[#1] pytanie
sorry że wyskakujć jak filip ale podpowiedzcie mi czy do komunikacji telefonu z komputerem lepiej kupić przewód usb czy port irda,chcć przesyłać zdjćcia,dzwonki itp
Jaka jest róznica mićdzy jednym a drugim
pozdrawiam
[#2] Re: pytanie

@PRIMER, post #1

Z doświadczenia innych osób wiem, że z USB są problemy (w sensie sterowniki/oprogramowanie mają problemy z obsługą tego portu). Najmniej sprawa problemów połączenie szeregowe (COM) - mam takowe, ale korzystam przez Windę i Linuksa.

[#3] Re: pytanie

@PRIMER, post #1

Hmm... iRDA ma jeden niezaprzeczalny plus: Przy zmianie telefonu, nie musisz znów kupować nowego kabelka.
Sam byłem niedawno przed tym dylematem i na takie stwierdzenie naprowadził mnie właśnie sprzedawca - miał i kabelek i iRDA. Polecał podczerwień, mimo że była tylko 5zł droższa. Fakt, miał rację. Z iRDA nie ma żadnych problemów, sprawy sterów odpadają, transfer jest na przyzwoitym poziomie. Jedno co, jak już się komórka dogada z portem, nie ruszaj jej bo się "zgubią" - nawet jak leżą 10cm od siebie; widać jakaś taka wada albo cuś; u mnie tak się dzieje.

Polecam jednak iRDA.

[#4] Re: pytanie

@AlaN, post #3

TYlko, ze na USB mimo wszystko uzyska sie transfer nieporownywalnie lepszy nawet od najlepszej IrDY.... W kwestii sterownikow pod winde to wystarczy zainstalowac

Zreszta z IrDAmi trzeba uwazac, bo te najtansze maja naprawde zalosny transfer...
[#5] Re: pytanie

@Masta Krishna, post #4

Mialo byc: wystarczy zainstalowac prosty translator, ktory stworzy nowy port COM....

Ech - po raz kolejny - przydalalaby sie ta edycja postow...
[#6] Re: pytanie

@Masta Krishna, post #5

Istnieje opcja "Podgląd".

[#7] Re: pytanie

@Masta Krishna, post #5

właśnie mam problemy z irdą, czćsto gubi połączenie nieraz kilka razy muszć próbować żeby coś przeszło z tel do kompa a żeby oddać z powrotem z kompa do tel. to juz naprawdć sztuka
[#8] Re: pytanie

@PRIMER, post #7

Jak sami widzicie COM jest wolny irda się rozłącza a USB nie zawsze jest w zestawie z telefonem. Dlatego ja polecam blustoohh. Bije na głowę wszystkie wcześniejsze podłączania telefonów z komputerem. No i najważniejsze, najnowsza wersja Poseidona ma obsługiwać bluetooth.
[#9] Re: pytanie

@kmilota, post #8

kmilota napisał(a):

> a USB nie
> zawsze jest w zestawie z telefonem.

I nie zawsze chce działać!

[#10] Re: pytanie

@Masta Krishna, post #4

Masta Krishna napisał(a):

> TYlko, ze na USB mimo wszystko uzyska sie transfer
> nieporownywalnie lepszy nawet od najlepszej IrDY....

Tia... Tylko po co ci transfer wyższy skoro masz zamiar przesyłać obrazki i dzwonki? Do transmisji over GPRS też w zupełności kabelek COM wystarczy - nie ma efektu wąskiego gardła.

[#11] Re: pytanie

@grxmrx, post #6

hehe.... ale w tym przypadkq po prostu pisalem, nie dokonczylem, bo mialem co innego przez 5 minut do roboty, a pozniej kliknalem w wyslij, po czym dopiero sie skapnalem, ze cos nie tak..
Madry Polak po szkodzie... :D
[#12] Re: pytanie

@Kokos, post #10

Ale nie chce mi9 sie czekac ponad 5 minut na zrzucenie zdjec z wbudowanego aparatu cyfrowego.... Jesli istnieje szybsze rozwiazanie to po co uzywac wolniejszego?
Ja aqrat jestem przywiazany do produktow Nokii i kabelek DKU-5 w sumie wystarczy mi jeszcze do kilku zmian telefonow, wiec sprawa wymiany kabla razem z kazdym telefonem rowniez odpada...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem