[#1] Brak sterowników pod Amigi
Właśnie jestem nieszczęśliwym posiadaczem Neostrady! Dlaczego nieszczęśliwym? Ponieważ musiałem kupić drugi dysk i zainstalować Wingroze ponieważ TP nie oferuje zreszta jak większość firm sterowników pod AmigaOs a pod Windowsa, Linuxa, I MacOs a gdzie AmigaOs - nasz ulubiony system nie jest wogóle brany pod uwage czy to musi tak być!!!! Podobnie jest z moją drukarką dla której na płycie są sterowniki pod wyżej wskazane systemy a nie ma dla Amigi!!! Myśle, że nawet TP nie wie, że istnieje tak wspaniały komputer jakim jest Amiga!
[#2] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #1

Jeśli to modem podlaczany przez sieciowkę, to sterowniki nie są
potrzebne...

[#3] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Kaczus, post #2

No właśnie.... tylko te karty sieciowe.... a modemy na RJ są drogie, i dlatego sprzedają za złotówkę tylko te na USB; z czym sobie niestety zwykła Amiga nie poradzi bo nawet nie ma gdzie tego wpiąć :( Właśnie dlatego sam korzystam z PieCa żeby coś naskrobać tu na forum. Suma-sumarum: częsciej pracuje u mnie PC niż Amiga (przykre, acz prawdziwe).

[#4] Re: Brak sterowników pod Amigi

@AlaN, post #3

Witam

Mozna wpiac tylko karte usb na pci potrzeban (inna sprawa to stery), a do nie rozbudowanej Ami nie wepniesz, bo jak ten komp powstawal nikt w kompach usb nie mial.

[#5] Re: Brak sterowników pod Amigi

@rjack, post #4

Wpiąć, to może się i da (na Spiderze), ale sterowników jak nie było, tak nie ma.
Najlepiej sprawić sobie modem z ethenetem. Cóż, że drogo? A obiecywał ktoś, że internetowanie na Ami będzie lekkie i tanie?
[#6] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Kaczus, post #2

To jest modem USB - miałem zamiar wziąść pod sieciówke ale kosztuje 299zł a USB 1zł - w związku z tym, że brat wyjeżża z kraju musiałem wybrać ten tańszy.
[#7] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #1

Ale najgorsze jest to, że na dołączanej przrz TP płycie są sterowniki pod większość systemów a nia ma: AmigaOs XX i MorphOs XX.
[#8] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #7

Nikt nie zrobi sterowników dla grupy 1000 użytkowników (bo chyba grupa użytkowników ADSL+A1200+Spider (albo Pegaz) nie przekracza tej liczby). Chyba że jakiś zdolny użytkownik-zapaleniec.
[#9] Re: Brak sterowników pod Amigi

@AlaN, post #3

Jak nie ma gdzie to wpiąć? Przecież Amiga już od bardzo dawna ma USB. Inna sprawa, że winmodemów pod USB nie obsłuży :(
[#10] Re: Brak sterowników pod Amigi

@rjack, post #4

Poseidon ma sterowniki do modemów USB: usbmodem.device . Może w nowym Posejdonie cos się zmieni w tej sprawie, to znaczy wiecej modemów obsłuży.
[#11] Re: Brak sterowników pod Amigi

@kmilota, post #9

Właśnie winmodemy, windrukarki, wincośtam. Produkty są specjalnie oznaczane, nawet całe komputery, że testowane z Win, że przyjazne Win.

Tak się kreuje monopol. Panowie od nowych wersji Win mowią: "Zróbcie sprzęt, który będzie działał tylko z Win, a my Wam damy logo, że wasz sprzęt jest Winfriendly i będzie się lepiej sprzedawał".

[#12] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #1

Dam ci radć,
Olej te pierdoły z modemami, kup używany stary PC może być nawet 486dx z tanią kartą USB 1.1 odpal na nim linuxa z dyskietki pracującego jako ruter i skonfigurowanego pod neo. Napewno masz kumpla który siedzi w linuxie i zrobi dla Ciebie taką dyskietkć. I po problemie. Koszt takiej operacji + piwo dla kumpla za dyskietkć nie wyniesie wićcej niż 50zł. W byle komisie dadzą Ci taki konfig nawet w prezencie bo po co im to ma sić walać po kontach... :)
Zapłacisz jedynie za kartć USB. Zakładam że huba masz.
Zalety takie rozwiązania są oczywiste.

[#13] Re: Brak sterowników pod Amigi

@pekdar, post #12

Pod sieć dwukomputerową wystarczy kabel skrętka.
[#14] Re: Brak sterowników pod Amigi

@kmilota, post #9

Serio? Która to Amiga ma od dawna USB? AmigaOne?
[#15] Re: Brak sterowników pod Amigi

@wali7, post #14

Serial to może, ale na pewno nie Universal, i już na pewno nie Bus.
[#16] Re: Brak sterowników pod Amigi

@wali7, post #13

To oczywiste.

Zakładałem że oprócz amigi podepnie jeszcze PCta o którym wspomniał ;)

[#17] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #7

Ja sobie kupilem dlinka 504T i konfiguracja przez www zajela mi niecale 5 minut i neo hula az chuczy. Fakt zabulilem za sieciowke pod pcmcia i katowke (jakies 100zl - sprawdz allegro). Za Dlinka dalem 300zl ale jest 5 lat gwarancji (i 4portowy switch). Ale mozesz kupic modem adsl bez switcha, uzywany za jakies 170zl (czasami na allegro sa takie okazje i masz neo bez problemow).
[#18] Re: Brak sterowników pod Amigi

@pekdar, post #12

Ja już mam Pc 1.7Ghz bo mam na nim Amithlona i kupiłem do niego 2 dysk i mam Wina i Amisie ale teraz więcej używam blaszaka niż Amisi bo zreguły siedze na necie - i to najbardziej denerwuje
[#19] Re: Brak sterowników pod Amigi

@wali7, post #14

Amiga clasic. USB nawet można podłączyć do portu zegarka w A1200.
[#20] Re: Brak sterowników pod Amigi

@wali7, post #15

Mało wiesz o peryferiach dla Amigi.
[#21] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #1

Witam.
Poniewaz problem dotyczy Amigi emulowanej na PC proponuje to pytanie umiescic na forum dotyczacym UAE/Amithlona.

Sprzetowo komputer ten ma USB wiec sprawa jest czysto softwarowa.
Zastanawiam sie czy stos USB (Posseidon) by ruszyl?

Co do USB na klasycznej Ami bez Mediatora to widzialem w jednym katalogu ze sprzetem gniazda USB na karcie PCMCIA - tylko znowu problem sterownika.
[#22] Re: Brak sterowników pod Amigi

@ted, post #21

Karta PCMCIA USB nie pasuje do A1200, bo jest 32-bitowa. Jeśli chodzi o USB dla A1200 to zobacz tu: http://www.platon42.de/index2.html
[#23] Re: Brak sterowników pod Amigi

@kmilota, post #20

Szanowny kolego, trzymajmy się faktów, zamiast uprawiać tutaj czczą gadaninę i demagogię. To, że do Amigi zaprojektowano (i nawet można kupić) szereg kontrolerów USB podpinanych, czy to pod Zorro, czy pod PCI, albo port zegara, wie każdy kto interesuje się Amigą (nie trzeba w tym celu bronić doktoratu z interdyscyplinarnych studiów matematyczno-przyrodniczych), natomiast z serii Amigi classic, żaden model nie był wyposażony fabrycznie w USB. Faktem jest więc, że do Amigi trzeba takie urządzenie dokupić, osobno płacąc za stos USB. Cena takiego kompletu przekracza cenę modemu ADSL ze złączem ethernet. Kolega Mleko wspominał, iż z przyczyn finansowych wybrał modem USB, pomysł więc z dokupieniem karty USB z oprogramowaniem, na którym, jak przyznałeś modem i tak działał nie będzie, należy uznać za kuriozalny.
W tej sytuacji możliwe są dwa wyjścia - albo użyć PC w roli routera, albo jednak zdecydować się na (używany) modem z interfejsem sieciowym.
[#24] Re: Brak sterowników pod Amigi

@wali7, post #23

I tu widzę że nie znasz faktów. Poseidona trzeba kupić obecnie tylko dla Spitera USB Elboxu. Pozostałe karty jak ze stronki jaką podałem mają w cenę wliczonego Poseidona. Nawet dla Pegasosa Poseidon jest gratis. A to że Amiga klasyczna nie ma oryginalnie USB, to chyba normalne.
[#25] Re: Brak sterowników pod Amigi

@kmilota, post #24

Niemniej jednak kartę trzeba kupić. To że cena jest wliczona, oznacza że kupujesz program - razem z kartą. Tak czy inaczej pieniądze trzeba wydać, i za te wydane pieniądze modem USB neostrady działać jednak nie będzie.
Fakty kolego, fakty. Nie demagogia. Normalne jest to, że słońce wschodzi na wschodzie. Jeszcze wiele innych rzeczy jest normalnych, zwłaszcza dla wielbicieli faktów (nie mylić z Faktem).
[#26] Re: Brak sterowników pod Amigi

@wali7, post #25

blaszaka niż Amisi bo zreguły siedze na necie

Poki co uzywaj netu na WinUAE. Bardzo prosty w konfiguracji emulator Amigi (chociaz na poczatku moze byc problem...to daj znac). Oczywiscie uzyj tylko najnowszej wersji z JITem ktora jest na glownej stronie. Zaleta tego rozwiazania jest to ze nie musisz uzywac zadnych sterownikow. Wystarczy zaptaszkowac w konfiguracji bsdsocket.library i poprostu uzywac internetu. WinUAE dziala w multitaskingu wiec bez problemu przelaczysz na win za pomoca win+Tab.
[#27] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #1

Fakt faktem jak wspomniał kolega nikt nie napisze sterowników dla grupy tysiąca użytkowników jednak na płycie dołączanej do Neo... są sterowniki pod MacOs fakt na pewno w polsce jest znacznie więcej uzytkowników tego systemu ale w mojej obecnej i poprzedniej szkole w mojej miejscowości oraz w śród rodzinie min na mazurach bądź w Poznaniu nikt nie używa tego systemu a ponad 50% z nich nie wie, że istnieje taki system jak MacOs więc do tego tez by się można prezyczepić i powiedzieć po co pisać sterowniki dla grupy powiedzmy 3000 uzytkownikó (nie intewresuje się Maciem więc nie wiem ilu ich jest)
[#28] Re: Brak sterowników pod Amigi

@Mleko, post #27

MacOS jest systemem w niektórych krajach bardzo popularnym. Podejrzewam, że obecnie jest w Polsce więcej użytkowników Maców niż Amig (Maki popularne są w DTP, ja spotkałem się z Makami w aparaturze naukowej, zdarza się że występują w szkolnych pracowniach komputerowych. Ogólnie jeśli chodzi o popularność na świecie, to MacOS zapewne mieści się pewnie w pierwszej trójce na świecie (razem z Windows i Linuxem), tak więc drivery do wszelkiej maści kart dla MacOS są pisane. A tepsa dorzuca je razem z kartą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem