Witam wszystkich. Jako uzytkownik pc (buu) postanowilem przypomniec sobie stare dzieje (of coz dla mnie stare) jakimi jest Amiga. Postanowilem kupic gola plytke amigi 1200 lub 4000 i sukcesywnie dokupywac nowe komponenty do tego zestawiku :) Jako ze jestem czlowiekiem ceniacym profesjonalizm obslugi jak i wydajnosc systemu mam takie pytanka :) Wiem ze na pewno dokupie mediatora i jakas karte ze zlaczami usb. Ale teraz pozostaje kwestia porcesorka no i karty rozszerzen ppc (sorry jesli jakas gafe walnelem) Jaki jest najmocniejszy procek ten zwykly (nie jestem w stanei okreslic jego dokladnej nazwy ten co chyba max 80 mhz ma) no i jaka jest najlepsza karta z ppc jakie ma taktowanie. OD razu mowie ze rozwiazania typu pegasos amiga one mnie nie interesuja. Prosze o podanie najmocarniejszej klasycznej amigi jaka sie da zlozyc z ogoleniedostepnych czesci (moga byc nawet te ktore mozna z zagranicy sprowadzic no i of coz jakies orientacyjne ceny) Z gory dzieki za odp i sorry za przydlugawosc posta ale coz debiutant jestem :D
Tylko że ta karta jest w tym sklepie w ofercie już od 2 lat, a nikt jej jeszcze nie widział w działaniu, podobnież nie da się jej kupić. Powiadają, że ma się pojawić po ukazaniu się na rynku AmigaOS4.0, ale ten też już "wychodzi" oficjalnie od roku z okładem...
OS4 można już spokojnie nabyć z A1. Nie jest to wersja finalna, ale jest już dostępna nawet dla zwykłych użytkowników. Zatem ja bym bardziej stawiał na niesłowność Elboxu póki co, a nie na "wychodzenie" OS4.
Najmocniejszy Classic to będzie A4000T (wersja tower jest lepsza od desktop) z kartą procesora CyberStormPPC 604e/233MHz + 68060/50MH.
Na tej stronie jest też zdjęcie z procesorem 060/60MHz ale ciężko taki zdobyć. Kartę można spokojnie przetaktować do 266MHz (PPC) i 66MHz (060). Do wyższych częstotliwości nie radzę bo można zepsuć dorgą kartę.
Na tej karcie jest też kontroler UVSCSI i złącze dla k. graficznej CyberVisionPPC (z proc Permedia2 i 8MB pamięci)
Jeżeli chodzi o złącza PCI to najlepsze są te z Elboxu ponieważ sterowniki do nich są nadal rozwijane i obsługują coraz więcej kart PCI.
Dzieki za rady a moze ktos poda jakies orientacyje ceny plytki A4000T
CyberStormPPC 604e/233MHz + 68060/50MH.
jesli sie nie myle na tym pojdzie os4?
a co do sharka badzmy dobrej mysli moze elbox nie zawiedzie (moze redaktorzy ppa przeprowadziii by z nimi jakis wywiad? bylo by milo! :D)
OS4 jest na PPC, więc na tym konfigu bedzie spokojnie chodzić
Realne szanse na kupno takiego sprzętu są w Niemczech (np na ebayu albo niemieckich firmach zajmujących się Amigami) bo w Polsce dominuje (niestety) A1200, natomiast A4000T i dobrych kart CSPPC+CVPPC jest jak na lekarstwo.
Tylko A4000 z PPC i GFX. Jako uzytkownik A1200 odradzam A1200, poniewaz nawet z podobnym prockiem wszystko chodzi 2x wolniej. Jedyna korzysc to tylko to ze do A1200 mozna podlaczyc 256 MB ramu (BPPC), natomiast do A4000 tylko 128 (jeszcze jakies dodatki). Zreszta do normalnej pracy wystarczy 96 MB.
Masz na myśli z podobnym procesorem PPC? 603e i 604 różnią się wydajnością na korzyść tego drugiego, poza tym w Cyberstormach pracują one z 64bitową szyną danych a w Blizzardach jedynie 32. Tak że to nie wina samej A1200, tylko braku szybszych wersji kart dla niej.
To zależy od gustu i portwela bo do Amigi 1200 także można wsadzić CyberStromaPPC wystarczy posiadać towerka i sloty ZorroIII które ostatnio chodzą prawie darmo :D
ja osobiscie polecalbym w przypadku amigi jakiegos blizzarda 1260 z procesorem motorolki 60/050 i kontrolerem scsi taki komplet fajne dziala a zamiast mediatora lepiej kup sobie zorro III i cybervision i jakas karte dzwiekowa dlaczego tak ? bo wychodze z takie zalozenia (to tylko moje zdanie i moze sie sie nie zgadzac )ze jezeli najwecje softu jest npiasanego wlasnie pod amige z motorolka na pokladzie to po pchac pieniadze w drozszy sprzet ktory nie daje sie wykorzystac w pelni a taka amiga 1200 z blizzarde 1260 ZIII cybervision i soun card to istna rakieta jeszcze jak calosc bedzie smigac na scsi dla mnie bomba swego czasu uzywalem czegos podobnego i naprawde ta amiga to byla rakieta
zamiast mediatora lepiej kup sobie zorro III i cybervision i jakas karte dzwiekowa dlaczego tak? bo wychodze z takie zalozenia (to tylko moje zdanie i moze sie sie nie zgadzac )ze jezeli najwecje softu jest npiasanego wlasnie pod amige z motorolka na pokladzie
Co ma karta graficzna do procesora? Bzdury gadasz jednym slowem. Przeca moze miec 060 z medykiem + Voodoo i jakis szumblaster.
Moje zdanie jest takie nie polecam karty gfx CyberVision/3D totalny syf miałem okazję kilka razy się tym pobawić w A1200 na slot zorro to nie te czasy, a co do procka to wiadomo kiedy to system już prawie jest gotów na PPC z JIT - emulacją m68k to nawet kupując z najsłabszą 040 + PowerPC spokojnie wytrzyma się jeszcze ponad rok do wyjścia OS4 ostatecznie mam nadzieję, po cholerę pakować pieniądze w zbędną max m68k na pojutrze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.