[#1] Wypasione ikonki
Witam,
kto wie, skad sciagnac takie wypasione ikonki, ktore mozna czasami spotkac na screen'ach z os4/mos. Niestety nie posiadam zadnego dla przykladu, ale wiem, ze pakiet/styl, o ktorym pisze nazywa sie umicon i jest raczej w brazowo/bezowych klimatach ;)
[#2] Re: Wypasione ikonki

@_arti, post #1

Masz na myśli pakiet MagicWB? Mam sporą kolekcję przerobioną na format AmigaOS3.5/3.9. Archiwum moge ci podesłac mailem.
[#3] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #2

Ach errarta, zauważyłem, że jednak wspomniałeś o umicon. W każdym razie propozycja wciąż aktualna.
[#4] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #3

magicwb...ech to bylo czasy ;) chodzi mi jednak o te drugie - umicon.
[#5] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #2

A czy ja bym mogl prosic .... bylbym bardzo wdzieczny. amiga.amigo@interia.pl

Dzieki
[#6] Re: Wypasione ikonki

@_arti, post #1

Jest w internecie archiwum Umicons_fof_KDE_2.gz albo tar.gz adresu nie mam pod reka, ale mam juz rozpakowany katalog z tymi ikonami pod amigaos. Moge Ci wyslac jesli chcesz spakowany katalog lha (~3.5MB).
[#7] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #2

A po co przerabiać ikonki MagicWB dla AmigaOS3.9? AmigaOS3.9 bezproblemowo wyświetla takie ikonki.
[#8] Re: Wypasione ikonki

@Pawelek, post #6

hi, mozesz mi wyslac (moze byc nawet tar.gz ;) - arti040@wp.pl
dzieki.
[#9] Re: Wypasione ikonki

@Pawelek, post #6

czy ja też mógłbym dostać pliczek arielcpu@interia.pl

[#10] Re: Wypasione ikonki

@_arti, post #1

Chyba masz na mysli Power Icons nie zadziala to pod OS3.9
Jest specjana łatka ktora umozliwia ich uruchomienie pod 3.9 ale trzeba miec super szybki procesor - nawet 060 to mało...
[#11] Re: Wypasione ikonki

@Pawelek, post #6

oooooo promocja

Czy ja tez moge dostac plose:
AmiChris@fucio.pl jakby co ;)

Dziekuje !!!

[#12] Re: Wypasione ikonki

@kmilota, post #7

Sęk w tym, że tradycyjne ikony - nie NewIcons i nie IFF - nie mają zapisanej w sobie informacji o używanej palecie, kolory mają takie, jak ustawione w preferencjach Palette, czyli różne u różnych użytkowników. Nawet jeżeli paleta została ustawiona pod kątem np. MagicWB, to już ikony wykonane w innym stylu kolorystycznym - RomIcons, czy jakimś mniej popularnym, nie będą wyświetlane prawidłowo i vice versa. Stąd potrzeba konwersji.
[#13] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #12

Dlatego w preferencjach AmigaOS3.9 jest specjalny "guziczek" aby zablokować paletę dla MagicWB.
[#14] Re: Wypasione ikonki

@Michal, post #10

Ja mam 68060, uzywam PowerIcons i predkosc wyswietlania tych ikonek jest porownywalna do zwyklych NewIcons i GlowIcons. Nie wiem jak wyglada wyswietlanie na wolniejszych motorolach.
[#15] Re: Wypasione ikonki

@kmilota, post #13

Dlatego, ze niektóre ikony "w stylu MagicWB" korzystają z większej niż 8 kolorów palety i dlatego, że dla RomIcons i różnych mniej popularnych stylów guziczka nie ma, potrzebna jest konwersja. Guziczek, jak zauważyłeś, blokuje peny na użytek MWB, więc będzie ich na użytek innych programów otwierających okna na WB o 4 mniej (pierwsze cztery i ostatnie 4 są i tak zarezerwowane i ustalane przez Palette), co nie ma oczywiście znaczenia na ekranach 8 kol. i płytszych i na 16bit i głębszych. Na potrzeby wyświetlania ikon IFF i NewIcons nie muszą być blokowane żadne peny i paleta może być dowolna.
[#16] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #15

MagicWB ma troche wiencej niż 8 kolorów. Ja miałem kiedyś ikonki w 16tu kolorach. Po przejściu na AmigaOS3.9 nie musiałem używać żadnych programów ustawiających paletę. Zresztą na Workbenchu w 16tu bitach brak tych 16-tu kolotów nie jest w ogóle zauważalny.
[#17] Re: Wypasione ikonki

@kmilota, post #16

Znam i takie w 32 kolorach, pisałem o "ikonach w stylu MagicWB" w cudzysłowiu, bo oryginalne używały jedynie 8. Inną sprawą jest, że pierwsza wersja MagicWB była robiona na 256 kol. palecie, z wykorzystaniem jedynie pierwszych 4 i ostatnich 4 jej kolorów, dzięki czemu wyglądały te ikony dobrze na ekranach głębszych niż 3bit, pod warunkiem ustawienia tych 8 penów w Palette zgodnie ze stylem MWB. Z drugiej strony zwiększało to wydatnie rozmiar ikony. Jeżeli twierdzisz, że posiadasz 16kol. ikony (nie NI i nie IFF) i są one u Ciebie wyświetlane poprawnie, bez żadnych dodatkowych zabiegów w stylu blokowania określonych penów, to nie wiem jak to sie dzieje. Może ta funkcja z preferencji Workbench blokuje i ustawia 16 kolorów i jakimś trafem te 8 dodatkowych jest zgodne z tym zestawem, dla którego został przygotowany Twój zestaw ikon. Spróbuj na 8bit ekranie WB otworzyć MultiView i wyswietlić obrazek w 256 kol., jeśli owe 16 kolorowe (zakładam, że faktycznie wykorzystują więcej niż 8 kolorów) ikony nie zmienia barw to faktycznie chyba tak jest i 16 kolorowy MWB jest obsługiwany. Bez względu na to paleta musi być wtedy ustawiana pod kątem MWB i peny (teraz nawet 8 czy 12 dodatkowych) rezerwowane. Konwersja jest wskazana, jeśli nie konieczna dla wszystkich ikon, przygotowanych dla innych palet.
8 czy 16 kolorowe ikony MWB też skorzystają na tym, pliki są po konwersji mniejsze (kilkadziesiąt, kilkaset bajtów to czasem nic a czasem jeden, dwa bloki na dysku mniej, w ramdysku zawsze mniej) i u innych użytkowników OS3.5+, z ustawioną inną paletą wciąż wyglądają poprawnie. Na ekranach RGB rzeczywiście zarezerwowanie choćby 256 penów jest bez znaczenia.
[#18] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #17

Niestety już dawno zrezygnowałem z AGI i nie mam jak przetestować tych ikonek na Workbenchu na ADZE w 256 kolorów. Ale jak wynika z tego co napisałeś, jeśli ktoś ma kartę graficzną, to nie trzeba męczyć się z paletą.
[#19] Re: Wypasione ikonki

@kmilota, post #18

Też nie korzystam z AGA, ale 256 kol. ekran WB na Twojej karcie graficznej chyba nie byłby problemem? Tak dla testu.
[#20] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #19

No i nie ma problemu. Nie widzę też błędów w przekolorowywaniu. Tak jakby paleta ikon nie wpływała na resztę.
[#21] Re: Wypasione ikonki

@kmilota, post #20

Przepraszam za późną odpowiedź, w między czasie miałem awarię monitora. Podeślij mi te "16 kolorowe ikony MWB" z łaski swej.
[#22] Re: Wypasione ikonki

@Konrad Klar, post #21

No i cóż, szesnastokolorowe ikonki są wyświetlane w przekłamanych barwach (u licha, skąd system ma wiedzieć, jaką ich autor wymyślił sobie paletę). Sparawdzałem na 8bit ekranie, zarówno Opusa jak i oryginalnego WB, oczywiście z włączoną w preferencjach Workbench opcją, dotyczącą MWB. Przy przeglądaniu na tym samym ekranie, z pomocą MultiView, obrazków, barwy tych ikon też zmieniają się.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem