[#1] Marek Biliński
Witam

Temat w Hyde Parku, nie dlatego, że śmieszny, tylko dlatego ,że nie było kategorii pod Niego.

Co sądzicie o twórczości Marka Bilińskiego ?

Mnie osobiście bardzo podoba się Jego muzyka, ot taki Polski Jean Michael Jarre ;)

[#2] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

No i? Mnie też się podoba, byłem nawet na koncercie w czasach jego świetności.
[#3] Ucieczka z Tropiku

@Hubez, post #1

Ja nie znam gościa za dobrze, ale słyszało się np wiele aranżacji Tropików. :)

Jaka w/g Was wersja jest najciekawsza? :>

Mi najbardziej podoba się z tego musidisku: :]
http://pouet.net/prod.php?which=24881

[#4] Re: Ucieczka z Tropiku

@Kokos, post #3

Aaaa, to ten od Ucieczki z Tropików?
Brat ma jego jakiegoś starucnego vinyla...

[#5] Re: Ucieczka z Tropiku

@5h00n4y, post #4

Łoh!

Kurcze - może jeszcze gdzieś dorwę jego muzyczkę. Zrobili jakieś reedycje czy coś?

[#6] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Fajna muze tworzy. Sam mam chyba ze 4 jego plyty. Polecam "Wolne loty".
Gdzies nawet ostatnio czytalem ze ma wydac nowa.
[#7] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

ja w zasadzie tylko elektroniki slucham ale nigdy o kolesiu nie slyszalem

[#8] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Marek Biliński miał swoje wzloty i upadki ale w polskiej muzyce elektronicznej jest jak na razie na pierwszym miejscu a tuż za nim plasuje sie Władysław ,, Gudonis,, Komendarek i Mikołaj Hertel.
Oczywiście jest pełno zdolnych ludzi takich jak Robert Kannan, Konrad Kucz, Tomasz Ostrowski, Kayanis, ale ta pierwsza trojka jakoś bardziej sie wybiła.
A wracając do Marka Bilińskiego to polecam jego pierwsze płyty które nic nie straciły w swojej formie i dalej cieszą tym czym cieszyły się wcześniej - klimatem.

Ocena w skali od 0-6

Ogród Króla Świtu - 6
E=mc2 - 6
Wolne loty - 4
Mabi - 2
Dziecko Słońca - 5 tylko za Twarze Pustyni
The Best Off... - jak wiadomo ;P i chyba są wersje koncertowe
Refleksje - a to duet był tylko nie pamiętam z kim , w zasadzie singiel
Fire - a to najnowsza płyta jest

Polecam stronkę : http://www.bilinski.pl/

pozdrawiam
[#9] Re: Marek Biliński

@vi-bee, post #7

ja w zasadzie tylko elektroniki slucham ale nigdy o kolesiu nie slyszalem

Moze dlatego ze:

1. Masz nie wiecej niz 20 lat?
lub:
2. Sluchasz raczej techniawki, a nie muzyki elektronicznej?
lub:
3. Sluchasz jednak muzyki elektronicznej, ale ze sceny underground, a nie tzw. el muzyki popularnej i uznanej?

Wejdz sobie np. www.mooza.pl itp. i w pisz w wyszukiwarce Marek Biliński.

A najlepiej wejdz na jego glowna strone - www.bilinski.pl
Ja ogolnie siedze troche w innej muzie, ale bardzo polecam muzyke Bilinskiego. Jednym slowem - artysta.
[#10] Re: Marek Biliński

@Andrzej Drozd, post #9

Ten tworca byl najpopularniejszy w polowie lat osiemdziesiatych, pamietam jak stalem w dlugiej kolejce po LP: E=mc2. O ile dobrze pamietam oprocz tworzenia i nagrywania zajmowal sie nauka muzyki gdzies w Afryce.
Na mp3-store tez cos jest ;)

[#11] Re: Marek Biliński

@Andrzej Drozd, post #9

Re:1 mam duzo wiecej niz 20
Re:2 slucham calego przekroju od Kraftwerka do Terrorów i nie lubie okreslenia techniawka:p
Re:3 To moze dlatego, plus to ze glownie nie polskiej

[#12] Re: Marek Biliński

@(V)(I)mothe(P), post #8

A pamietasz moze pierwsze "Kolo fortuny" z W. Pijanowskim?
Do tego teleturnieju tez muze napisal.
[#13] Re: Marek Biliński

@Phibrizzo, post #12

Ano, na przykład to w tle

[#14] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Mam pytanie, ten kawałek: http://rapidshare.com/files/107187067/Muza.mp3.html

Często leci na Radiu WAWA i wykonuje go podobno Biliński właśnie, zna to ktoś ? Szukam tytułu i nie mogę znaleść.

Ostatnia modyfikacja: 17.04.08 21:46
[#15] Re: Marek Biliński

@Andrzej Drozd, post #9

Ostatnia modyfikacja: 17.04.08 21:47
[#16] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Właśnie zgrałem z winylowego singla (o którym niema wzmianki na oficjalnej stronie - czyżbym miał jedyny egzemplarz w Polsce? ;)) z 1983 roku, dwa znane i lubiane utwory Marka Bilińskiego:

Ucieczka z tropików
Dom w dolinie mgieł
(Zachowano oryginalne winylowe trzaski ;))

Dodatkowo jako bonus na youtube:
Ucieczka z tropików (teledysk z 1984)
Dom w dolinie mgieł (koncert na żywo z 2000)

Okładki:
http://img183.imageshack.us/img183/3347/coverfrontxo6.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/3351/coverbackcl6.jpg

[#17] Re: Marek Biliński

@5h00n4y, post #16

Ucieczka z tropików
Dom w dolinie mgieł
(Zachowano oryginalne winylowe trzaski)

Muzyka w ogole sie nie zestarzala. Brzmi bardzo swierzo i...nowatorsko.

I pomyslec ze dopiero gdzies na poczatku lat 90-tych, gdy wszedla nowa technika, samplery, komputery, to domorosli muzycy zaczeli od nowa tworzyc kolo...

Czapki z glow. Bilinski rządzi.

Co do plyty, to popytaj, na jakims forum. Byc moze jest to bardzo cenny egezplarz, moze jakis bootleg, itp. :)
[#18] Re: Marek Biliński

@Andrzej Drozd, post #17

Eee, myślisz że to jakiś legalny-inaczej produkt? Jest cena, jest autor projektu okładki... ;)
Znasz jakieś ciekawe forum z ludkami doceniającymi starszą muzykę i orientującymi się w temacie?
Jak dotychczas na paru różnych giercowo-oldschoolowo ustosunkowanych zostałem doceniony, a na takim jednym konkretnym muzycznym portalu wyzwany od spamerów... ;)

[#19] Re: Marek Biliński

@5h00n4y, post #18

Nie znam jakichs konretnych portali. Ale ogolnie te konkretne portale, (chyba) raczej czesto charakteryzuja sie wlasnie tym, ze ludzie z wyzszoscia odnosza sie do nowych/mniej siedzacych w temacie uzytkownikow. Sa to jakby dosc zamkniete srodowiska. :)
Zreszta sami artysci nie tworza tych srodowisk, tylko ludzie ktorzy mysla ze sa jak artysci. :)

Zreszta w dzisiejszych czasach, nie sztuka jest ubrac sie dosc ciekawie, zalozyc elegancki szal, sciagnac z netu jakis wiersz z drugiego konca swiata, lekko go przetlumaczyc/przetworzyc i udawac poete. ;)

Sila artysty sa jego odbiorcy i publicznosc. Kiedys mniej, jednak teraz dzieki internetowi, kazdy moze podawac sie za kogos wielkiego.
A jak wiadomo, nie o to chodzi. :)
Moze wlasnie lepiej czasami na jakies tematy pogadac tutaj, na portalu o zupelnie innym charakterze tematycznym. :)

Co do plyty, to moze to jakis niskonakladowy egzemplarz. Kto wie ile tego moze jeszcze byc? Moze bardzo malo, a moze juz nie ma. Sam fakt ze jest to winyl juz robi pewien klimat i podkresla wartosc. :)
[#20] Re: Marek Biliński

@5h00n4y, post #18

Witam

Jest to premierowe wydanie utworów Marka Bilińskiego, inaczej mówiąc singiel w wersji winyl 7.
Czasami pojawiały się na nich wersje radiowe przeważnie skrócone jak i mixy.
Dość często są wystawiane na allegro winyle Marka Bilińskiego w granicach od 25 do nawet 60 zł !

pozdrawiam
[#21] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Polecam jego najnowszą płytę FIRE - w nieco odmiennym stylu i nie ma tu tak zwanych solówek Marka tylko jest szybko, fajnie i czasami ciężko. ;P

A jak sie tak bardziej wsłuchać to słychać coś z Wolnych lotów i Ogrodu Króla Świtu :), nie mniej jednak polecam, nowy styl i powrót do rockowego grania ;P
[#22] Re: Marek Biliński

@5h00n4y, post #16

Ciekawe z jakich filmów wzięli sceny do teledysku Bilińskiego :) Wtedy prawa autorskie nie miały prawa głosu :)

[#23] Re: Marek Biliński

@kjb, post #22

James Bond i pewno inne megahiciory z tamtego okresu ;)
Jako ciekawostke dodam, na co zwrócono mi uwagę na innym forum, że "Psie zakończenie" Silent Hill 2 na PS2 zalatuje podobnym reżyserskim podejściem ;)

[#24] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Jest już nowy album Marka Bilińskiego < Mały Książę > więcej na stronie :
http://bilinski.pl/?page_id=438
[#25] Re: Marek Biliński

@(V)(I)mothe(P), post #24

Zapewne kupię płytę.

Kupiłem płytę: "Fire"

Powiem tak: nie podobała mi się tak jak stare kawałaki, ale nową płytę i tak kupię..

Szacun dla Marka, że przez tyle lat dalej działa.

[#26] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #25

Płyta Fire zdecydowanie odbiegała od twórczości Marka, ale zawsze trzeba zrobić odskocznie od tego wszystkiego. Trzeba też przyznać że każda płyta Marka jest w 90% inna, natomiast u Mikołaja Hertla słyszymy ciągle to samo ale inaczej.
Na początku tak było z Władysławem Komendarkiem, ale w ostatnim okresie swej twórczości poszedł w inną stronę od tego co dotychczas robił.
Przykładów można tu mnożyć, ale to temat rzeka. :)

Niemniej i tak polecam bo to nasza podwórkowa elektronika w najlepszym wydaniu.
[#27] Re: Marek Biliński

@Hubez, post #1

Lubię :)

[#28] Re: Marek Biliński

@Katiria, post #27

Niektóre kawałki ma fajne, nie które nie fajne.

[#29] Re: Marek Biliński

@parallax, post #28

Na stronie Nerdy Nocą ukazał się wywiad z Markiem Bilińskim.
http://nerdynoca.pl/podcast/049-marek-bilinski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem