[#1] do userów Spidera
Witam;

Elbox pisze w swoim e-shopie że do Spidera można podpiąć (między innymi) skanery.
mam pytanko, bo mam wątpliwości, czy te skanery można TYLKO PODPIĄĆ i nic poza tym, czy tez one RÓWNIEŻ działają na jakichś sterach i oprogramowaniu?
jeśli działają to jakie modele?
czy jakiś uzytkownik Spidera używa na nim skanera USB?

[#2] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #1

ja też jestem zainteresowany tym czy ktoś używa skanera pod USB...
Jest ktoś taki?

[#3] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #1

sa programy i sa sterowniki do tego, tyle ze osobno platne i to zapewne slono. napisz do elboksu albo obadaj dokladniej ich strone, moze wymianiaja. mozesz tez popatrzec po starych newsach, tak z rok, 2 lata w tyl jak spider byl nowoscia.
[#4] Re: do userów Spidera

@Valwit, post #3

no to sobie trochę pogooglowałem i wynalazłem, że używanie na Ami skanerów USB jest jednak możliwe.
oprócz Spidera i Posejdona potrzebny jest jeszcze fxPaint i/lub ScanQuix + ewentualnie jakiś popularny program gfx lub np. PageStream.
a wybierać można spośród następujących modeli:
dla fxPaint -
Epsony Perfection (tylko)
1200 U
1200 U Photo
1240 U
1640 SU
1640 SU Photo
1650
1660
2450
2450 Photo

plus poniższe modele poprzez ScanQuix -
Epson Perfection 1250
HP ScanJet 2200c
UMAX Astra 5400

koszty faktycznie wysokie:
Spider jakieś 240zł, Poseidon jakieś 90 - 100zł, fxScan jakieś 130zł, ewentualnie ScanQuix - jakieś 160zł (wszystko liczyłem razem z kosztami wysyłki, przy kursie euro ok. 4.50zł)
no i jeszcze trzeba skaner doliczyć.
[#5] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #4

[b]czy naprawdę żaden z aktualnych użytkowników Spidera nie próbował dotąd skanować przez USB ???[/b]

[#6] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #5

Jak mi padnie skaner SCSI, to będę musiał rozejrzeć się za skanerem USB. Wtedy napiszę co i jak działa :D Jeszcze może działać dowolny skaner, który będzie komunikował się przez polecenia SCSI, przez usbscsi.device. I on nie musi być z listy dostępnych skanerów. No i będzie można użyć darmowego programu do skanowanie jak CyberScan.
[#7] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #4

R-Tea napisał(a):

> koszty faktycznie wysokie:
> Spider jakieś 240zł, Poseidon jakieś 90 - 100zł, fxScan jakieś
> 130zł, ewentualnie ScanQuix - jakieś 160zł (wszystko liczyłem
> razem z kosztami wysyłki, przy kursie euro ok. 4.50zł)
> no i jeszcze trzeba skaner doliczyć.

dlatego imo taniej kupic starego grzyba z usb. moze byc nawet p1. do skanowania starczy.
[#8] Re: do userów Spidera

@Valwit, post #7

Taniej już kupić skaner na SCSI.
[#9] Re: do userów Spidera

@kmilota, post #8

nie wiem ile taki kosztuje. no i niekoniecznie ktos ma scsi w ami.
[#10] Re: do userów Spidera

@Valwit, post #9

dokładnie.
a ja się "sparzyłem" na scsi i mam go dość
[#11] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #10

A ja bez SCSI nie mógłbym żyć. Oryginalny kontroler jest słabiutki, a FastATA nie ma DMA. To już lepiej podłączyć dysk zewnętrzny przez USB.
[#12] Re: do userów Spidera

@kmilota, post #11

To jaka jest cena takiego skanera? Pojdzie to na SCSI z BlizzardaPPC?
[#13] Re: do userów Spidera

@Andrzej Drozd, post #12

skaner SCSI za kilka dych można dostać.
a na scsi z kart PPC to raczej wszystko pójdzie, nawet na tym kręconym.
[#14] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #1

To jeszcze ja sie podepne pod ten watek zeby ponarzekac
Na Aminecie jest program BetaScan do ktorego teoretycznie mozna pisac niezalezne sterowniki do skanerow nawet kilka powstalo rowniez dla skanerow USB.
Ale tu oczywiscie jakze amigowy problem autorom sie znudzilo i po prostu od kilku lat nic sie nie dzieje. A o ile sie dobrze zorientowalem to sterowniki byly przepisywane z Linuxa. Niestety programistow jak i uzytkownikow Amigi coraz mniej, a resztki wola sie klocic co lepsze PEG czy A1 niz cos konkretnego robic.
[#15] Re: do userów Spidera

@TomK, post #14

a próbowałeś może tym BetaScanem coś przez USB skanować?
jak to się sprawuje?
[#16] Re: do userów Pega

@R-Tea, post #1

no to teraz pytanko do użytkowników Pegasosa w tej samej kwestii, bo im wystarczy tylko instalka Poseidina i jakiegoś softu do skanowania.
czy ktoś na Pegasosie skanował już przez USB używając np. fxScan'a?
jeśli tak to jak się sprawuje ten program w praniu?
a może BetaScan'a ktoś używał do obsługi skanera na USB. Kolega TomK napisał już w tym temacie, że ten program obsługuje jakieś skanery USB.

[#17] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #15

Niestety jedyny skaner do jakiego mam dostep Plustek12USB czy jakos tak nie byl rozpoznawany przez Posiedona. Moze sprawdze go znowu bo testowalem go ze starsza wersja Posiedona i spider.device.
Bodajze przy sterownikach do skanerow HP sa wyminione tez skanery USB.
[#18] Re: do userów Spidera

@TomK, post #17

to chyba nie zależy od Poseidona czy spider.device, a raczej od sterowników, a na Aminecie nie ma żadnych sterów do Plusteków, więc nic dziwnego że nie działa. nowszy Poseidon tu chyba nie pomoże.

na Allegro widzę 2 ciekawe skanery HP w ciekawych cenach z listy tych obsługiwanych przez stery do BetaScana. ScanJet 6200C 6300C, obydwa mają podwójne interfejsy SCSI + USB.
Super że jest jakaś darmowa alternatywa do obsługi skanerów USB, nie wiem tylko jak ona funkcjonuje z tymi skanerami, bo jeśli "średnio" to trzeba chyba będzie wydać kasy na komercyjny fxScan i jakiś skaner z jego listy.

do czego właściwie używasz Spidera? chyba nie tylko do myszki :) bo na to moim zdaniem szkoda kasy.
[#19] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #18

W tej chwili do wydzielania ciepla :D Dostalem go na promocji razem z medkiem.
A testowalem jeszcze stacje dyskietek Sony na USB (dzialala prawie dobrze) i wlasnie nabieram ochoty na skaner.
[#20] Re: do userów Spidera

@TomK, post #19

czekam z niecierpliwością na jakieś raporty.
te HP-ki z Allegro pod BetaScana mi się podobają.
jak kupisz któryś to chyba zostaniesz prekursorem :D bo jak dotąd nikt używający skanera na USB się nie odezwał.
ps. masz jakiś mejl albo gg?
[#21] Re: do userów Spidera

@R-Tea, post #20

heeeej!

minęło już spoooro czasu.
czy ju uruchomiłes jakis skaner USB na Spiderze?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem