[#1] Amithlon-karta graficzna
Posiadam pytanie do szanownego forum.
Jaką najlepiej zakupić kartę gfx dla amithlona? Jednocześnie taką, która rónież pod windą będzie się jako-tako sprawować, pozwalając na odpalenie np. PainKillera bez zbytniego bólu. ;) Czyli wszelkie wynalazki z muzeum typu voodoo odpadają.

[#2] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #1

Z obsługiwanych przez Amithlona to pewnie GF3Ti lub GF4Ti.

Ja używam słabiutkiej GF2MX
[#3] Re: Amithlon-karta graficzna

@mr.Dark, post #2

GF3Ti lub GF4Ti.

Właśnie, softfailur mi dokładnie to samo doradził, jak dokładnie te karty prezentują się w kwestii wydajności? Da się na tym jakoś pograć pod windą czasami?

[#4] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #3

cala seria kart Ti nvidi to wymiatacze co prawda na dzisiejsze czasy to nie demony szybkosci ale ze wzgledu na jednostke pixelshader (czy jakos tak ;) ) wlasciwie wszystkie super nowosci chodza nawet na gf3Ti a co do predkosci w grach to procesor dalej ma najwiecej do gadania... ale wymog jest jeden karta musi posiadac ten nieszczensny pixel shader i jako taka obsluge dx9.0 (podbno to juz jest dx8.1 ale tego to niewiem) i smialo mozesz grac w "haj lajfy2" i inne domm3 ale o san andreas to jeszcze zapmnij przez jakis czas ;)

[#5] Re: Amithlon-karta graficzna

@jimiche, post #4

jimas dobrze gada... cala seria Ti to jest cos , co nawet dzis moze smialo konkurowac z jakimis radeonkami smiesznymi typu 9200 etc....
ps[2] ;] jak to zapomnij o san andreas ? madry... ;] zalatwil sobie na ps2 i teraz tutaj filozofuje... a san andreas i tak bedzie lepszy na grzyba nish na ps2... ps2. jimi ta pamiec trzymaj dla mnie jeszcze, bo roznie z kasa moze byc...
[#6] Re: Amithlon-karta graficzna

@cactoos, post #5

Wlasnie, w jakiej cenie chodza teraz PS2? Slyszalem ze uzywane okolo 300, a sklepowe 500. W jedynke juz nie gram od dawna, wlasciwie stracilem caly kontakt z ludzmi od PSX...a chcialbym kontynouwac swoja przygode z horrorem czyli Resident Evil-Code Veronika. Czy wyszly jakies kolejne czesci tej gry? A granie na pececie zupelnie zabija klimat...Nie ma to jak ciemny pokoj, kanapa i TV w palu oraz schizujaca pseudokwadrofonia
[#7] Re: Amithlon-karta graficzna

@mr.Dark, post #2

A jak wygląda pod Amithlonem obsługa kart ATI bo słyszałem że soą z tym problemy
P.S. Mam radka 9000Pro , pójdzie to pod Amithlonem
[#8] Re: Amithlon-karta graficzna

@Olo, post #7

Zapomnij o sensownym sypporcie dla kart ATI, chyba że lubisz np. 256kolorów...

[#9] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #8

na Ati to nie ma co liczyc pod Amithlonem za bardzo.
Ja uzywam Amithlona od dluzszego czasu.

i z tego co sprawdzilem:

karty NVIDIA sprawiaja sie jalepiej.

Co do innych rart to jesli nie zatrybi pod VESA to nie uzyskasz wiecej niz 256 kolorow.

np. Karta Voodoo3 dzialala jako VESA

Jak sam sobie skompilowalem Kernel zeby obsugiwalo mi nomalnie Voodoo to za cholere nie dzialalo mi ahi i siec :( (karta sieciowa chodzi u mnie pod pci.library dla Amithlona)

to tyle :)

[#10] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #8

Jak ktos uzywal agaty to czemu nie?
[#11] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #1

To ja walnę tak, że możecie się nie podnieść: czy Amithlon odpali się na.... S3Trio 64V+ ? . Pytanie pewnie z gatunku głupich, ale moja FX5200 za cholerę nie rusza w więcej niż 256 kolorach. Nie chcę w nic tam grać, chcę tylko używać A-OS zamiast Windy, i niepotrzebne mi są wodotryski. No i tak sobie myślę, jakbym włozył drugą kartę do PieCa, i poprostu przekładał wtyczkę monitora w zalezności od tego co chcę mieć; a w Windzie bym sobie to S3 wyłączył programowo (po co mi tam?)
Wiem... upierdliwe, ale jestem w stanie i na to się nastawić, bo 256 kolorów jest nie do strawienia pod WB :(

[#12] Re: Amithlon-karta graficzna

@AlaN, post #11

raczej tzra by bylo pomyslec nad jakims sprzetowym rozwiazaniem, bo tak, to te gniazda kart garficznych za dlugo nie pociagna...
[#13] Re: Amithlon-karta graficzna

@cactoos, post #12

byl kiedys w jakims ma test przeloncznika sygnalow ze na jednej klawiaturze i monitorze mogla pracowac i ami i pc albo drugie rozwiazanie monitor z 2 wejsciami np. stary ezio flxscan ktory posiada wejscie vga(d-sub) i bnc tak przy okazji mam wlasnie taki monitor i chce podpiac amige do bnc ale jakos nie szukalem schematu vga-bnc... jak juz porusza sie tu takie kwestie to prosil bym o jakas pomoc. Z gory dzienkuje

[#14] Re: Amithlon-karta graficzna

@AlaN, post #11

amithlon odpalac ci bedzie na kercie tej co masz pod AGP podlaczona. chyba ze jak przelaczysz w biosie zeby komp uzywal karty z PCI jako pierwszej.

kiedys mialem podpieta TNT2Mm64 pod AGP i Voodoo1 pod PCI i amithlon nie odpalal ani na jednej ani na drugiej :) nie wazne jak bylo ustawione w biosie :)

ale sprawdz

[#15] Re: Amithlon-karta graficzna

@AlaN, post #11

Radeon9200, GF4MX i Voodoo Banshee działają w 1024x768 16bit 85Hz ale bez akceleracji 2D, trzeba dobrać odpowiedni kernel. Za to S3VirgeDX nie rusza na żadnym kernelu a S3Trio nie miałem w łapkach.
[#16] Re: Amithlon-karta graficzna

@Sylwester, post #15

zgadza sie wszystkie Nvidiaki i Voodooki dzialaja jak nalezy

i zgadza sie sie w 2d

[#17] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #3

Zawsze możesz kupić nowszą/szybszą kartę, napisać pod nią natywny sterownik (akceleracja 2D/3D) i się nim z nami podzielić ;)
[#18] Re: Amithlon-karta graficzna

@mr.Dark, post #17

No niestety, ale w pisaniu sterowników do kart GFX pod AmigaOS nie mam dużego pojęcia... Opisów do tego nie ma, a developerzy obecnych systemów to zosie samosie... A i z dokumentacją do układów nie było by pewnie zbyt dobrze.

[#19] Re: Amithlon-karta graficzna

@ZimA, post #16

...wszystkie Nvidiaki...
Nie wszystkie, dlatego pytałem o S3 ;) . Moja nVidia FX5200 nie ruszy więcej niż w 256 kolorach. Dając więcej (16bit, 32 bit) mam ekran podzielony na 4 z całkowicie powaloną kolorystyką. Tylko w 8 bit cos widać - ale nie da się na to długo patrzeć :(

Więc nie "wszystkie Nvidiaki" chodza z Amithlonem, nie wszystkie...

[#20] Re: Amithlon-karta graficzna

@ZimA, post #9

Ano... A najgorsze jest to, ze developerzy (jak zwykle w ami-swiatku -- NDA :) na takim Voodoo3 maja natywny ster bezposrednio pod AmigaOS i nie dosc, ze overlaye, PIPy i inne cuda lapie to jeszcze podobno nawet Warp3D dziala...
[#21] Re: Amithlon-karta graficzna

@ZimA, post #14

A ja mam w Amithlonie do obu kart podpiete osobne panele LCD i moge naraz na 2 monitorach miec odpalane rzeczy. Na wiekszym filmy, na mniejszym WB :)

Mam Voodoo3 PCI i GF4MX (ale to zeby ladnie smigalo to by trzeba bylo na cos innego wymienic bo 4MX na NV18 nie jest wcale akcelerowany -- na NV17 ponoc jest ladnie).

To tyle w kwestii wielomonitorowosci z mojej strony.
[#22] Re: Amithlon-karta graficzna

@AlaN, post #19

Wszystkie serii 2, 3 i 4Ti (MXy _PONOC_ na NV17...). Dzialaja takze (ale to tylko na raportach innych sie opieram, bo sam sie nie bawilem) GFy 256 i GF PRO.
[#23] Re: Amithlon-karta graficzna

@AlaN, post #11

Jakies S3 dzialalo, z detekcja i czesciowa akceleracja (albo po prostu ona taka wolna jest ;). Ale jakie dokladnie to S3 bylo to ci nie powiem bo krotko goscilo u mnie w maszynie tylko do testowy "czy dziala".
[#24] Re: Amithlon-karta graficzna

@AlaN, post #19

oj to przepraszam

po prostu nie sprawdzilem leprzej od GF2 :)

nie stac mnie na leprza a zreszta nie chce leprzej bo w blache nie bede inwestowal :)

[#25] Re: Amithlon-karta graficzna

@ZimA, post #24

Postaram się zrobić jakiś zrzut ekranu (cyfrakiem, bo nie da się tego zrobić programowo) jak wygląda 4xBW + "dzikie kolorki" :D

[#26] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #1

GeForce2 GTS Pro działa w 24 i 16bit trybach pod Amithlonem.
[#27] Re: Amithlon-karta graficzna

@Softfailur, post #21

Softfailur napisał(a):

> A ja mam w Amithlonie do obu kart podpiete osobne panele LCD i
> moge naraz na 2 monitorach miec odpalane rzeczy. Na wiekszym
> filmy, na mniejszym WB :)

Masz już 2 panele?

Burżuj jeden...
[#28] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #18

Słyszałem plotkę, że ktoś z naszego kraju, mógł napisać do Amithlona natywne stery 2D/3D, ale za kilka tys. PLN :S

[#29] Re: Amithlon-karta graficzna

@mr.Dark, post #28

Niech lepiej napisze do pegasosa to kasa prędzej by się znalazła
[#30] Re: Amithlon-karta graficzna

@MinisterQ, post #1

Pain Killer "bez zbytniego bolu" to raczej nie na GF3 Ti. Chyba, ze w jakims 1024x768 (pisze w "jakims", bo moj panel natywnie umie 1280x1024 i "zbrzydza" gierczydlo dosc mocno w nizszej rozdzielczosci). GF4xxx bedzie wskazane. Oczywiscie nie MX a pelne. Co prawda o Dumach3 i innych tam przerostach formy nad trescia to raczej nie marzylbym o znosnych framerate w sensownych rozdzielczosciach. Choc z drugiej strony jak pamietam pierwsze wypusty Quake I na zabawce chodzace ~20 fps w 640x480...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem