBARY
RTGP96.LIBARY
[#9] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #8

No to zostaw tylko rtgP96.library i zobacz, co się będzie wtedy działo. Poza tym przydałoby się przed wystartowaniem Napalmu uruchomić SnoopDos i zobaczyć, co nietypowego w systemie się dzieje. Z tego miejsca co siedzę, moge jedynie wspomnieć o typowych problemach. Ludzie mają czasem tak dziwne konfiguracje, że trudno na odległość coś doradzić.
[#10] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Konrad Klar, post #9

dzięki
[#11] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #10

Mam rozumieć, że działa Napalm?
[#12] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Konrad Klar, post #11

ni enie działa dalej, bo gra uparcie twierdzi że ma zamało pamięci graficzenj. postawie system od nowa, po swojemu i moze będzie działać.
[#13] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #12

System postaw koniecznie na plikopartycji lub amigowej partycji (ja mam system na plikoprtycji).
_UAEFSDB.___ sugeruje ze uzywasz systemu na "katalogu", a to jest powaznym bledem i duzo rzeczy moze nie dzialac prawidlowo.
[#14] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Andrzej Drozd, post #13

ok dzieki
[#15] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Andrzej Drozd, post #13

zapomniałem dodać że nie działa mi dysk z systemem amigi...
[#16] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #15

Bardzo enigmatycznie to zbrzmiało, ale skoro nie działa dysk z systemem, to z jakiej racji ma działać cała reszta?
[#17] Re: Problem z pamięcią graficzną

@Konrad Klar, post #16

no z tym dyskiem: to mam w amidze dysk z systemem, ale jak podłączqam do pc to robi mi w systemie taką zadyme że nic nie działa, jakoużądzienie winda go widzi ale nic pozatym.
jak podłącze ten dysk do pc, to winda tak zwalnia że masakra, zaznaczam że dysk jest sprawny bo w ami działa.

A co do tego systemu to mam go na pc w formie folderu sam wszystko z aminetu ściągałem.
[#18] Re: Problem z pamięcią graficzną

@dj_dlugi, post #17

Nie pamiętam, czy już kiedyś nie poruszaliśmy tego, ale która to wersja Windows - 95/98/ME czy 2000/XP/NT ? Pod tymi drugimi można w WinUAE używać dysków RDB. Mam spore zastrzeżenia co do jakości wirtualnego filesystemu w WinUAE (mam na myśli te katalogi, widziane od strony Amigi jako wolumeny), sporo i tak tam się ostatnio zmieniło na lepsze, ale może racje ma Andrzej Drozd i warto system przerzucić na plikopartycję, skoro z podłączeniem HD są problemy. Trudno mi powiedzieć, co dzieje się z Windows, mam takie wrażenie, że to chyba 98podobne Win i 16bit sterowniki dziedziczą problemy po BIOS (zdaje się pisałeś coś o problemach z długim bootowaniem). Można zmieniając wartości w rejestrze wymusić stosowanie 32bitowych sterowników, ale skoro to 95/98/ME, to i tak dysku RDB nie udostępni, przynajmniej w obecnej wersji WinUAE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem