[#1] Jak podłączyć hdd do ami600 ?
jak podłączyć hdd z peceta(o ile to jest to możliwe)do amigi 600 ?
Pliiiis,Help me !
[#2] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #1

jak to jest HDD 3.5" (a pewnie jest) to musisz skombinować przejściówkę 2,5"->3,5".
[#3] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #1

Do kazdej Amigi mozna podlaczyc HDD od PC. A do A600 mozna o wiele wiecej niz tylko HDD - patrz tu http://www.amiga600.de/
[#4] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@reactor, post #3

sama przejściówka,program fat95 i prąd wystarczy ?
Gdzie można kupić taką przejściówke 2,5 ->3,5 ?
[#5] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #4

Zapytaj np. w eFUNZINe http://www.efunzine.com/ a jak nie beda mieli to pewnie "zalatwia". W Teleporcie znajdziesz takze linki do innych amigowych firm.
[#6] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #4

A jak podłonczyć prąd ? Z zasilacza pecetowskiego czy mozna jakos z amigi pociongnouc?
[#7] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@reactor, post #3

Podłączyć można tylko nie wszystkie dyski Ami 600 widzi. Raz miałem tak, że przez 3 resety widział dysk, a potem za****a nie chciał go zobaczyć. Dziwna sprawa jest z tymi dyskami na A600HD. Niby powinny działać dyski IDE, a nie SCSI tylko pytam po kiego wuja w romie jest dysk scsi.device??!!

[#8] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #4

Bardzo sie przydaje jeszcze mountdos.
[#9] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Jac, post #6

Mozna z amigi, ale jest wiecej grzebania (n.p. lutowanie).
[#10] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@QkiZMonsteR, post #7

SCSI.device jest zaszloscia historyczna.
sterownik powstal w czasach, kiedy do ami montowalo sie tylko scsi, a potem sama nazwa juz zostala. teraz dodaje sie do prawdziwego scsi nazwe modulu lub producenta (tak w uproszczeniu).
n.p. apollo_scsi.device, czy jakos podobnie i do tego sterownika nalezy sie wtedy odwolywac.
Reszta zostaje po staremu. Po prostu ktos kiedys chcial w ami zaimplementowac nowoczesnosc.
:)
[#11] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@QkiZMonsteR, post #7

a ma ktoś do sprzedaży rom 2.0 kickstart 37.350 (ten do poprawnego odczytu hdd i cd-roma) do amigi 600 ?
na emufzine niemają
[#12] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Pgs, post #11

Z tego co wiem mozna do A600 zapodac ROM 3.0 lub mawet 3.1
Bedzie to nawet lepsze rozwiazanie niz 2.0
[#13] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Phibrizzo, post #12

A może ktoś ma programator EPROMów i na przykład za jakąś sumkę mógłby zaprogramować kilka kostek? Chyba kilku chętnych forumowiczów by się uzbierało ...

[#14] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Phibrizzo, post #12

Fabrycznie były w produkcji 2.05 - z obsługą dysków (dobrze działały) a potem 3.1 Nie było w produkcji ROM`u 3.0 do A600
[#15] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@DiloN, post #13

Pytaj w sklepach elektronicznych. W niektórych można sobie kupione EPROMy zaprogramować.
[#16] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Marek Perkowski, post #14

(...)  a potem 3.1 Nie było w produkcji ROM`u 3.0 do A600

Wow, gdzie Ty widziałeś A600 z fabrycznie zamontowanym 3.1

[#17] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@DiloN, post #16

Nie ma takich A600, ale ESCOM produkował 3.1 dla A600 w oddzielnej kości: http://www.amiga600.de/images/kick4063rom.jpg. Sprawdź ten link jak nie wierzysz.

[#18] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #1

Kup HD 2,5 (sam mam) i będzie działał (wsadź go do środka obudowy).
[#19] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Andrzej Drozd, post #5

Nie koniecznie. Ja popełzłem jakieś dwa lata temu do pecetycznego sklepu w Kielcach i mieli przejsciowke. Koles powiedzial ze do laptoków sie sprzedaja, czy jakoś tak;)
[#20] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #1

poprzes taśme 44pin do portu eide w amidze600...!!!
[#21] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@DiloN, post #16

Nie zamontowanym, tylko produkowanym....
[#22] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@QkiZMonsteR, post #17

Sam takiego od wielu lat uzywam
[#23] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@Bartek, post #18

3.5" tez praktycznie wejdzie. Sprawdzone na Caviarze 80MB. To byl dysk najzupelniej normalnowymiarowy. Mozesz miec tez nowszy, n.p. maxtor o nieco mniejszej grubosci. Bedzie tylko latwiej upchnac.
[#24] Re: Jak podłączyć hdd do ami600 ?

@pgs, post #1

Chciałem sobie kupić przejściówkę 2.5"->3.5" gościu na giełdzie we Wrocławiu powalił mnie na kolana - 60 PLN (dysk kupiłem za 30PLN :)

Złapałem za lutownicę i przylutowałem kabel (kupiony w hipermarkecie z 3.5PLN) bezpośrednio do pinów złącza działa już tak ze 3 latka

Potrzeba trochę wprawy w lutowaniu, ale lutownica może być zwykła transformatorowa, piny są co jakieś 2mm, więc miejsca sporo :D

Przed lutowaniem odłączamy ami od sieci (nie wyłączamy wyłącznikiem, tylko wyciągamy wtyczkę)
Jedną ręką dotykamy wszystkich końcówek złącza IDE naraz, drugą delikatnie, a potem mocno chwytamy za grot/szyny zasilające lutownicy (chodzi o wyrównanie potencjałów)
Lutujemy tak (patrząc z góry/od przodu):
Kabel nr.1 (oznaczony czerwonym paskiem) z taśmy do prawego dolnego pinu, kabel nr 2 do lewego dolnego, nr. 3 do drugiego od dołu po prawej i tak na przemian wszystkie kable. U góry zostaje kilka pinów wolne (4, albo 6 nie pamiętam) i ma zostać, bo to jest zasilanie 5V dla dysku 2.5"
Każdy lutowany pin osłaniamy od pozostałych paskiem tektury w kształcie litery "U", żeby nam się dwa sąsiednie piny nie zlutowały.

Metoda trochu hardcore'owa, ale ja komuś zależy, to dla chcącego nic trudnego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem