[#1] amiga i siec
Witam. Mam taka prosbe. Niedawno przeprowadzilem sie do akademika w ktorym oczywiscie jest stale lacze. Oprocz mojej Amigi (a1200, mediator z sieciowka) w pokoju stoi pc kumpla. Co trzeba zrobic abym mogl korzystac z netu ktory dziala na komputerze obok (wspomniany pc) lub wogole jak to wszystko skonfigurowac abym mogl bezposrednio korzystac ze stalego lacza. Bardziej zalezaloby mi na tym pierwszym rozwiazaniu (ami pobiera sobie necik z kompa obok)
Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam!
[#2] Re: amiga i siec

@Lukasz, post #1

Połącz komputery skrosowanym kablem sieciowym, na pc udostępnij net sieciowce ktora spięta jest z amigą (zrobisz to w zakladce karty sieciowej do ktorej podpiety jest internet), na amidze skonfiguruj miami do połączenia DHCP. I to wszystko.

[#3] Re: amiga i siec

@MinisterQ, post #2

dzieki za szybka odpowiedz ale jako ze temat sieci jest mi raczej obcy mam pytanie: co to znaczy skrosowanym? oraz polaczenie DHCP ?
pozdrawiam!

ps. i jeszcze jedno, w akademiku tym admin przed podlaczeniem kogos nowego chce aby mu podac m.in nr karty sieciowej (w tym wypadku bedzie to ta od pc) wiec czy nie bedzie problemu z tym ze ja mam inna karte? wogole po co mu takie dane?
[#4] Re: amiga i siec

@Lukasz, post #3

W PC musi byc druga karta sieciowa i jakis soft ktory udostepni siec Amidze.
W tym przypadku nie musisz nikomu podawac numeru mac karty.
Ale skoro to akademik i siec jest za darmo to poszukaj wolnego gniazdka sieciowego
podaj adminowi ten numerek (odczytasz g w miami) i nie kombinuj z komputerami
posredniczacymi. Jak nie bedzie wolnego gniazdka to kup jakiegos huba lub switcha
i po problemie.
[#5] Re: amiga i siec

@Radoslaw, post #4

wlasnie w tym problem ze wolne gniazdo by bylo ale za podlaczenie trzeba troche zaplacic, nieduzo co prawda ale zawsze. i wiem ze i tak tego nie wykorzystam... ale widze ze ten numer sieciowki jest wazny. czyli jak kumpel poda swoj nr to ja do tego samego gniazdka nie mam sie co z moja sieciowka podlaczac bo i tak nie zdziala? po co mu ten nr wogole?
czy hub rozwiaze ten problem (tzn jest 1 gniazdka z siecia a do tego komp kumpla z sieciowka ktorej nr ma admin plus amiga)
dzieki za odp!
[#6] Re: amiga i siec

@Lukasz, post #3

dzieki za szybka odpowiedz ale jako ze temat sieci jest mi raczej obcy mam pytanie: co to znaczy skrosowanym?

http://kris-pro.kgb.pl/

oraz polaczenie DHCP?

jak już komputery są ze sobą połączone, pc udostępnia amidze sieć, i w obu sieciówkach świeci się "link", to w MiamiInit wybierasz połaczenie typu LAN, a potem klikasz na ok,ok,ok... I tak do końca ;). Potem import ustawień do Miami, zapisać jak default, i tyle.
Albo jeszcze prościej - w zakładce tcp/ip w miami ustawiasz wszystkie gadżety na DHCP, też powinno zaskoczyć. A potem online, i szurać po necie.

[#7] Re: amiga i siec

@MinisterQ, post #6

dzieki za pomoc i pozdrawiam!
[#8] Re: amiga i siec

@Lukasz, post #7

Jeśli Admin to sprytny gość, to uniemożliwił routing w podsieci. U mnie tak jest, dopiero wykupienie dostępu na dodatkowy komputer umożliwia rozdzielanie połączenia. Jeśli więc tak jest w adademiku, to jednak będzie trzeba wykupić dostęp.
[#9] Re: amiga i siec

@Lukasz, post #5

Na podstawie mac adresu karty udostepniany jest dostep do sieci.
Jesli chcecie zaoszczedzic to hub czy switch nie pomoze.
Pomoze router ale to rozwiazanie cokolwiek drozsze.
Jesli ta oplata jest jednorazowa (tylko za podlaczenie) to
raczej nie oplaca sie kombinowac. Jesli to oplata miesieczna
to najtaniej bedzie wsadzic druga karte sieciowa do PC i udostepniac
za jego pomoca. Wada to PC musi pracowac abys mial siec w Amidze.
No i jak admin jest sprytny to moze sie nie udac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem