[#1] Geocaching
Lubisz zagadki ? Lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu i łonie matki Natury ? Przyłącz się do maniaków geocachingu !

Geocaching to zabawa wymyślona przez użytkowników GPS'ów. Jeden z nich chowa przedmioty w wodoszczelnej skrzynce np. w piaskownicy, na strychu, na drzewie, pod muchomorem, zapisuje jego współrzędne wskazane przez GPS i podaje info o ukryciu innym geocaching'owcom pisząc jej namiary na takich stronach jak ta na której teraz jesteś. I wtedy następuje burza mózgów: wszyscy sprawdzają lokalizację schowanego przedmiotu, odczytują współrzędne, sprawdzają je na mapie, zakładają plecaki, ubierają kalosze, biorą latarki w dłoń i pędzą na poszukiwanie skrzynki geocache. A co jak już znajdą? Otwierają skrzynkę wyjmują z niej niespodziankę przeznaczoną tylko dla niej i wkładają nową od siebie. Co to będzie zależy tylko od niej samej. Oprócz tego w każdej skrzynce znajduje się dziennik skrzynki do którego trzeba się wpisać na pamiątkę. Nie martwcie się jeśli zapomnicie czegoś do pisania. W każdej skrzynce jest ołówek zostawiony przez poprzednika.....

Więcej na:
http://geocache.pl
i
http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx?country_id=158

Sporo tych "skarbów" w Polsce... chłopaki i dziewczyny, panie i panowie... łopatki w dłoń i wykorzystujcie piękną, polską jesień z łopatkami w dłoni ! :)

[#2] Re: Geocaching

@Dopuser, post #1

Ło żesz ty..... ale fajny pomysł na rozrywkę ! Żebym miał GPS to sam bym bardzo chętnie uczestniczył w takich eskapadach. Ale kto wie, może za niedługi czas zacznę?
Zabawa mi się bardzo podoba. Przynajmniej "wyrzuca" ludzi sprzed monitorów na świerze powietrze!
[#3] Re: Geocaching

@AlaN, post #2

Żebym miał GPS...

Do poszukiwań bez GPSa da radę ... zassij np. GoggleEarth na Winde... no i są pisane, zaszyfrowane :) wskazówki jak dokładnie zlokalizować ukrytą skrzynkę, jak np.

Choc nie w górach to jest tam droga przeznaczona dla narciarzy. Rozgniewany kanclerz porozrzucal w lesie bukowym betonowe belki. W okolo jego domu jest sciezka. A przy niej betonowe bale. Plecami stojac do belki wbitej w bukowe drzewo zauwazysz inna. Kolo tej wlasciwej na znalazce czeka przykryty ziemia i lisciami cache) jednej z nich przy sciezce lezy cache i czeka na swojego znalazce

Poza tym sam GPS też ma swoje ograniczenia i nie jest perfekcyjny... bardziej się przydaje przy chowaniu geocache'a IMHO...

[#4] Re: Geocaching

@Dopuser, post #3

A jak pozniej podac dane bez GPSa, w ktorej czesci schowalismy swoj "skarb"?
[#5] Re: Geocaching

@Andrzej Drozd, post #4

Np. korzystając z GoogleEarth, aplikacja Windziana... pokazuje obraz Ziemii w oparciu o zdjęcia satelitarne... oczywiście wyświetla współrzędne geograficzne... dokładność rzędu kilku metrów... zresztą są i mapy na www...

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 17:55
[#6] Re: Geocaching

@Dopuser, post #5

Zgadbijcie co pogrzebałem w lesie obok przepełnionych szaletów ....
Cóż, sama idea ciekawa.. Jak wszystkie nowości 21 wieku ;)
Ciekawe co jeszcze ludziska wymyślą..
[#7] Re: Geocaching

@TJ, post #6

Zgadbijcie co pogrzebałem w lesie obok przepełnionych szaletów ....

Eee, teściową? :P
[#8] Re: Geocaching

@Dopuser, post #3

Ha jedna z takich niespodzianek , w okolicach poznania...dosyć blisko mnie :D mógłbym tam dosłownie rowerem podjechac :D. zasysam google earth...ciekawe czy moj domek tez zobacze :)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 22:24
[#9] Re: Geocaching

@Malin, post #8

jedna z takich niespodzianek , w okolicach poznania...dosyć blisko mnie

I jak, znalazłeś ? Ja już znalazłem dwa "skarby"... zabawa przy obecnej pogodzie przednia...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem