[#1] Problem z monitorem
Mam problem z podlaczeniem Pecetowego minitora Mitsu do Ami przez przejsciowke RGB->VGA. Mianowicie, gdy monitor jest wlaczony do ami, wtedy system nie startuje, a na monitorze co kilka sekund pojawia sie pomaranczowa diodia i jakby resetuje monitor, tak samo z CDRomem i tak w kolko za kazdym razem co ma wystartowac system. Jezeli wyjmne wtyczke monitora z przejsciowki, wtedy system startuje i po wczytaniu przy wlaczonej amidze wtykam z powrotem wtyczke monitora do przejsciowki wtedy jest wszystko OK i monitor dziala w multiscanie, dbpalu i euru72. Przejsciowka jest kupiona (nie robiona) i wyglada wizualnie na sprawna, monitor na Pececie rowniez jest sprawny no i Amiga takze. Mozna sie z tym jakos uporac?
[#2] Re: Problem z monitorem

@sordan, post #1

Wlasnie przejzalem schemat RGB->VGA lezacy na aminecie i tam jest jeden scalak i kondesator, u mnie w przejsciowce tego nie ma... Moze to jest przyczyna? Moze trzeba bedzie zrobic taka przejsciowke z tym scalakiem?
[#3] Re: Problem z monitorem

@sordan, post #1

Widocznie przejsciówka jest zle wykonana.
Masz mozliwosc sprawdzenia, jak zrobione są polaczenia?
[#4] Re: Problem z monitorem

@Norbert, post #3

jeśli monitor działa na pc, a amigowy jakiś monitor działa na twojej Amidze, to winna tu jest ta przejściówka.
pewnie ma ona jakieś zwarcie które ujawnia sie dopiero po podłączeniu do niej wtyczki od monitora.
[#5] Re: Problem z monitorem

@R-Tea, post #4

To nie tak, też tak miałem. Nie pamiętam już szczegółów ale niektóre (starsze?) monitory wymagały 'szczególnego' potraktowania przejściówką ze scalakiem. Przy 'zwykłej' Ami przełączała sie bodażje w tryb genlokowy i oczekiwała synchronizacji z zewnątrz, ale tutaj mogę już bredzić.

[#6] Re: Problem z monitorem

@Przemek Kowalczuk, post #5

Ale wymyslilem :). Poszukalem, ktory sygnal koliduje mi ze startem systemu i znalazlem. Byl to vsync. Odcialem ten sygnal i zapodalem wylacznik. Wywiertalem dziure w obudowie przykrecilem malenki "pstryczek" i przy wlaczaniu Amigi mam sygnal wylaczony wtedy system mi sie laduje, nastepnie siegam po przelacznik wlaczam ten sygnal i tak o to tym sposobem wszystko jest ok. Jesli chodzi o straty w obrazie to nie ma takowych, a pstryczek ten dziala poprostu jak wlacznik/wylacznik monitora.

Innego sposobu nie znalazlem na podlaczenie tego monitora do ami (probowalem z dwoma innymi przejsciowkami)
[#7] Re: Problem z monitorem

@sordan, post #6

Witam. Tez mialem monitor Mitsu 14 moj byl 14 calowy. Przelotke zrobilem sobie sam czyli bez scalaka. U mnie Ami startowala ale nie bylo synchronizacji obrazu. Ja po prostu wstawilem potencjometr w ktorys sygnal synchronizacji i eksperymentalni krecac potencjometrem dobralem wartosc rezystancji tak aby byla synchronizacja. O ile dobrze pamietam to bylo to chyba kilka Kilo.
O ile pamietam to niektore Amigi 1200 mialy wartosci sygnalow niezgodne z TTL i z tad te problemy.
[#8] Re: Problem z monitorem

@sordan, post #6

Zapewne masz jakieś stałe napięcie na VSYNC (zapewne z monitora). Poeksperymentuj z diodą, albo lepiej kondensatorem (kilkadziesiąt pF). Ja miałem podobne objawy po podpięciu Video Out do wejścia CV64 - ciągły reset. Pomógł kondensator (oczywiście ma on przewodzić sygnał, a nie zwierać go do masy).
[#9] Re: Problem z monitorem

@sordan, post #1

sprawdz kabel rgb czy niejest naruszony w którymś miejscu...!!!
[#10] Re: Problem z monitorem

@sordan, post #2

Nie sadze...
Moze ci sie jakies latki odpalaja?
N.p. "power management" z MCP.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem