[#1] Nagrywanie CDR
Nabyłem nagrywarkę CDR-W oraz zakupiłem program FryingPan do wypalania płyt. Nigdy się nie bawiłem w te rzeczy, i dlatego proszę o porady.
Dlaczego widzę (a dokładnie CDROM ) tylko ostatnią sesję, a nie są dostępne poprzednie nagrania. Dane na płycie na pewno są, co pokazuje wskażnik zajętości płyty. Płyta nie jest jeszcze zamknięta. Używam sterownika a1200_atapi.device. Nagrywarka typu HP 8x 4x 32x. Proszę o porady, zwłaszcza dotyczące nagrywania płyt w różnych trybach (TAO, SAO, DAO). Ja w tej chwili bawię się tylko w trybie TAO. Czekam zwłaszcza na odpowiedzi użytkowników FryingPana. :)

[#2] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #1

oj coś FP sobie nie radzi z twoim HPkiem.
też zarejestrowałem FP i z moim LG chodzi poprawnie.
nie powiem że idealnie bo bym skłamał :o ale da się na nim nagrywać płyty w 100% prawidłowo.
z tego co słyszałem to jest jakaś lista dyskusyjna poświęcona FP. tam też można popytać.
[#3] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #1

Problem wystepuje gdy nagrywasz plyty multisesyjne? Jezeli tak to przed dograniem kolejnej sesji nalezy zanaczyc ostatnia ktora znajduje sie juz na plycie, aby program uaktualnil dane o plycie. I zawsze zamykaj ostatnia sesje, poniewaz taka plyte bedzie widziala raczej tylko nagrywarka (zwykle CD-ROMy moga miec problemy). Nie uzywalem FP. Proponuje uzyc na poczatku demo wersji MakeCD, ktorego ograniczeniem jest tylko brak mozliwosci nazwania plyty oraz ograniczenie do 9 trackow (artukul znajduje sie na PPA, pozniej powinno byc latwiej z opanowaniem innych programow).
[#4] Re: Nagrywanie CDR

@Andrzej Drozd, post #3

Zaczynałem zabawę od demo MakeCD, ale on całkowicie ignoruje nagrywarkę, i nic nie można zrobić. Ze snanych programów właśnie tylko FP rozpoznaje napęd. Po nagraniu danych program chyba sam zamyka sesję (a może nie, i dlatego nie widzę poprzednich danych).

[#5] Re: Nagrywanie CDR

@R-Tea, post #2

Tak mi się zdaje, że gdzieś czytałem o tej grupie. Sprawdzę jeszcze na stronie z FP.

[#6] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #4

A czy to kontynuacja poprzedniej (mam na myśli dodawanie plików i katalogów do już istniejącej ich struktury) ,czy nowa sesja? W tym drugim wypadku to zupełnie normalne. Do wcześniejszych sesji możesz się dostać, jeżeli używasz CacheCDFS, ustawiając w preferencjach "płyty wieloczęściowe", po zmianie dysku - fizycznej lub programowej - pojawia się requester wyboru partycji.
[#7] Re: Nagrywanie CDR

@Konrad Klar, post #6

Podejrzewam, że jest to całkiem nowa sesja, ponieważ nawet w programie FryingPan, nie widać struktury dysku po ostatnim nagraniu.

[#8] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #7

Ale po wpisaniu:

diskchange CD0:

pojawia sie requester wyboru partycji CacheCDFS? Oczywiście pod warunkiem, że używasz CacheCDFS i skonfigurowałeś go tak jak pisałem.
[#9] Re: Nagrywanie CDR

@Konrad Klar, post #8

Po wpisaniu polecenia diskchange odzcytuje tylko ponownie płytę w CD, ale nie ma żadnego requestera wyboru. :(

[#10] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #1

Problem nagrywania multisesyjnego już rozwiązany. Pogodziłem się z programem MakeCD w wersji demo. Okazało się, że starsza wersja nagrywa poprawnie, a nowsza nie chce. Teraz pozostaje jeszcze przekonanie FryingPana do poprawnego łączenia sesji. Powodem poprawy współpracy z nagrywarką, jest też zmiana sterownika a1200_atapi.device na atapi.device. :D

[#11] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #1

Wystąpił następny problem. Przy bawieniu się z nagrywaniem ścieżek muzycznych z płyt CD, wszystko niby jest nagrane, odtwarzacz wyświetla numery utworów i czas, ale nic nie słychać. W czasie nagrywania wystąpił requester z informacją o niemożliwośći odzcytania ścieżki 0 :(

Kliknąłem na buton "Pad with 0" i niby się wszystko nagrywało. Coś w ACS czytałem, że płyty mają inną ścieżkę z danymi nie 0 ale 32 lub 33. Jak przeskoczeć ten problem? :(

[#12] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #11

hehe bo wypaliłeś same zera coś źle ustawiłeś, zanim wypalisz audio sprawdź czy jest dźwięk, a datę wpierw zrób sobie iso image na hd które zainstaluj w systemie by sprawdzić np. isomounterem

jak jeszcze nie miałem fastaty to używałem eide.device i było ok z 4 urządzeniami na jednej taśmie którą do dziś mam przylutowaną do wyjścia w a1200, jedynie jeden kabelek musiałem odlutować dla fastaty
[#13] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #11

ps. płyty audio mogą być nagrane z rożnym blokiem początkowym, a data tylko z 0 lub z tym co została zrobiona np. do multisesji
[#14] Re: Nagrywanie CDR

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Rzeczywiście przeglądając plik pod filemasterem, są to same zera. Ale Twoja odpowiedź, nie wyjaśnia mi jak zgrać ścieżkę CDDA.

[#15] Re: Nagrywanie CDR

@spiryt, post #14

http://www.ppa.ltd.pl/software/software-makecd1.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem