[#1] Direct Connect na Amige
Pisalem juz w jednym watku o tym, ze byloby milo gdyby ktos zrobil program do obslugi sieci Direct Connect na Ami i/lub mosa. Chocby od strony klienta. Sam probuje (probowalem) nauczyc sie specjalne pod tym katem programowania, amitcp sdk, amigowe czy mosowe sdk. Niestety nie mam do tego nerwow. A moze ktos jednak sie nudzi, moze ktos chcialby zarobic($$$))? Czy jest jakis programista, ktory moglby poswiecic troche czasu by takie cos napisac?

Sprawa wyglada banalnie. Wystarczy miec doswiadczenie w programowaniu na Ami, znac system i amitcp sdk. Opisy protokołu Direct Connect są na sieci, choćby tutaj.

Teoretycznie wiem jak to napisac, ale do tego trzeba miec cierpliwosc, a moze ktos juz programowal, nabyl te "cenne" umiejetnosci?

Prosze o jakikolwiek odzew.

BTW Probowalem skompilowac dctc, ale kompilacja utknela na configure w jednym z pakietow potrzebnych do kompilacji innego pakietu, ktory byl potrzebny do kompilacji dctc... Niestety nie jestem na tyle madry by cos na to poradzic.

[#2] Re: Direct Connect na Amige

@grxmrx, post #1

najpierw patrzysz tu: http://amiga.sourceforge.net/
potem sciagasz to: http://prdownloads.sourceforge.net/amiga/dctc-0.84.1.lha?download

a potem zastanawiasz sie czemu nie wpisales direct connect w dowolna wyszukiwarke amigowych newsow i niepotrzebnie marnowales czas :D
[#3] Re: Direct Connect na Amige

@grxmrx, post #1

Ehh, mi tez sie marzy to na Ami...
[#4] Re: Direct Connect na Amige

@Valwit, post #2

Valwit, ja wiem o tym programie, o tym porcie na Ami. Jednak on nie działa. Zaraz po jego powstaniu zgłosiłem wszystkie błędy autorowi portu, ten odpisał, że poprawi, ale widać albo zapomniał albo mu się nie chciało. Nowsze wersje DCTC próbowałem skompilować na własną rękę, ale nie udało mi się. Przy configure zatrzymało się przy pakiecie glib (nowszej wersji niż są porty na mosa czy Ami), więc spróbowałem skompilować taką wersję glib, ale zatrzymało się w configure na braku najnowszym gettext, z kolei gettext zatrzymało się na configure wywalając błąd:
configure: error: /bin/sh './configure' failed for autoconf-lib-link
Pytałem kilku programistów co i jak z tym zrobić, nawet jednego na #morphos spotkałem co też próbował nowsze gettext ugryźć, ale nikt nie ma pomysłu.
Tymczasem jest opis protokołu i można mam nadzieje dzięki niemu choć spróbować napisać program od nowa zamiast polegać na porcie, który wymaga tysięcy linuksowych pakietów.

[#5] Re: Direct Connect na Amige

@Andrzej Drozd, post #3

Moze zrzutka na programiste, coby napisal takiego "dajrkta" ....
[#6] Re: Direct Connect na Amige

@Cargo, post #5

Jestem za, to naprawde kawal potrzebnego softu.
[#7] Re: Direct Connect na Amige

@grxmrx, post #4

ach. rozmiem. bylo o tym napisac :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem