[#1] Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany
Mam sieciówkę podłączoną do Ami1200 przez slot PCMCIA. Oczywiście sprawną. Gdy miałem na tym samym kompie zwykły goły wb 3.1 to wszystko było ok. Dziś sobie podmieniłem na wb 3.9 (w tym mapowany jest rom 3.9). no i jest pewien problem. wcześniej bez żadnych problemów chodził mi net. teraz nie wykrywa mi nawet karty. czy mapowany rom wpływa na to? może wystarczy zmapować 3.1? wcześniej używałem cardreset i było ok.
[#2] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #1

To juz jest kick 3.9? :)
A gdzie go mozna znalezc?
[#3] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #2

Już od jakiegoś czasu miałem w domu kick 3.5 który jest w zestawie z emulatorem cloanto na PC (Amiga Forever). A wczoraj kupiłem kompa z małym twardym, na którym bardzo ładnie został skonfigurowany system i już w devsach miałem różne kicki :) Wersja tego 3.9 to chyba 45.59 choć może nieco mi się myli. Nie wiem skąd to koleś wytrzasł, ale mam i to chyba w 3 wersjach, ale co i jak to już nie wiem. Jedynie jest problem że nawet po włączeniu mapowania 3.1 nadal sieciówki mi nie widzi. Musi być to coś w systemie, jakiś program który powoduje brak wykrywania PCMCIA.
[#4] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #1

WB3.9 sam z siebie nie blokuje netu na PCMCIA. Tylko jego dziwne nakladki lub nakladki ktorych uzywasz. Powylaczaj wszystko, lub stopniowo wylacz pokoleji. Wtedy dojdziesz co jest problemem. Jezeli masz Blizkicka, to zacznij od niego, poniewaz moze byc zle skonfigurowany...
A oprocz cardreset, sprobuj uzyc tez cardpatcha.
[#5] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #3

Kick 3.9 ma wersję 45.57.
[#6] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Andrzej Drozd, post #4

włąśnie sprawdziłem, że wgrywając przez boot menu chodzi karta więc musi to być jakiś patch. mam remapollo z masą opcji więc w tym chyba tkwi problem.
[#7] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #6

To zapewne jakiś odpowiednik remcards;)
Sieć masz radiową/przez czy bezpośrednio od routera?
Ja mam problem z radiowego nie mogę się łączyć za cholerę z ftp IBrowse, ATC wymięka również:( chyba, że coś źle robię. Ale w tym rzecz odpalam modem i mogę się łączyć tymi progsami, a ze stałki nie mogę:(

Istnieje taka możliwość, że jestem w otoczeniu sieciowym a nie necie?

MiamiPing coś pokazuje na moim hoście, a NBTScan nic lub

unable to parse received packet

lub

sendto: Host is down

Najgorsze jest to, że jak chcę zassać jakiś duży plik to muszę cały czas coś robić w sieci, Gadami nie pomaga(rozłącza się) muszę wysyłać rządania z browsera inaczej wszystko staje na amen nawet Charon nie może ponowić próby:(

Czasami to wysyłanie pinga ale tylko NBTScanem pomaga odmozić

HELP!
[#8] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #6

wklej tu linijke z remapollo
[#9] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Niestety, na to nic nie poradzisz :( Taki jest Twoj ISP i juz.
Podobnie jest u mnie, mam zablokowane chyba wszystkie porty oprocz 80 & 443 (http/s). Nawet poczty nie moge sobie dobrze sprawdzic, bo YAM wisi i czeka, nie mowiac juz o FTP czy P2P.
Sam czesto podlaczam modem aby na chwilke pliki html sobie uploadowac :(
Patrzac na takie "firmy" mam wrazenie jakby internet w polsce ani troche zmienil sie na lepsze

[#10] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Valwit, post #8

Już wiem, odpowiadało RemApollo. Na szczęście od soboty mam płytę zorroIV Elboxu i chodzi bez problemu z Apollo na romach 3.1 więc problem znikł. Na slotach Micronika komp poszedł jedynie przy romach 3.0 :(
[#11] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@DarQo, post #9

Przewalone jeśli faktycznie mam zablokowane A masz problemy z polączeniem się za pierwszym razem jeśli wcześniej przez jakiś czas Amy nie używałeś w necie?

U mnie wyskakuje taka informacja:

Miami Deluxe is unable to
determine your local IP addres.

Właśnie przed chwilą by sprawdzić jeszcze raz z restartowałem Amigę i cztery razy było to samo jak powyżej napisałem, dopiero po zmianie w TCP/IP - LAN-Connect... z Internet na LAN pąłączyłem się
[#12] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Tak, tez mam takie problemy. Ale to nie jest az tak denerwujace :) i nie zawsze wystepuja.
A jak masz ustawione Miami? Wszedzie DHCP czy wszystko wpisane na ,,sztywno''? Ja mam to drugie

[#13] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@DarQo, post #12

Czyli statycznie u mnie dupa coś takiego :(

No DNS server is responding to
request. Either an incorrect
IP address was specified for DNS
server, or your network is
temporaily disconnected from
the Internet.

Po wciśnięciu na CANCEL niby się łączy a się nie łączy

Jakiego używasz stera na PCMCIA bo ja 3c589.device
[#14] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@DarQo, post #12

Czyli statycznie u mnie dupa coś takiego :(

No DNS server is responding to
request. Either an incorrect
IP address was specified for DNS
server, or your network is
temporaily disconnected from
the Internet.

Po wciśnięciu na CANCEL niby się łączy a się nie łączy

Jakiego używasz stera na PCMCIA bo ja 3c589.device
[#15] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

A masz podane serwery DNS w Miami?
Czy jesli wpiszesz 212.77.100.101 znajdziesz sie na "Wirtualnej Polsce"?
[#16] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #15

Norbert napisał(a):

> A masz podane serwery DNS w Miami?
Oczywiscie 255.255.255.0 maska i wyjscie IP na swiat statycznie działa :)

> Czy jesli wpiszesz 212.77.100.101 znajdziesz sie na "Wirtualnej
> Polsce"?
Wpisałem to w browserze i działa wczytuje sie WP, co dalej
[#17] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #15

Chyba, ze chodzi o Database w MiamiDX - DNS servers, tu mam wpisane tylko IP 192.168.8.1 (gateway) wyjscia na swiat.
[#18] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

To co podales to nie DNS !!!!
DNS wpisuje sie w zakladce DATABASE->DNS SERVERS.
[#19] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #18

Mam jeszcze cos tam wpisac?
[#20] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@SKOLMAN_MWS, post #19

Np:
194.204.159.1
194.204.152.34
212.85.112.32
213.25.123.32
212.191.132.126
212.2.96.51
212.2.96.52
213.184.16.1
212.51.192.2

wybierz sobie, albo wpisz wszystkie
[#21] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #20

I mam zaznaczyć wszystkie na Temp czy jedną wybraną X, po uruchomieniu dodaje automatycznie moje IP do listy, i do czego do służy?

[#22] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #20

Dzięki :) I w ten oto prosty sposób porzegnałem się z netem na kilka dni :( Odwiedziłem dziś dostawcę, sieć oparta na szczęście jest nie na wingrozzie tylko na linuxie. Przez tą zabawę ze statycznym IP itd. w przypisaniu dns-servers jakich podałem zostałem zablokowany, a dokładnie mój numer IP hosta. Tak zastanawiam się co ma oznaczać to host is down skoro nie na wingrozzie czytałem artukuł Emers'a.

Jakich/jakiego portów http używa client RC5 do pobierania i wysyłania przeliczonych bloków?
[#23] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #1

ach ta ortografffia sorki
[#24] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@SKOLMAN_MWS, post #22

Jaki był powód zablokowania Ci dostępu?
Mozliwe ze za duzo pingowales serwer i cie zablokowali. Bo dodanie do listy DNS nie bylo na pewno tego powodem.
Przed zabawą z sieciówką nalezalo sie dokladnie dowiedziec o adresach IP i DNS, Gateway od dostawcy internetu, wiec pretensje powinies mieć do siebie.
[#25] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@DarQo, post #9

>Niestety, na to nic nie poradzisz Taki jest Twoj ISP i juz.

Jeśli na pc z windą jest OK! to czemu na Amidze z AmigaOS ma być BAD!
Może to wina oprogramowania, sterownika - jakiego używasz?

> Podobnie jest u mnie, mam zablokowane chyba wszystkie porty oprocz 80 & 443 (http/s). Nawet poczty nie moge sobie dobrze sprawdzic, bo YAM wisi i czeka, nie mowiac juz o FTP czy P2P.

Skoro po połączeniu nie możesz odebrać normalnie poczty bo czeka na połączenie to statycznie nic nie daje jedynie, że niby się połączyłeś;)

A jakie są te lepsze porty bo się dogadałem z adminem i je włączy jeśli faktycznie są nie aktywne :)

> Sam czesto podlaczam modem aby na chwilke pliki html sobie uploadowac
Patrzac na takie "firmy" mam wrazenie jakby internet w polsce ani troche zmienil sie na lepsze

To ala stałe masz za darmo?

Jakiego programu używasz do łączenia się z netem?
[#26] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Norbert, post #24

Powód był taki server myślał, że jestem kimś z zewnątrz chcącym się włamać podając inne adresy DNS z wyjściem na gateway wymuszając przy tym własny IP itd. Ja wszystkie numery znam na pamięć mój IP(dziś u admina zaś zmieniałem na inny z 192.168.8.7 pierwszy był 192.168.8.5), net maskę sieci 255.255.255.0, IP type gateway - wyjście na świat. Więc mnie to nie potrzebne było, ale sprawa jest taka, że jeśli nawet połącze się statycznie to jakbym wcale się nie połączył wszystko i tak stoi w miejscu np. YAM z odbieraniem poczty :( podobnie właśnie jest jak się połącze z wyszukiwaniem DHCP i przez jakiś czas nie będę nic robił :(

Teraz jestem statycznie jako wyjscie wpisałem tak jak kilka dni temu napisałem w poście nr. 11995 nie zatwierdzając jako temp X, ale zauważyłem jest gorzej u mnie statycznie np. przy downloadowaniu :(
[#27] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@Mike, post #1

No tak masz neostradę więc pewnie nie masz takich problemów bo jesteś na zewnątrz i kilka pytań w poście nr. 11932 było zbędnych. A tak przy okazji to jakiej używasz karty sieciowej i sterownika?
[#28] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@SKOLMAN_MWS, post #25

> Skoro po połączeniu nie możesz odebrać normalnie poczty bo czeka na połączenie to statycznie nic nie daje jedynie, że niby sić połączyłeś;)

U mnie tylko przez statyczne ustawienia idzie net, na DHCP to juz wogole tragedia.

> A jakie są te lepsze porty bo sić dogadałem z adminem i je włączy jeśli faktycznie są nie aktywne

No niewiem to zalezy od uslug z ktorych korzystasz, np. client RC5 wysyla bloki przez port 2064

> To ala stałe masz za darmo?
> Jakiego programu używasz do łączenia sić z netem?

Net mam za 50zl miesiecznie (256kbp/s), ale to niema nic do rzeczy. Uzywam Miami bo to jedyny porzadny stos tcp/ip na ami.
[#29] Re: Sieciówka PCMCIA i kick 3.9 mapowany

@DarQo, post #28

Ja mam ten sam konfig co ty os3.9 + pcmcia +genesis
i wszystko fruwa ale....
najpierw uruchom miamiDX (np demo) ustaw DHCP,zczytaj konfiguracje karty
itp...
i polacz sie....
zapewne bedzie szukal hostu (u mnie tak bylo) i nie
znajdzie go...
ciebie interesuje tylko TWOJ IP,BRAMKA,i maska
(jezeli nie mozesz uzyskac tego to zadzwon do admina twojej sieci
i niech ci powie twoj ip i bramka),wylaczasz miami
uruchamiasz genesis ustawiasz IP statyczne:
Bramka statyczne: i maske
dajesz online i sruuuu i jestes w sieci

Powodzenia

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem