[#1] WbStartUp - Mcp
po wgraniu workbencha 3.1 odkryłem że mcp zatrzymuje mi na chwilę system kiedy wykonują się programy z katalogu WBStartup. O co chodzi. Mogę tylko powiedzieć że ostatnio zamontowałem cd na tej samej taśmie co hd na standardowym kontrolerze A1200 i od tego czasu tak się robi. Kiedy usunę mcp z katalogu WbStartup wszystko jest gotowe do działania zaraz po wgraniu całej sekwencji startowej. :D :D :D

[#2] Re: WbStartUp - Mcp

@arielcpu, post #1

A dlaczego MCP masz w WBstartup ?
Ten program raczej powinien znajdowac sie w
katalogu C: na partycji systemowej i powinno byc
odpowiednie wywolanie jego w strtup-squence.

Pozdrawiam :)

kadarr
[#3] Re: WbStartUp - Mcp

@Mariusz, post #2

skrypt instalacyjny wrzuca mcp (c:mcp) do startup-sequence ale ja próbowałem też tak odpalać mcp. taka sama sytuacja, kiedy dwukliknę na mcp020 to muszę odczekać jakieś 10-12 sekund nim się odpali, w tym czasie nie mogę nic zrobić, hdek stoi, stacja tyka. po 12 sekundach wszystko ożywa i mcp020 się uruchamia i jest cool ale dlaczego tak długo muszę czekać. wiem że to się stało po tym jak podpiąłem cd do Amigasi. Jest on na tej samej taśmie co hdek, nie mam fastATA.

[#4] Re: WbStartUp - Mcp

@arielcpu, post #3

Skasuj/przenieś w bezpieczne miejsce pliki ENVARC:mcp/mcp.config i ENV:mcp/mcp.config, w nowszych wersjach katalog nazywa się mcp2. Jeżeli sytuacja się poprawiła to znaczy, że bruździła jakaś opcja w MCP. Jeżeli nie lub nie możesz jej zidentyfikować przyślij mi na priv plik konfiguracyjny i pliki s-s u-s. Przy okazji - jaką masz wersję MCP i co znajduje się w katalogu WBStartup ?
[#5] Re: WbStartUp - Mcp

@Konrad Klar, post #4

zrobię tak jak piszesz. też mi się wydaje że jakaś opcja w w mcp mi bruździ. Jaka wersja mcp? Wersja mcp1.30

.----------------------------------------------------------.
| ALiENDESiGN pRESENTS |
| |
| tHE mASTER cONTROL pROGRAM |
| vERSION 1.30 * mAJOR uPDATE * |
| |
| sNAP, sCREENMANAGER aND a lOT mORE |
| |
| tHE uLTIMATE sYSTEM eNHANCER, tRY iT nOW |
`-----------------------------------------------------------'

które to są pliki s-s u-s ??
pozdrawiam

;) ;) ;)

[#6] Re: WbStartUp - Mcp

@arielcpu, post #5

WbStartup - Mcp020, MagicMenu
:D

[#7] Re: WbStartUp - Mcp

@arielcpu, post #5

s-s --> "startup-sequence [SYS:S/startup-sequence]
u-s --> "user-startup" [SYS:S/user-startup]
[#8] Re: WbStartUp - Mcp

@AlaN, post #7

Ale sie porypały jakieś "buźki" zamiast tekstu; miało być:

SYS : S / Startup-Sequence
SYS : S / User-Startup

Zlikwidujcie ten emotikon, --> :S bo tylko zamieszanie wprowadza.
[#9] Re: WbStartUp - Mcp

@arielcpu, post #1

Ja odpalam MCP w startup-sequence w tym miejscu (mam WB3.1)

...
Assign >NIL: ENV: RAM:ENV

C:MCP

Assign >NIL: T: Roboczy:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
...

MCP uzywam w wersji 1.32 dla 020 (to ten pakiet ktory ma zepsuty skrypt instalacyjny (instalowalem dawno temu recznie i chyba dobrze, bo problemow z ta wersja nie mam).
[#10] Re: WbStartUp - Mcp

@Konrad Klar, post #4

zrobiłem jak radziłeś :D rzeczywiście jakieś ustawienie MCP mroziło mi na chwilę Amigę. Skasowałem cały katalog z ustawieniami MCP i utworzyły się default'owe - wszystko gra, jeszcze raz dzięki. :D :D :D

[#11] Re: WbStartUp - Mcp

@arielcpu, post #10

Fajnie. WBStartUp to w ogóle nie najlepsze miejsce dla MCP, trochę za późno wtedy startuje, by zmienić np. gadżety ekranu WB. No ale skoro masz powody, by go tam trzymać...
[#12] Re: WbStartUp - Mcp

@Konrad Klar, post #11

Poza sprawami związanymi z wczesną instalacją patchów, przy szybko uruchomionym MCP ma sens opcja WaitforValidate (czy jakoś tak). Jak pisze Konrad - tylko możliwie wcześnie w S-S.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem