[#1] Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII
Jakie jest obłożenie pinów od zasilania na zorro II do amigi 1200?
Czy podłączenie kabelków od zasilacza daje większą stabilność dla karty turbo i podłączonej CV?
[#2] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Mike, post #1

1. Znajdżesz sobie na The Big Amiga Hardware...
2. Zdecydowanie tak.
[#3] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Mike, post #1

cześć
Można to łatwo sprwdzić przy pomocy miernika:
Masę miernika podpinasz do masy komputera i jazda po kolejnych pinach zasilania w slocie zorro.Tylko ostrożnie, zwarcie i zasilacz do naprawy :(. Notujesz jakie napięcie na poszczególnym pinie, zwykle jest dużo niższe niż powinno być :(. U mnie było tak zamiast 12V był 10,5V zamiast +5V było 4.2V. POźniej pod odpowiednie piny podpinasz zasilanie.
Co do stabilności to różnica jest kolosalna. Przed podpięciem zasilanaia do płyty rozszerzeń sytem raz widział CV64/3d a raz nie. Apollo nie chciało wystartować a jak już ruszyło to nie wolno było dotknąć kompa ... bo byl zwis i trzeba było "szukać" styku.Po podpięciu chodzi to tak jak powinno: pstryk zasilanie i komputer startuje bez łaski a nawet kopa ;)))
pzdr Radek L.
[#4] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Radek L., post #3

Juz zmierzyłem, ale jest pytanie. Normalnie na wszystkich pinach bardzo ładnie wychodzi masa, +5 i +12 oraz -12V. Ale jest tam też -5V (wyczytałem gdzieś na necie). Ale jest te -5V z zasilacza. To też trzeba podłączyć?
[#5] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Whiz, post #4

Cześć
W zasadzie to nie, chociaż tak do końca to nie wiem :(. Ja podłączyłem tylko +12V i +5V i gra :)
pozdrawiam Radek L.

[#6] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Radek L., post #5

I działa ci serial i Paula?
[#7] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@kmilota, post #6

Cześć
Tak :) bo w płytę zorro podpiąłem dodatkowe zasilanie, reszta idzie przez Ami płytę.
Radek L.
[#8] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Radek L., post #7

No to nakombinowałeś. Na prawdę łatwiej jest pobrać odpowiednie napięcia z transformatora i podpiąć to jedną wtyczką, niż różne kabelki w różnych miejscach. A potem problemy ze stabilnością :)
[#9] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@kmilota, post #8

Zrób tak jak kmilota pisze. Gniazdo zasilania na płycie Zorro/Mediator jest idealnym miejscem do podpięcia zasilacza. Nie ma sensu dodatkowo podpinać napięcia do gniazda na płycie głównej czy zasilania FDD. Przez to możesz mieć tylko problemy ze stabilnością, nie mówiąc o możliwości spalenia sprzętu.
[#10] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@wali7, post #9

Cześć :)
Mam wieżę ebox i początkowo też myślałem o podpięciu zasilania pod płytę zorroII, ale ... przed podpięciem zacząłem sprawdzać napięcia na wyprowadzeniach i z zasilacza i z zorroII i nijak mi się nie chciały zgodzić :(. Dlatego podpiąłem zasilanie do płyty i dodatkowo do zorroII. Chodzi to stabilnie, czy można spalić kompa ? może i tak Trzeba jednak wiedzieć co się robi ;). Jest teraz stabilnie, chodzi mi system jak "ta lala" i ma cv64/3d apollo i kick 3.1 w tym samym czasie, chociaż przed poprawą zasilania było kiepsko :(.

Mam jeszcze pytanie: czy da się uruchomić cv64/3d pod kontrolą cgx bo mnie sie udało tylko zobaczyć bootlogo a dalej była ciemność, a pod picasso96 wzystko gra ?

Radek L.
[#11] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Radek L., post #10

Mnie chodzi teraz i Apollo i CV bez podłączania jakichkolwiek napięć!
Jedynie co musiałem zrobić to zapodać kicka 3.0, ale teraz nie mogę uruchomić ani zainstalować AmigaOS 3.9 :( Jest na to jakiś sposób?
RemAPollo niestety nie działa, robi się ciemny ekran...
[#12] Re: Obłożenie pinów zasilania na ZorroIII

@Radek L., post #10

Jeśli sprawdzałeś napięcia na nieobciążonym zasilaczu impulsowym, to różnice są normą. Właściwe napięcia pojawiają się dopiero po obciążeniu zasilacza. Jeśli zaś masz zasilacz AT/ATX z poprzestawianymi fabrycznie przewodami, do doprawdy dziwne...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem