[#1] Wtyk RJ45
Rzeczy najprostsze są najtrudniejsze. Kto mi odpowie który pin jest 1 a który 8 w tym wtyku? Tym samym gdzie jest góra, a gdzie dół? :D Gdy widzę rysunek z opisem: widok z góry, to nic mi to nie mówi.
[#2] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #1

Spód wtyku to część z zatrzaskiem. 1 pin to ten pierwszy od lewej patrząc z góry.
[#3] Re: Wtyk RJ45

@stony, post #2

Mam w domu pc z łączem stałym i do niego chcę podłączyć Amigę, tak abym na swojej Amisi miał neta przez peceta :) Czy na piecu musze instalować dodatkowy soft? System winzgrozaXP
[#4] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #3

Jak chcesz podłączyć Amigę? Masz wolną kartę sieciową w pececie? Ja raz zrobiłem tak - pecet podłączony modemem, Amiga przez skrętke, w win2k trzeba coś ustawić (nie mam już windowsa, nie pamiętam co, ale żadne dodatkowe oprogramowanie nie było potrzebne) i nawet jakoś działało...
Proponuje jednak inne rozwiązanie - kup jakiegoś taniego routerka. Ja tak zrobiłem - zalety:
1. nie trzeba się babarać z windowsem
2. nie trzeba w ogóle włączać peceta, aby mieć sieć :)
3. można podłączyć więcej sprzętów do sieci (w tych najtańszych chyba 4)
4... coś jeszcze pewnie by się znalazło :)
[#5] Re: Wtyk RJ45

@PL, post #4

:P :P Jestem juű online na Amidze.
Ten tekst piszë juű na swoim sprzëcie. Nie mam routera,
W piecu mam dwie sieciówki, w Amidze równieű (PCMCIA)
BTW:
Jaki zestaw softu do pracy online proponujecie?
Coô jak w pc: GaduGadu, Kaza.
Acha, nie mogë przez IBrowsa dostaę sië na konto
e-mail. Why?
[#6] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #5

Tradycyjnie witam wszystkich
Ciekawy temacik a dlatego że i ja niedługo będe miał z tym zabawe siecówka już do mnie pocztą idzie (ciekawe kiedy dojdzie) i może jeszcze jakiś turbo se na dniach dokupie.
Prince a możesz podać jaka konkretnie masz Ami??
[#7] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #5

No to fajnie :)
Do dziadu-dziadu jest jakis programik (poszukaj w dziale Programy)
P2P to nie wiem... port GIFTa chyba jest.
A tego webmaila to pewnie masz po https i potrzebujesz ssla (to jedna wskazówka); albo webmail jest tak javascriptowo zakręcony, że IB sobie nie radzi niestety...
[#8] Re: Wtyk RJ45

@MróweK, post #6

A1200+BPPC+BV, fastu tylko 24mb, 040/32Mhz 603/300Mhz
[#9] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #8

Tylko 24 mb... ja mam 10 i niepłacze:D
[#10] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #8

naprawde masz krecona powerke do 300mHz i z ilu?, pierwszy raz widze by polak mal tak podrecona 603e, jest jakis nieiemiec co ma troche wiecej, ale ciekawe czy jeszcze mu blizzardppc zipie ;)
[#11] Re: Wtyk RJ45

@PL, post #7

Tak, tu chyba chodzi o Jave. Nie wiem jak inne przegladarki, ale IBrowse 2.3 jak widac nie obsluzy poczty na Onecie.
Czy oprocz Gifta do P2P jest cos jeszcze?
[#12] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #11

np. z shella cTorrent ;)
[#13] Re: Wtyk RJ45

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

..hehehe, wiedziałem że nie uwierzą... a pamiętasz chwilę grozy przy lutowaniu Prince? Przelutować główkę od szpilki o 1 mm i nie spalić niczego po drodze :) Ale fakt, Prince ma wersję procka GoldenEye i fajnie mu toto śmiga. Smigało by to szybciej, gdyby nie jeden duuuży śmietnik w systemie (Sorry Prince nie mogłem się powstrzymać ) No i pamiątki by się zdało więcej.... Za to BVision + monitor TFT 17" to jest to!
[#14] Re: Wtyk RJ45

@MróweK, post #6

jak zsieciować Ami z PC.
1. Uzbroić się w cierpliwość i mieć dużo czasu.
2. Karty sieciowe w PC ( pecet udostępnia neta)
3. W "miejscu sieciowym" powinny być dwie ikonki od połączeń lokalnych
4. Pamiętać która ikonka jest do której karty sieciowej. Nazwać sobie odpowiednio :) np. NEt (to ta od modemu) Ami ( karta przesyłająca dalej sygnał)
5. Pamiętać: Gdy PeCet widzi dwie sieciówki drugą automatycznie konfiguruje na 192.168.0.1 ( lokalny net ).
6. Ikonka dla karty sieciowej NEt musi udostępniać połączenie internetowe (właściwości->środkowa zakładka (chyba) udostępnij..).
7. i to wszystko... w Ami należy tylko dać adresa static np. 192.168.0.5, bramkę na 255.255.255.0, domyślnego dać na 192.168.0.1
8.Problemy z DNSem - wpisać w database DNSa z peceta np. 62.21.99.100
9.mimo usilnych prób nie udało mi się skonfigurować "majamiDX" dla DHCP żeby sam sobie szukał DNS. Tzn. bezpośrednio przez modem kablowy to nie ma problemu, problemem chyba jest PC.
I to wszystko. Śmiga toto że aż miło.
Prawda Prince? :D
[#15] Re: Wtyk RJ45

@TJindy, post #13

Nie doôę űe ômietnik, to jeszcze poîowa systemu ma ponad 5 lat :S
Powoli uaktualniam ten burdel
[#16] Re: Wtyk RJ45

@Prince, post #11

Przed chwilą sprawdziłem z ciekawości. Wygląda na to, że jestem jakiś pechowiec, bo potrafię się zalogować na pocztę onetu IBrowsem. No, chyba że masz jakieś onetpro, czy coś w tym stylu - tego nie miałem okazji przetestować.
[#17] Re: Wtyk RJ45

@Kamul, post #16

Tu sie musze poprawic Napisalem Ibrowse 2.3, mialo byc 2.2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem