[#1] Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)
Witam, Amigą bawiłem się dawno temu, kiedy to za nową 500+ zapłaciłem 600 zł.
Obecnie potrzebyję Amigi, ponieważ zamierzam prz jej użyciu programować procesory ATMEL (ale to inna bajka).
Chodzi o to, czy na amidze 600 (niska cena) będzie mozliwość podłączenia hdd (jak wielkiego) i cd-romu (ew cd-rw).
Gdzie ew. mogę dostać wszytkie potrzebne kable do takiego połączenia i czy są one drogie ? Dziękuję za info.
Pozdrawiam wszytkich Amigowców :)
[#2] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #1

A nie lepiej kupić A1200+jakiś dopalaczyk np. z 68030/28 (to jest minimum) Ja ostatnio wyrwałem za 80 złociszy taki zestaw

[#3] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Arbuz, post #2

Pewno, że lepiej, ale gdzie ? Ja narazie tylko na allegro oferty przeglądam, ale tam po 50-60 chodzi 600, a za "gołą" 1200 wołają ponad stówę.
[#4] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #3

No to chłopie musisz przeglądać dalej. Ja wyrwałem to na Allegro. Ale może w jakiejś amigowej firmie?

[#5] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #3

Zauwaz ze cena do jakosci ma sie tak jak w przypadku dyskow HD. Czyli malych sie w ogole nie oplaca kupowac. Te 60 zl na A600 to pieniadze wyrzucone w bloto, po krotkim czasie zaczeniesz dostawac bialej goraczki. Nie pakuj sie w takie cos. Gola A1200+HD jest tysiac razy lepsza od rozudowanej A600 (tylko prosze nikogo o nie komentowanie ze do A600 mozna wlozyc procek 030, poniewaz jest chore i bardzo drogie).
[#6] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Andrzej Drozd, post #5

A więc już się zacząłem rozglądać za A1200, ale moje pytanie (zadane na początku) nadal jest aktualne, jak z jej rozbudową ?
[#7] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #6

Za ofertami mozesz zajrzec na lub napisac do [email]info@efunzine.com[/email]. Co do rozbudowy to mozliwosci jest naprawde wiele. Jak chcesz poogladac jakie sa rozszerzenia i co potrafia (po angielsku) zajrzyj na .
[#8] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@mcbarlo, post #7

To już moje ostatnie pytanie, czy do teho kontrolera IDE, który jest na pokładzie A1200 da się podłączyć na raz HDDi CD-ROM ?
[#9] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #8

Oczywiście. Mozna podłączyć twardy dysk, cd-rom i nagrywarkć cd-rw. Tylko jeśli chciałbyś podłączyć 4 urządzenia na raz to potrzebna jest specjalna przelotka/adapter/interfejs/kontroler z tego co wiem.

[#10] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #3

Można też spróbować w lombardzie albo pod kioskiem
(z piwem oczywiście).

Może to nie brzmi za ciekawie, ale po tym co widziałem...
niewiele mnie już może zadziwić.

W każdym razie trzeba próbować.
[#11] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Andrzej Drozd, post #5

Z tym tysiącem razy to przesadziłeś, ale możliwości
A1200 są faktycznie dużo większe.
(mam obydwie i trochę dodatków)

A wracając do tematu podłączenia napędów,
potrzebna jest przelotka z taśmy 2.5" na 3.5"
i kawałek softu. Do nagrywarki natomiast niezbędna
jest pewnie pamięć FAST i jakiś lepszy procek.
Nie powiem ci jaki, bo z 1200 zaczynałem od 040.

aberr@polbox.com
[#12] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Maciek, post #1

Ok, o to właśnie mi chodziło, dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedź i zaczynam szukać komputera :) (oczywiście A1200)
Pozdrawiam.
[#13] Re: Amiga 600 + hdd i cd-rom(cd-rw)

@Seeker, post #11

Mysle ze to tysiac jest ok, biorac pod uwage PPC, PCI, GFX (nawet AGA). Oczywiscie nie trzeba tego dokupowac, ale jak dobrze pomyalec ze mozna, poza tym A600 jest bardzo ograniczona bez tego dodatkowego 1MB ramu i braku AGA...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem