[#1] MySQL na Ami
Jak uruchomić MySQL na AmigaOS lub MorphOS?
Pobrałem archiwum MySqld-4.0.4.lzx ze strony http://dasixk.free.fr
Następnie uruchomiłem dołączony skrypt startmysqld i przy próbie uruchomienia /bin/mysql dostaje komunikat:
ERROR 2002: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (49).
Podobnie z innymi poleceniami...

[#2] Re: MySQL na Ami

@grxmrx, post #1

Osobiście korzystam z wersji 3.xx Mysql-a Ściągnąłem go z Aminetu. Niestety nie pamiętam dokładnie jak go uruchamiałem, ale chyba nie miałem problemów.
[#3] Re: MySQL na Ami

@grxmrx, post #1

tam jest jakas wersja ixemul na tej stronie do mysql wez to obadaj - moze pomoze
[#4] Re: MySQL na Ami

@rzookol, post #3

Zainstalowałem przed włączeniem i nie pomogło.

[#5] Re: MySQL na Ami

@rjack, post #2

Przed chwilą sprawdziłem MySQL v3 z Aminetu, zarówno z update jak i bez niego przy wykonywaniu polecenia:
> execute startmysqld

dostaje komunikat:

mysql:bin/mysqld: Fatal error: Can't find messagefile '/mysql/language/english/errmsg.sys'

Podczas gdy mam odpowiedni plik w tym katalogu. Co więcej próbowałem też z innymi językami i miałem ten sam komunikat. Przy wyborze charsetu na inny niż latin1 pojawia się inny błąd...

[#6] Re: MySQL na Ami

@grxmrx, post #1

A może SnoopDosem wybadać, co program próbuje otworzyć? i na podstawie tego szukać błędu. Może wymaga ustawienia jakichś zmiennych środowiskowych np. ze ścieżkami dostępu?
A jeżeli nic nie pomaga... Zajrzyj do instrukcji obsługi!
[#7] Re: MySQL na Ami

@grxmrx, post #1

Jeśli używałeś wcześniejszych wersji pozbądź sić starych ustawień itp.
[#8] Re: MySQL na Ami

@HSCX, post #7

a czy nie musisz mieć czasem uruchomionego serwera obsługującego MySQL ?
np. Apache
[#9] Re: MySQL na Ami

@R-Tea, post #8

Nie używałem wcześniejszych wersji i nie musze mieć włączonego Apache żeby korzystać lub nawet uruchomić MySQL. Bazę można obsługiwać z poziomu linii poleceń.

[#10] Re: MySQL na Ami

@grxmrx, post #5

uruchom sh i stamdad uruchom skrypt

[#11] Re: MySQL na Ami

@grxmrx, post #9

A jesli nie zalezy ci na mysqlu (wersje dla mosa sa jesczcze baaardzo zabugowane) to polecam SQLite.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem