[#1] edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!
witam
chce wprowadzic pewne zmiany do AmigaOS ktory sie uruchamia po starcie kompa z bootowalnej plyty cd Amithlona.Po starcie obraz dysku na ktorym jest AmigaOS jest w RAMie a my go widzimy jako amithlon_hd (chyba,nie jestem pewien).

Wyczaiłem (w hex editorze) ze obraz dysku AmigaOS znajduje sie w pliku IsolinuxBigird.gz .Po rozpakowaniu tego pliku widzimy ze jest to prawdopodobnie obraz dysku bo w hexeditorze widac zawartosc amigowych plikow!

pytanie: co to za format tego obrazu? (odrazu mowie ze nie jest to UAE hardfile) oraz czym go wyedytowac/zamontowac (miec dostep do plikow w tym obrazie) ??? ....albo moze tak jak przypuszczam jest to jakis unixowy format ???

[#2] Re: edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!

@Świerk, post #1

Skoro nikt inny nie odpowiada...

Nie wiem, czy prawidłowo to określę, ale to jest chyba format linuxowego filesystemu.

Można w to "wejść" windzianym Explore2FS.
http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm
[#3] Re: edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!

@mr.Dark, post #2

To plikopartycja ext2 jak dobrze pamiętam i w dodatku spakowana gzipem.
[#4] Re: edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!

@mr.Dark, post #2

Idac tym tropem, ze jest to plikopartycja ext2, przypomniało mi sie ze jest filesystem do odczytu takich partycji na Amidze. (narazie tylko do odczytu)
Oto link: http://home.elka.pw.edu.pl/~mszyprow/programy/ext2filesystem/
[#5] Re: edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!

@Norbert, post #4

dzieki za posty... jak tylko bede mial czas sprawdze podeslane linki. jednak co z zapisem???

[#6] Re: edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!

@Świerk, post #5

...no bo przeciez ktos musial stworzyc ta plikopartycje!?

[#7] Re: edycja obrazu dysku AmigaOS z plyty bootowalnej Amithlona!

@Świerk, post #6

Zapisać również można pod windą programem Explore2FS, ale tylko w wersji 1.00 pre 4
lub starszej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem