[#1] Dokladnosc w pascalu
Mam zczytac z pliku dana x oraz krok.
Potem od tego iksa musze dodac krok tworzac nowy X dodaje go ale w pewnym momencie nowy iks przyjmuje dziwne wartosci zwiazane to jest chyba z tym ze ten pierwszy x zczytywany jest za dokladnie.
Moja procedurka wyglada mniej wieej tak

begin{funkcji CzytajDane} 
 i:=0; 
 assign(wej,'in.dat'); {przypisuje zmienna plikowa do pliku "in.txt"} 
 reset(wej);           {otwiera plik in.txt} 
 while not eof(wej) do {dopoki nie ma konca pliku rob} 
   begin{petli while} 
    inc(i); 
    if i=1 then 
     begin {dla zapisu kroku} 
     readln(wej,gkrok);    {jezeli 1 wiersz zapisz jako krok} 
     end {dla zapisu kroku} 
    else 
    begin 
      read(wej,yprzed[i-1]);   { zapisz jako y} 
      readln(wej,xprzed[i-1]); {zapisz jako x} 
      ile:=i {globalny licznik dla procedury ZapiszDane} 
    end; 
   end;{petli while} 
   xfirst:=xprzed[1]; {przypisz pierwsza zmiennna 'i=0' do xfirst} 
   ... 
 close(wej); {zamyka plik "in.txt")} 
end;{funkcji CzytajDane}

Ta procedurka zczytuje dane a ta licze nowy X

begin {procedury pxpo} 
 i:=1; 
 xpo[1]:=xfirst;           {pierwszej nowej przypisz stara nowa} 
 while xpo[ i ]

i problem jest taki ze po ktorejs tam z kolei dodatniu dodaje mi zly krok. przy mnozenu efekt taki daje za duzo dokladnosc i maly przyczynek sumuje sie tworzac wielka wartosc a tu? Czy ktos wie co moze byc proplemem
-EDIT_
znalazlem ze do pewnego miejsa liczy mi dobrze a podem zwieksza dokladnosc ale w jaki sposob?
[#2] Re: Dokladnosc w pascalu

@Radom, post #1

w pascalu mozesz przeciez przesledzic krok po kroku, jak jest wykonywany program (f7), dodajesza watch'e i patrzysz co jest w danym kroku w danej zmiennej. teraz nie potrafie powiedziec, jak bedzie wygladac rozwiazanie w twoim przypadku, ale jesli przesledzisz go krok po kroku na pewno znajdziesz blad.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem