[#1] MUI i E
gdzie znajdę pełny spis wszystkich standardowych obiektów MUI z ich atrybutami i opisami, co każdy z tych atrybutów oznacza?
[#2] Re: MUI i E

@R-Tea, post #1

hej

jak w prosty sposób odpalić notyfikacją procedurę z domethod()???
[#3] Re: MUI i E

@R-Tea, post #1

Poszukaj na Aminecie :)
[#4] Re: MUI i E

@R-Tea, post #2

ustaw notyfikację na jakieś zdarzenie, a reakcją ma być hook z procedurą którą chcesz wywołać.

Goto C ;)

[#5] Re: MUI i E

@MinisterQ, post #4

czytałem o tych Hookach. to dla mnie za ostra jazda. jest coś łatwiejszego?
[#6] Re: MUI i E

@R-Tea, post #5

No to masz poważny problem. Nie ma nic łatwiejszego, od biedy możesz użyć MUIA_Application_ReturnID i wstawić funkcje w głównej pętli programu, ale to nie jest dobry sposób.

[#7] Re: MUI i E

@R-Tea, post #5

Teraz to sobie zartujesz, prawda? ;)
Poniższy przykład zareaguje np. na simplebutton. po nacisnieciu zostanie wywołany printf z tekstem w konsoli. Prostsze to nie może już być.
No, tylko że to jest C, ja tam nie wiem jak to może w E wyglądać. ;)

long costam(void);
struct Hook costam_hook = {{NULL,NULL}, (HOOKFUNC)costam, NULL, NULL};
DoMethod(obiekt,MUIM_Notify,MUIA_Selected,FALSE, MUIV_Notify_Self,2,MUIM_CallHook,&costam_hook);

[...]

long costam(void)
{

printf("Jestem w hooku.n");
return 0;

}

[#8] Re: MUI i E

@MinisterQ, post #7

nie nie żartuję, przeczytałem kurs Krashana w ACS i przy Hookach sie spociłem, a to ponoć ten łatwiejszy sposób, bo można pisać jeszcze własne klasy (tam też Hook'u co niemiara).
wielkie i serdeczne dzięki za przykład. ty wiesz co tygryski lubia najbardziej :D
spróbuje przełozyć to "z polskiego na nasze" :)
ale to jutro bo dziś już ledwo zipię.
wrzuce to później na forum i może znajdzie sie jakiś E-owiec, który zferyfikuje moje wyczyny.
[#9] Re: MUI i E

@MinisterQ, post #7

udało mi sie to w E, a zrobiłem to tak:

MODULE 'utility/hooks','tools/installhooh'

DEF mojHook:hook

PROC mojaFunkcja()
PrintF('Ja też jestem w Hookun')
set(textgad,MUIA_Text_Contents,'Ja też jestem w hooku')
ENDPROC

PROC main()

installhook(mojHook,{mojaFunkcja})

domethod(przycisk,[MUIM_Notify,MUIA_Pressed, FALSE, textgad,2,MUIM_CallHook,mojHook])

ENDPROC

[#10] Re: MUI i E

@R-Tea, post #9

tak mi teraz przyszło do głowy, bo akurat z jednej domethod() musiałem wywołać hooka i ustawić 2 obiekty za pomocą set().

czy w tym przykładzie wyżej podawanie w domethod() textgad ma sens skoro funkcja wywołana z tego hooka i tak sama wie że ma ustawić textgad bo ma to na sztywno podane w set()?

może ktos dziabiący juz dobrze MUI w E oceniłby ten mój przykład i ewentualnie wytknął błędy?
[#11] Re: MUI i E

@R-Tea, post #1

Hej!!!!

przerwijcie na chwilę gadke o tym płatnym MOSie i powiedzcie mi z łaski swojej jak podać w MUIowym Label()stały string jak np. 'bla bla' i jakąś zmienną JEDNOCZEŚNIE ????
czy to sie w ogóle da?!
[#12] Re: MUI i E

@R-Tea, post #11

UBYTE bufor[64];
ULONG zmienna=1234;

sprintf(bufor,"dupablada = %lx",zmienna);

i string potem zapodaje sie gdzieśtam.

Ale to znowu C. ;)

[#13] Re: MUI i E

@MinisterQ, post #12

eeeeeeee tam,
SAMĄ zmienną stringową to ja umię wsadzić do Labe().

np. tak:

DEF temp[5]:STRING

StrCopy(temp,'dupa jeszcze bledsza')

Label(temp)

ale jak wsadzić tam zmienną stringową i stały string JEDNOCZEŚNIE??

bo np. takie cos to błąd:

Label('blabla s',temp) bo to przecież nie jest PrintF()

ale przyszło mi do głowy żeby zamiast Label() uzyć po prostu TextObject i podać to w MUIA_Text_Contents
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem