[#24]
Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?
@pgs,
post #1
Chciałem sobie kupić przejściówkę 2.5"->3.5" gościu na giełdzie we Wrocławiu powalił mnie na kolana - 60 PLN (dysk kupiłem za 30PLN :)
Złapałem za lutownicę i przylutowałem kabel (kupiony w hipermarkecie z 3.5PLN) bezpośrednio do pinów złącza działa już tak ze 3 latka
Potrzeba trochę wprawy w lutowaniu, ale lutownica może być zwykła transformatorowa, piny są co jakieś 2mm, więc miejsca sporo :D
Przed lutowaniem odłączamy ami od sieci (nie wyłączamy wyłącznikiem, tylko wyciągamy wtyczkę)
Jedną ręką dotykamy wszystkich końcówek złącza IDE naraz, drugą delikatnie, a potem mocno chwytamy za grot/szyny zasilające lutownicy (chodzi o wyrównanie potencjałów)
Lutujemy tak (patrząc z góry/od przodu):
Kabel nr.1 (oznaczony czerwonym paskiem) z taśmy do prawego dolnego pinu, kabel nr 2 do lewego dolnego, nr. 3 do drugiego od dołu po prawej i tak na przemian wszystkie kable. U góry zostaje kilka pinów wolne (4, albo 6 nie pamiętam) i ma zostać, bo to jest zasilanie 5V dla dysku 2.5"
Każdy lutowany pin osłaniamy od pozostałych paskiem tektury w kształcie litery "U", żeby nam się dwa sąsiednie piny nie zlutowały.
Metoda trochu hardcore'owa, ale ja komuś zależy, to dla chcącego nic trudnego.