[#1] Obraz
Póściłem w obieg moje dwie 1200 i obecnie czekam na paczke z A4000. Mam do niej już CV64/3D i pare innych pierdół:). Przy A1200 z 15stoma khz radzilem sobie za pomocą monitorka 1084s, teraz chce miec jeden "spaśny" monit VGA :). Nie mam zamiaru nabywać scandoublera do CV64/3D, bo na stówe zmienie karte na szybszą. Czy jest jakiś sposób podłączenia obrazu z RGB i karty graficznej niezależny od posiadanego konfigu? Chodzi mi o to, że nie chcę kupować miliona nowych rzeczy przy zmianie konfiguracji.
Ps. Mósi być pewnie jakiś przełącznik obrazu między scandoublerem, a kartą-czy one posiadają wajchy do przełączania sygnału, czy też da sie nabyć jakieś zautomatyzowane przelączniki tak żeby zmiana źródła sygnału odbywała się bez ingerencji użytkownika?
[#2] Re: Obraz

@Fazior, post #1

Zapewne są dostępne takie ukłądy "fabrycznie". Ja taki układ zamierzam niedługo wykonać we własnym zakresie. Zapewne opublikuję schemat.
[#3] Re: Obraz

@MiniQ, post #2

Fajno, czyli narazie nie da sie tak zrobic, coby dzialalo?
[#4] Re: Obraz

@Fazior, post #1

Mósi:). wybaczcie;)
[#5] Re: Obraz

@Fazior, post #1

przelaczniki obrazu sa - ale :
analog przenosi paskudnie obraz (do 800x600 jest oka , powyzej kaszanie obraz potwornie)
cyfrowy przenosi rozdzialki wysokie - ale kosztuje okolo 150-200pln (KVM)

rozwiazanie jest tez kupno monitora z dwoma wejsciami ( BNC i VGA) wtedy przelaczasz obraz w OSD monitor - polecam modele 17" EIZO i 17" IIyama - cena uzywek w granicach - 200-250pln

takze jesli masz SD - to najlepszym wyjsciem jest kupno monitora - na pewno ma lepszy przelacznik niz te analogowe.

jesli nie chcesz pozbywac sie monitora ktory masz - kup przelacznik cyfrowy

[#6] Re: Obraz

@Kwiatki, post #5

Zgadzam sie z przedmówcą. Używałem mechanicznego przełącznika monitorów przez pół roku i się posypał. Jak zajrzałem do środka to stwierdziłem, że nie miał prawa działać dłużej, także szczerze odradzam. Obecnie używam monitora Siemens-Nixdorf 17" z wejściem VGA i BNC, które mogę przełączać w trakcie pracy. Monitor kupiłem w komisie za 250 zł. Jeśli nie chcesz wywalać kasy na przełącznik cyfrowy to zakup monitora z dwoma wejściami jest chyba najlepszym wyborem. Wiem też, że na sieci jest gdzieś schemat (chyba autorstwa pana Sławomira Skrzyńskiego) jak samemu tanio wykonać automatyczny cyfrowy przełącznik do monitora.

[#7] Re: Obraz

@Fazior, post #1

Micronik taki przełącznik produkował. Może będą mieli jeszcze zapasy w Amigo, albo da się znależć na Allegro. Widziałem to w działaniu, jakość obrazu jest po przejściu przez przełącznik trochę gorsza. Niestety jest czteropozycyjna "wajcha".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem