[#1] MaxonCAD i MaxonCinema
Witajcie! Mam pytanie czy ktoś z was używa tytułowych programów na Amidze? Czy można gdzieś kupić te programy w tej chwili? Zawodowo zajmuję się projektowaniem instalacji sanitarnych i wentylacyjnych i chciałbym zaprząc Amigę do jakis mniejszych tematów. Czekam na kontakt osób używających takiego oprogramowania. Pozdrawiam.

[#2] Re: MaxonCAD i MaxonCinema

@Amigos, post #1

MaxonCad
Dawno temu bawiłem się polską piracką wersją tego programu. Problemem były biblioteki elementów. A właściwie to ich brak. Nie wiem jak teraz. To był pierwszy powód skasowania tego dzieła.Na a1200 z kartą graficzną i kartą turbo 060 praca była bardzo dobra - szybka i wygodna. Można to sprawdzić na demo tego programu. Licho w tym, że nie było wersji w ludzkim języku tylko niemieckim. Przynajmiej ja się nie spotkałem. Sam też byłbym chętny zakupić ten program. Tylko gdzie i za ile? A z moich zabaw wynika, że ten program można zatrudnić nie tylko do mniejszych tematów. Męczyłem się ze schematami instalacji pneumatycznych.
[#3] Re: MaxonCAD i MaxonCinema

@Marek Perkowski, post #2

A czy istnieje prosty program do wykonania rysunków technicznych
prostych elementow mechanicznych
[#4] Re: MaxonCAD i MaxonCinema

@DziadzioMiecio, post #3

Prosty to znaczy jaki?
[#5] Re: MaxonCAD i MaxonCinema

@DziadzioMiecio, post #3

Nie wiem czy ten program można nazwać programem CAD, ale na jednej z płyt znalazłem program, którym można wykonywać proste rysunki techniczne. Postaram się sprawdzić po południu na mojej Ami jak się toto nazywa i gdzie to znaleźć. Program jest po angielsku i można w nim robić proste schematy i rysunki techniczne. Obsługa jest prosta i istnieje bardzo dużo funkcji. Dawno go nie potrzebowałem używać to i nazwa i namiary uleciały z głowy.
[#6] Re: MaxonCAD i MaxonCinema

@DziadzioMiecio, post #3

Programem tym jest AMIFIG 3.1 dostępny na płytce Amimagazyn 2 w katalogu Bonus/Programy. Płyta firmowana przez X-Soft. W katalogu examples są przykłady wykorzystania programu. Warto sprawdzić, czy się nada do Twoich celów.
[#7] Re: MaxonCAD i MaxonCinema

@DziadzioMiecio, post #3

Mi kiedys sie spodobal bardzo CADowy program na Amige ktory nazywa sie Cycas. Zupelnie nie rozumiem dlaczego on jest tak malo znany. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglada bardzo zachecajaco. Na 060 z karta graficzna smiga baaardzo szybko (nie mowiac juz o Pegasosie G3 czy G4). :) Kiedys nawet sie przymierzalem do robienia w tym czegos ale kilka drobiazgow w nim zniechecilo mnie i w koncu wszystkie rysunki techniczne zrobilem w DrawStudio, ktore kiedys bardzo lubilem. :) W Cycas zdolowalo mnie kreskowanie powierzchni. Mozliwe, ze ja jestem jakis lewy i dalo sie edytowac jakos wygodnie zakreskowane powierzchnie ale ja niemoglem wykumac jak to zrobic. Rozwoj Cycasa na Amige zakonczyl sie chyba na wersji 1.98 (jezeli dobrze pamietam). Na Linuxa i Windowsa program poszedl dalej. Zobaczyc go mozna na http://www.cycas.de ale niestety nie ma tam slowa o wersji amigowej. Chyba calkiem sie z niej wycofali. Szkoda, bo program zapowiadal sie fajnie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem