[#1] ARM Disassembling
Czy ktoś zna może jakiś w miarę działający deassembler binarek przeznaczonych dla procesorów ARM? Chodzi mi o zwrot kodu asma z bin. Dissasembler ten może być pod AOS, Linux lub Windows.
[#2] Re: ARM Disassembling

@Mario, post #1

IDA rulez ;)

http://www.datarescue.com/idabase/

W czym bedziesz 'grzebać' ? :)

[#3] Re: ARM Disassembling

@alpine, post #2

> http://www.datarescue.com/idabase/

Dzięki, sprawdzę ten program.

> W czym bedziesz 'grzebać' ? :)

W tym co zawsze - w firmware komórek SONY CMD. To moja druga ulubiona platforma (po ogólnie pojętych Amigach). ;)
[#4] Re: ARM Disassembling

@Mario, post #3

Ooo to widze że kolega też lubi sobie głębiej 'pogrzebać' w komórce, w końcu nie ma to jak 'zrobic' telefon wg swoich upodobań.

Pozwole sobie na stwierdzenie ze rulez

:D

[#5] Re: ARM Disassembling

@alpine, post #4

Wstępnie widzę, że ten program bardzo kiepsko sobie radzi z dysasemblacją kodu. Jeśli jeszcze jest w formacie elf, to mam ok. 50%, wszelkie inne formaty dają może jakieś 5% dziwnego kodu, jakby zupełnie nie były rozumiane. Pozostała część binarki jest traktowana jako dane, lub "nieznane".
Chyba że nie potrafię tego obsługiwać (bo strasznie windowsowe to takie ;) ).
[#6] Re: ARM Disassembling

@alpine, post #4

Hehe, .. jak już przy Siemensach i hackowaniu jesteśmy - dajcie jakiś prosty przepis na pozbycie się "simsmocka" ;)
[#7] Re: ARM Disassembling

@TJindy, post #6

Prosty? Idzxiesz na giełde komputerową i za jakieś 25-35PLNów jest "po problemie"
[#8] Re: ARM Disassembling

@Torn, post #7

w koszalinie jest to 10zl niezaleznie od phona, a ja ze swojego s55 zdjalem freya i kablem ktory dostalem w komplecie z telefonem

Ostatnia modyfikacja: 08.06.06 20:36
[#9] Re: ARM Disassembling

@TJindy, post #6

Jaki model?

[#10] Re: ARM Disassembling

@quaint, post #8

Tzn kablem data (bo takie sa oryginalne)? nie wierze ;)

[#11] Re: ARM Disassembling

@alpine, post #9

c60. Na necie namaziane jest że trza by coś ciąć po mainboardzie celem wyeliminowania hotspota no i dograć jakiś firmware. Ale powiem szczerze że bałem się ruszyć a to ze względu na zbyt dużą liczbę postów w stylu : zrobiłem i komóra padła... hehe..
[#12] Re: ARM Disassembling

@TJindy, post #11

Ost. wersje C60 (nie pamietam jaki tam był oryginalnie FW) wymagają przecięcia scieżki zwanej testpoint`em. Samo cięcie jest w miare proste, można to zrobic np. skalpelem lub nożykiem do tapet

Trzeba tylko uważać żeby nie pociachać innych ścieżek :)

Cała reszta jest już prosta; sciagamy program (np. SST) podł. kabelek (serwisówka) i UNLOCK :)

... i tym sposobem jesteśmy bez smoka i o 20zł do przodu

[#13] Re: ARM Disassembling

@quaint, post #8

OOOO. A jednak jest jakis amigowiec z Koszalina

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem