[#1] zykłe odpalanie progsów
hej wszystkim;

mam taki problem:
kompiluję jakiś programik (GCC, E) i chcę go sobie normalnie odpalać z ikonki na WB bez pojawiającego się okienka wiersza poleceń, gdzie trzeba jeszcze raz kliknąć żeby program odpalił.

dodaję więc ikonkę typu tool (flagi RWED) i dwuklikam, a tu to irytujące okienko CLI nadal mi wyskakuje. a przecież nie powinno, prawda?

ma ktoś na to jakiś pomysł?
mam OS3.9, jeśli to istotne.
[#2] Re: zykłe odpalanie progsów

@R-Tea, post #1

Czegoś tu nie rozumiem. GCC i E? Jakim cudem? Jeżeli jednak jest to program w C kompilowany przez GCC, to chodzi Ci pewnie o okienko stdout, które pochodzi z kodu startowego. Zgadza się?

[#3] Re: zykłe odpalanie progsów

@jrzeuski, post #2

Czegoś tu nie rozumiem. GCC i E? Jakim cudem?

chodzi o to że pomyślałem sobie że to może specyfika kompilatora z E że po dodaniu ikonki do programu nie chce sie on odpalić od razu, więc napisałem w C/C++ typowy Hello World! i skompilowałem przez GCC, ale sytuacja ta sama.

pisząc okienko wiersza poleceń mam na mysli to okienk, które pojawia się zawsze gdy dwukliknie się na program, który nie ma własnej ikonki.
w OS3.9 z polskimi localami ma ono tytuł "Wykonaj polecenie" i gadżet wyboru pliku w środku.
[#4] Re: zykłe odpalanie progsów

@R-Tea, post #1

Uruchom IconEdit. W okienku powinna być od razu domyślna icona typu Tool. Zapisz ją do katalogu z Twoim programem, nadając jej taką samą nazwć. Powinno zadziałać.
Pozdrawiam.
[#5] Re: zykłe odpalanie progsów

@gracka, post #4

niestety, nie działa :(
[#6] Re: zykłe odpalanie progsów

@R-Tea, post #3

R-Tea napisał(a):

> pisząc okienko wiersza poleceń mam na mysli to okienk,
> które pojawia się zawsze gdy dwukliknie się na program, który
> nie ma własnej ikonki.
> w OS3.9 z polskimi localami ma ono tytuł "Wykonaj
> polecenie
" i gadżet wyboru pliku w środku.

Aaa, to Ty pomyliłeś dział. To nie ma nic wspólnego z programowaniem. To jest po prostu właściwość Workbencha. Musisz programowi dodać ikonkę typu Tool.

[#7] Re: zykłe odpalanie progsów

@R-Tea, post #5

Moze cos takiego pomoze. Dodaj do swojego programu ikonke typu Tool.
Wybierz z menu Ikonki->Informacje.
Wybierz opcje "Uruchom z Workbench'a", odptaszkuj "Okno polecen".
[#8] Re: zykłe odpalanie progsów

@jrzeuski, post #6

To jest po prostu właściwość Workbencha. Musisz programowi dodać ikonkę typu Tool.

to ta ja wiem. ale właśnie o to chodzi, że dodałem, a okienko wiersza poleceń się nadal pojawia.

a najdziwniejsze jest to że jak miałem system 3.1 i cos tam uskrobałem w jakimś ACE Basic'u chyba to nie było tego problemu, a jak teraz piszę cos w C++ czy E, to takie buraki wychodzą.
[#9] Re: zykłe odpalanie progsów

@Phibrizzo, post #7

Wybierz z menu Ikonki->Informacje.
Wybierz opcje "Uruchom z Workbench'a", odptaszkuj "Okno polecen".

NO GENIALNE!!!!!!!!!!!!!!!
DZIAŁA!!!!!

dzięki Phibrizzo!

napisałeś odptaszkuj "Okno poleceń"
u mnie jest taki checkmark "Zapytaj o parametry" w zakładce "Ikonka".
to chyba to samo.

Pozdrawiam.
[#10] Re: zykłe odpalanie progsów

@R-Tea, post #9

No ladnie R-Tea musisz koledze Phibrizzo postawic pol litra ... mleka :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem