Wątek zamknięty
[#1] Atari
Od niedawna jestem posiadaczem Atari 130XE. Mam do tego magnetofon, kartdridż turbofcopy 2000, kilka kaset, i trochę literatury. Nie potrafię jednak odpalić żadnej gierki z kasety. Kto mi pomoże?

[#2] Re: Atari

@Korni, post #1

"Atari? Co Pan! Ja nie jestem rolnikiem!" ;) .

A tak poważnie, sam bym popróbował sił na jakiejś Atarynce. Niestety - jestem "goły-wesoły-zielony" w temacie "A".

[#3] Re: Atari

@Korni, post #1

A jak próbowałeś? Włączenie komutera z Select+Option? /nie jestem pewien, czy to ta kombinacja, bo dla mnie Atari - miałem 65XE - to prehistoria jeszcze większa niż A500/
[#4] Re: Atari

@Korni, post #1

dla standardowo nagranych gierek wciskamy Start+Option, po czym wlaczamy kompa. ten zabuczy. teraz Play w magnetofonie i cos z klawiatury (np. Return) i czekamy...... oczywiscie kaseta powinna byc ustawiona na poczatku jakiejs gry

by wczytac program zapisany w systemie turbo 2000, wkladamy zalaczony cartridge, wlaczamy kompa i postepujemy zgodnie z instrukcjami na ekranie - u mnie kolejno klawisze N, R, D, nastepnie ***, Play, Return, po czym sam wyszukuje gierek na tasmie i pyta czy je wgrac
[#5] Re: Atari

@Korni, post #1

Wchodzisz na http://niusy.onet.pl potem wybierasz "Komputery", później "pl.comp.sys.atari". Tam pytająć o atarowe sprawy możesz się spodziewać fachowej porady. :)
[#6] Re: Atari

@MDW, post #5

Dzięki, szczegółowy opis odnalazłem na http://cas-archive.pigwa.net/artykul3.htm

[#7] Re: Atari

@Korni, post #1

Ojejku, pamietam te czasy Atari - "nie oddachaj bo sie nie wgra" do dzis pamietam to monotonne buczenie przy wczytywaniu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem