[#1] Przeprogramowanie klawiszy na przyciski pada CD32
Witam, jestem Przecietnym uzytkownikiem amigi, chcialbym zapytac czy byla by mozliwosc aby z pada CD32, mozna bylo wpisywac litery z klawiatury. Juz tlumacze, tzn jesli np nacisne przycisk zolty, bedzie to taka sama akcja jak bym np nacisnal na klawaiturze klawisz G.
Tworze nieoficjalna wersje gry Zeewolf 2 na na konsolke CD32. Gra juz botuje sie i chodzi na golej cd32 ale jestem ciekaw czy nie dalo sie przypisac kilku klawiszy zupelnie na pada wtedy gralo by sie juz zupelnie inaczej bez klawiatury a gra zupelnie przypominala by gre wydana na te konsolke.
Czy ktos moglby mi pomoc?

[#2] Re: Przeprogramowanie klawiszy na przyciski pada CD32

@Koyot1222, post #1

Na pewno można. Za obsługę pada odpowiada biblioteka lowlevel.library. Trzeba napisać procedurę odpowiedzialną za obsługę pada i po obróbce przesyłać msg dalej. Coś jak to robi commodity. Ale jeśli gra nie korzysta z input.device tylko bezpośrednio z hardwaru, to trzaba to zrobić inaczej.
[#3] Re: Przeprogramowanie klawiszy na przyciski pada CD32

@cholok, post #2

Coz, trzeba by mi to bylo rozpisac lopatologicznie... napisac procedure, obawiam sie ze nie wystarczy do tego programik edit...
Kiedys widzialem na aminecie port arrexa ktory emulowal przyciski pada CD32 na klawiaturze, moze da sie tak zronic i w druga strone. Coz, potrzebuje fachowej pomocy... :D Sam raczej sobie nie poradze, moze wiesz gdzie szukac materialow pomocniczych w tych sprawach? Mysle ze jak bym zrobil raz cos takiego topotem moglbym to powtorzyc na innym programie...

[#4] Re: Przeprogramowanie klawiszy na przyciski pada CD32

@Koyot1222, post #3

Bardziej łopatologicznie to bym musiał sam napisać taki program. Arrex nie pomoże. Najpierw pooglądaj źródła i pliki na aminecie. Jest też program fake coś tam, co robi dokładnie odwrotnie, czyli emuluje pada na klawiaturze. Jeśli gra korzysta z systemu to prawdopodobnie odczytuje klawisze za pomocą input.device i mechanizmu portów i message'ów. Musisz odczytać za pomocą lowlevel.library działania pada i przetłumaczyć je na odpowiedniki z klawiatury i jeszcze przesłać do gry. Tu musisz jednak wiedzieć w jaki sposób gra odczytuje klawisze. Pod systemem możesz napisać commodity. Musisz poczytać odpowiednie doce. Developer CD by się przydał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem