[#1] vbcc i Power PieCyk
takie pytanko x3 :D :
1. Jak sobie napiszę program i skompiluję go vbcc dla PPC, to normalnie ruszy na dopalonej Ami? czy trzeba jeszcze jakieś zabiegi stosować? na ami z PPC pliki wykonywalne to są ELFy, tak?

2. A jak wtrącę tam kod w asm 68k, to też będzie działać?

3. Czy pod MOSa mam kompilować jako PPC, czy 68k? Bo rozumiem, że wsystkie funkcje AmigaOS są normalnie emulowane, tak?
[#2] Re: vbcc i Power PieCyk

@shg, post #1

A i jeszcze jedno, umknęło mi w natłoku myśli :D

Czy w vbcc jest coś takiego jak prekompilacja nagłówków? ma to DICE i bardzo mi się spodobało, a bez tego kompilacja trwa wieki...
[#3] Re: vbcc i Power PieCyk

@shg, post #1

1. Jak sobie napiszę program i skompiluję go vbcc dla PPC, to normalnie ruszy na dopalonej Ami? czy trzeba jeszcze jakieś zabiegi stosować? na ami z PPC pliki wykonywalne to są ELFy, tak?

Zainteresuj się powerpc.library, i jej dokumentacją. Nie wystarczy skompilować coś pod ppc żeby bezproblemowo ruszyło na amigach z kartami dwuprocesorowymi.

3. Czy pod MOSa mam kompilować jako PPC, czy 68k? Bo rozumiem, że wsystkie funkcje AmigaOS są normalnie emulowane, tak?

Możesz skompilować jako 68k, ale wtedy pod mosem będzie to traktowane jak aplikacja m68k z amigi, i pójdzie na wbudowanej w mosa emulacji PROCESORA m68k. I tyle w temacie emulacji pod MOSem. Jeśli chcesz mieć natywną binarkę pod mosa, to musisz skompilować ją jako binarkę pod MOSa.
Logiczne. ;)
Żadne funkcje w MOSie nie są emulowane, wszystkie działają natywnie pod ppc.

[#4] Re: vbcc i Power PieCyk

@shg, post #2

Czy w vbcc jest coś takiego jak prekompilacja nagłówków? ma to DICE i bardzo mi się spodobało, a bez tego kompilacja trwa wieki...

Wątpię. Rozbij źródło na mniejsze części, i linkuj.

[#5] Re: vbcc i Power PieCyk

@shg, post #1

jak nie operuje na taskach itp. czyli jest w sumie mało amigowy (hello world ;) to bez problemów. A i tak trzeba poczytać doki do ppc.library - ELF lub powerpc.library EHF (czyli warpos). Nie bawiłem wiele się w kompilacje pod ppc bo wole poczekać na mosa ;) a nie uczyć się kolejnego nieużywanego api ale kiedyś zrobilem efekty graficze (bumpmaping i coś tam jeszcze) na zaliczenie z grafiki i działało to znacząco szybciej niż na 68k ;) - to znaczy na 68k trudno to było nazwać dzialaniem a na ppc troche klatek było więc jakiś sens jest w kompilowaniu na ppc. Szkoda tylko ze VBCC sam w sobie nie jest taki cudowny.
[#6] Re: vbcc i Power PieCyk

@shg, post #1

OK dzięki.

A co do tej kompilacji nagłówków - program jest już od początku porozbijany, problemem są include'y systemowe, w sumie to używam tylko kilku, ale one include'ują kolejne i efekt tego jest taki, że do kompilacji 18kB źródła potrzeba grubo ponad 200kB include'ów.
DICE przy pierwszej kompilacji robi ze wszystkich używanych include'ów jeden wielki plik i następnym razem używa już tego kompletnego pliku, zamiast ładować pojedyncze. efekt - kompilacja przebiega ze 3 razy szybciej.

No trudno. będę robił tak, jak do tej pory, czyli: na bieżąco kompilacjia DICE, a od czasu do czasu vbcc.

A co do prękkości: do czego można porównać prędkość 68k emulowanego pod MOSem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem