[#1] 68060
Wielu z was pewnie przetaktowywalo swoje procki
na kartach turbo do Amigi. Ja mam Blizzarda
68060 i zastanawiam sie do ilu Mhz mozna go
podkrecic ? Wprawdzie juz jest on podkrecony do
60Mhz (68060/60Mhz) ,ale ile jeszcze bezpiecznie
mozna mu dozucic ?

Pozdrawiam :)

kadarr

[#2] Re: 68060

@Mariusz, post #1

Chyba 66MHz, slyszalem ze przy wyzszych czestotliwosciach nic zlego nie dzieje sie fizycznie z karta, ale zle pracuje system i oprogramowanie. Kiedys mi smignelo cos jakby 75MHz, tylko wlasnie nie pamietam czy wtedy juz byly te problemy, czy ktos tego uzywal...
[#3] Re: 68060

@Andrzej Drozd, post #2

jeśli chodzi o mc68060 w oderwaniu nie w amigowym kontekście to prosze:
http://www.czuba-tech.com/CT60/english/benchs_eng.htm
[#4] Re: 68060

@kruafix, post #3

moj rekord to 81Mhz, ok.100mips'ow na CSPPC.
[#5] Re: 68060

@_arti, post #4

A jak ze stabilnością UWSCSI i CVPPC?
Bo jak CSMKII się przetaktuje to traci synchronizację ze SCSI.
Czy na karcie masz tradycyjny procesor rev.1 (50MHz) czy inny?
Wymieniałeś tylko oscylator czy robiłeś jeszcze jakieś inne zmiany na karcie?
[#6] Re: 68060

@Mariusz, post #1

Mnie sie udalo czesciowo Blizzarda 1260 podkrecic do 80MHz.
Czesciowo poniewaz na pierwszy rzut oka bylo wszystko ok ale jesli
jakis program chcial skorzystac z koproca to zwiecha systemu murowana.
[#7] Re: 68060

@Phibrizzo, post #6

Ja swojego Blizzarda 1260 miałem przetaktowanego do 66MHz, przy tej wartości zegara karta pracowała stabilnie .Robiłem próbć na 80MHz - katra działała ale tylko bez pamćci simm.

BTW czy ktoś robił próby z 68040? Ile można wycisnąć?
Mam kartć Warp Engine do A4000 i bede chciał ją podrasować do 50MHz...
[#8] Re: 68060

@amigafan, post #5

Nie mam juz tej CSPPC...podobnie jak Amigi, ale wymenilem tylko oscylator i SCSI fajnie sie przetatkowalo - ok 2MB wiecej/s ;) ale chodzilo bez zarzutu.
[#9] Re: 68060

@_arti, post #8

Czy nikt nie próbował podkręcić 68060 z płytką Peltiera? 68060 nie wydziela dużo ciepła, powinien pięknie się podkręcić z Peltierem. Gdybym miał 68060 to bym spróbował (a może ktoś mi podaruje takowy dla dobra nauki :D) - niestety mój 68040 40 MHz to kiepski materiał na podkręcanie: po pierwsze 68040 zasilany jest 5V, a więc grzeje się mocno, a po drugie przy podkręcaniu >50MHz trzeba mieć oscylatory >100MHz - a o te trudno.
[#10] Re: 68060

@wali7, post #9

Sama wymiana oscylatora to nie wszystko. Procesor moze to przezyc bez wiekszych problemow
ale nie wiadomo czy uklady poboczne sa na to przygotowane i to wlasnie one moga sobie
nie dac rady z wyzszymi czestotliwosciami. Ponadto szybsza pamiec tez by sie przydala.
A probowal ktos moze podkrecac 060 nie tylko poprzez wymiane oscylatora ale rownierz
podnoszac napiecie na procesorze o klika dziesiatych volta?
Co do Peltiera to mocniejszy zasilacz by byl wskazany gdyz pradu troche sobie to pobiera.
[#11] Re: 68060

@Mariusz, post #1

jakie chłodzenie najlepiej zrobić do 060? Też mam taki problem... mam 060/50 nie kręcone. Chcę więcej! czy lepiej peltier i jakieś wodne chłodzonko czy peltier+wiatrak, czy sam wiatrak? A może radiator by styknął? jeśliby np. podkręcić go do 75 to naprawdę wszystko by się tak bardzo grzało? I tak już jajka na miękko można na nim gotować... :D heh...
[#12] Re: 68060

@Phibrizzo, post #10

Oczywiście masz rację, można więc też chłodzić układy dodatkowe - na takim Apollu to raptem jeden MACH.
Z pamięciami problemu nie będzie, bowiem te same 60 ns PS2 pracują bezproblemowo jeszcze w K6-2 z szyną 100 MHz.
Co do poboru prądu to nie powinno być problemów, bowiem sama Amiga pobiera nie więcej niż jakieś 30 W (u mnie w ramach eksperymentu A1200 z BlizzPPC i dyskiem SCSI chodziła na lekkim zasilaczu od A500), jeśli zatem masz zasilacz 175 W (norma dla zasilaczy AT) to zostaje ci 145 W, a Peltier pobiera do 100 W i to 12 V (mniej obciążone źródło prądowe). Zresztą skoro w pececie da się, to dlaczego w Ami nie? (pecet jest bardziej prądochłonny)
[#13] Re: 68060

@Michal, post #7

Apollo z 040 bez problemu chodza na oscylatorze 97,7 (okolo 48 MHz). BlizzardyPPC z 040 juz tylko na oscylatorze 80 MHz (ograniczenie karty, a nie procka). Chyba najlepszym wyjsciem bedzie proba z oscylatorem 97,7. Wieksze nawet gdy pojda to "zagotuja" procesor ktory, pewnie stopi karte, a pozniej bedzie sie ciezko wycieralo taka glutoplazme :D
[#14] Re: 68060

@radek borowicz, post #11

Najlepiej schłodzisz procesor Peltierem i blokiem wodnym, ale nie sądzę aby było to konieczne. Peltier generuje różnicę temperatur 77K pomiędzy obydwoma stronami płytki, tak więc z uwagi na wysoką pojemność cieplną wody i niewielką ilość wydzielanego ciepła 68060 miałby zapewne temperaturę sporo poniżej 0 st. C (w Enterze swego czasu pokazywali zdjęcie tak chłodzonego Pentiuma, całego pokrytego lodem). Powinien wystarczyć Peltier i radiator z wiatrakiem. Weż tylko pod uwagę, że z powodu 50% sprawności Peltiera, układ 68060 plus Peltier wytworzy kilkadziesiąt watów ciepła (i tak mniej niż AthlonXP czy PIV) - ale wolne miejsce wokół procesora przyda się.
Z tego co słyszałem, to w 68060 problemem jest koprocesor arytmetyczny - przegrzewa się szybciej niż reszta układu - pewnie zresztą dlatego najszybsze firmowe wersje 68060 nie mają FPU.
[#15] Re: 68060

@wali7, post #14

Moze jestem troche do tyîu ,ale czy moglby mi
ktos powiedziec co to takiego ten Peltier ?
[#16] Re: 68060

@Mariusz, post #1

Ja miałem Blizzarda 1260 podkręconego do 75MHz (wersja z FPU i MMU) - śmigał bez problemu. Natomiast miałem również kartę, która nie chciała chodzić nawet na 66MHz, także wszystko zależy od tego, czy trafisz na dobrą partię procesorów.
[#17] Re: 68060

@Mariusz, post #15

Modul Peltiera jest to pompa cieplna transportujaca cieplo w kierunku
zaleznym od kierunku przeplywajacego pradu.
W praktyce jest to element polprzewodnikowy o wielkosci 5x5 cm i grubosci
kilku milimetrow. Sklada sie on z dwoch cienkich plytek pomiedzy ktorymi
na przemian szeregowo sa polaczone setki zlacz P-N ulozonych prostopadle
do w/w plytek. Po przylozeniu napiecia elektrony krazace w obwodzie powoduja
przenoszenie ciekla z jednej plytki do drugiej (jedna z plytek robi sie chloda
a druga sie nagrzewa). Jednak sam modul Peltiera sam tez wytwarza cieplo
poniewaz posiada pewien opor elektryczny oraz nagrzewajaca sie plytka nagrzewa
takrze poprzez promieniowanie cieplne plytke ktora to cieplo odbiera.
Wynika z tego ze plytke o wyzszej temperaturze najlepiej jest chlodzic poprzez
zalozenie dodatkowego radiatora najlepiej w wiatraczkiem.
[#18] Re: 68060

@Phibrizzo, post #17

Dokładnie tak. To że Peltier wytwarza ciepło wynika przede wszystkim z praw termodynamiki (jakby nie wydzielał można by się pokusić o budowę perpeetum mobile), w każdym razie jego sprawność sięga około 50%. Oznacza to że z "ciepłej" strony wydziela mniej więcej dwa razy tyle ciepła co procesor przymocowany od "zimnej" strony. Zastosowanie radiatora z wiatraczkiem, jak napisał przedmówca - konieczne! Raczej nie jest możliwe podpięcie Peltiera w odwrotnej polaryzacji, ponieważ złącza p-n mają charakter diodowy. (tak w ogóle moduł Peltiera potrafi też wytwarzać prąd, jeżeli występuje różnica temperatur między obydwoma stronami - stąd jego oficjalna nazwa: ogniwo Peltiera).
[#19] Re: 68060

@aaa, post #16

Są dwa podstawowe typy 60-ki : XC68060 i MC68060
MC68060 jest znacznie łatwiejsze do przetaktowania - wystćpuje w niektórych partiach kart apollo i blizzardach produkcji DCE.
[#20] Re: 68060

@aaa, post #16

a jaka miales karte ? Phase5 czy DCE ?
bo ja mam wlasnie Phase5 i nie wiem czy da rade przetaktowac ?
[#21] Re: 68060

@Michal, post #19

No wlasnie nie wiem co jest napisane na procku ,
bo jest pod radiatorem ,a jeszcze go nie zdejmowalem od czsu jak kupilem karte.
Ale moja karta jest Phase5.

[#22] Re: 68060

@Mariusz, post #20

W każdym razie do 66MHz można śmiało przetaktować, powinno działać.
[#23] Re: 68060

@Michal, post #19

Akurat miałem XC
[#24] Re: 68060

@Mariusz, post #20

DCE
[#25] Re: 68060

@Michal, post #19

Podobno kiedyś krążyła taka opinia, że motorola testuje swoje procki podając im przez dłuższy czas (chyba 24h) sygnał zegarowy o częstotliwości 2x większej od nominalnej :) Nie wiem ile w tym prawdy, ale wydaje mi się, że tak testowali raczej najstersze procki z rodziny 68k (000 i 020), bo te były produkowane jeszcze według starych technologii (z dużym współczynnikiem wyczucia inżynierskiego :) ), w przeciwieństwie do obecnych wynalazków projektowanych "na styk".

Przy kręceniu proca największe problemy może sprawić pamięć i magistrala (no i jak już ktoś pisał dodatkowe układy na magistrali, typu kontroler SCSI), które mogą zwyczajnie nie nadążać za CPU.
[#26] Re: 68060

@Michal, post #22

A 060 przez ile dzieli częstotliwość z oscylatora? Na mojej karcie z phase5 (XC) napis na oscylatorku jest całkiem starty (tak już było od momentu kupna) i nie wiem jaki tam oscylatorek powinien być. Ktoś przypomni?
[#27] Re: 68060

@radek borowicz, post #26

Dobra, mam już nie ma to jak amiga hardware... Czyli 060 wogóle nie dzieli częstotliwości...
[#28] Re: 68060

@radek borowicz, post #27

Dokładnie. Z całej rodziny 68K tylko 68040 dzieli częstotliwość (przez 2).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem