[#1] yyy jak to zrobic??
witam mam A600 z ks 37.300
mam tez podłaczony hd i małem na nim zainstalowany system WB 2.05 kolega podrzucił mi oryginalny dysk z wb 3.0 nie zastanawiajac sie dałem format partycji na ktorej małem system a nastepnie załadowałem 3.0 z dyskietki........ nastepnie na pieszo przekopiowałem do dh0: empty kazdy katalog myszka pamietam ze kiedys tak działało i potem startował z dysku juz noralnie jedak teraz mi nie staryuje co robic dzeki za odp
[#2] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #1

a i jeszcze jedno jaka najwieksza pojemnosc dysku moge podpiac do mojej przyjacołki??
[#3] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #1

To lepiej się było zastanowić... po co wogóle formatowałeś HDD?
OS 3.0 wymaga Kickstrartu 3.0, może się uruchomi, ale wszystkich możliwości 3.0 na pewno nie wykorzystasz.
Czy Amiga podaje jakieś komunikaty na ekranie?
[#4] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #1

Musisz z powrotem zainstalowac WB 2.05, poniewaz masz kickstart 2.x, a WB3.0 wymaga kistartu 3.0 lub wyzszego. Mogles nieformatowac partycji, tylko zalozyc nowy katalog i tam przerzucic caly system (przerzucenie trwa niecala sekunde).
[#5] Re: yyy jak to zrobic??

@Andrzej Drozd, post #4

wb 3.0 uruchami sie mi z dyskietki a a600
jak przerzuce system to yak jakby był po formacie okno amiga dos i
1> (kursor) jak to po formacie to to ze mnie lama a dyskietka z wb 2.05 mi padła jakies errory mam na niej ale shittttt
[#6] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #5

Musisz sobie wykombinowac sprawna dyskietke 2.05 (w sumie do instalacji WB potrzeba 3 dyskietki- WB, Extras, Fonts).
[#7] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #5

Się znaczy że dyskietka umarła - skombinuj nowe. Moje też już siadały i musiałem je "reaktywować"

[#8] Re: yyy jak to zrobic??

@Andrzej Drozd, post #6

Sam wb3.0 chodzi pod Kickiem2.0 (sprawdziłem przed chwilą pod WinUAE)!
Jak przegrałeś katalogi? Po prostu zaznaczyłeś myszką katalogi w Workbenchu i przeniosłeś na dh0? Bez zaznaczania opcji Show hidden files (czy jakoś podobnie)? Jeśli tak, to nie przeniosłeś wszystkich ukrytych katalogów, właściwie tych najważniejszych: C, libs, devs,s, ...
Przenieś myszką katalogi po zaznaczeniu opcji pokazania ukrytych plików, albo wydaj w CLI polecenie copy "df0:#? dh0: all".
W kickstarcie2.0 na pewno nie ma wszystkich wymaganych przez OS3.0 bibliotek (lub odpowiednich wersji), ale może będą w WB2.1 który był pomostem między 2.0 a 3.0 (obsługiwał np. datatypy), można spróbować połączyć plik z 2.1 i 3.0 - może ruszy pod Kickiem2.0????????
Tyle rozważań teoretycznych. Napewno poszłoby gdybyś założył Kicka3.0 (lub 3.1), albo sprawił sobie A1200 (dziś nie taka droga).
[#9] Re: yyy jak to zrobic??

@Andrzej Drozd, post #6

udało mi sie i dzała 3.0 tym sposobem co napisał wali7 :) i juz sie ładuje i jest spoko dzała goły 3.0 jednak nie moge nic formatowac chałem formatowac dykietke 3,5" zaznaczyłem ikonke daje u gory format disk i nic sie niedzej zaczy che ładowac ale nic sie nie dzeje... ale narzie lepsze to niz nic
dzeki wali7:) sam dosedłem do tego ale dzeki :) no tylko niewiem co z tym foramtem:)
[#10] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #9

Możliwe, że format korzysta z jakiś elementów których nie ma w kicku 2.0. Sprawdź SnoopDos'em lub DosTrace'm czego brakuje.
Jednak używanie elementów 3.0 na kicku 2.0 to ekwilibrystyka. W końcu natrafisz na problem którego nie da się ominąć zwykłym zrzucaniem brakujących elementów na dysk - choćby zbyt niskie wersje bibliotek w kicku (a choćby exec.library).
[#11] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #9

A słuchaj, czy nie lepiej by było, jakbyś ściągnął sobie WB 2.05 w plikach ADF? Może pod KS2.0 i WB3.0 uda się nagrać ADF na flopa? Miałbyś problem z głowy z kombinowaniem z systemami nie do tej wersji KS'a.

[#12] Re: yyy jak to zrobic??

@AlaN, post #11

wiem wiem AlaN tylko chodzi oto ze niedawno odpalilem amige po ok 4 latach przery wiec nie wiem jak narzie jest z tymi obrazami dyskietek jak to przeniec co i jak musze doczytac:)
[#13] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #12

musisz wyposażyć się w program adf2disk bodajże znajdziesz go na aminecie.

[#14] Re: yyy jak to zrobic??

@tomek, post #1

tylko czy masz możliwość odczytu na ami pecetowych dyskietek (720KB)? (radzę program multidos). Jeżeli nie to musisz podpiąć dysk pod pecetosza i stamdąd przegrać niezbędne pliki, za pomocą winuae albo amithlona.

P.S: kiedyś sam miałem podobne problemy

chętnie służę pomocą na gg.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem