[#1] Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?
Od pewnego czasu interesuję się nowymi zabawkami w świecie Amigowym a dokładniej AmigaOne i Pegasos. Przy tym natrafiłem na kilka ciekawych wojen między zwolennikami tych maszyn. Gryzą się zażarcie. Lecz czy warto? Poczytałem conieco o Pegasosie i wiem że uruchamia on AmigaOS tylko przez emulacje. Z drugiej strony AmigaOne ma już, deczko nieudanego i jeszcze dziurawego, AmigaOS 4 ale brak kompatybilnosci z AOS 3.x . Z tego co wiem to na Pegasosa AmigaOS 4 nigdy oficjalnie się nie pojawi, no chyba że coś im się odwidzi albo będzie obsługiwany przez emulacje jak AmigaOS 3.x. Wiem że to wszystko zależy głównie od Systemu i kompatybilności ale gdyby tak było to nawet PieCa można by było nazwać Amigą bo uruchamia Systemy Amigowe. Przez emulacje bo przez emulacje ale uruchamia. Fakt istnienia AmigaOS 4 na AmigaONE sugerowało by że A1 to Amiga lecz czemu nie da sie na niej zainstalować Workbencha 1.3 ewętualnie AOS 3.x??? Na P4 3.2GHz nie ma dużych problemów z instalacją Winzgrozy 3.11. Wiec o co tu ta Wojna? Czy te obie platformy sprzętowe to naprawde Amigi???

[#2] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #1

Pegasos ma własny system MorphOS, który jest w znacznym stopniu kompatybilny z AmigaOS 3.x (można uruchomić zdecydowaną większość prgramów użytkowych i niektóre gry). Co więcej można na nim uruchomić więcej programów z klasycznej Amigi niż pod AmigaOS4. Niemniej Pegasos Amigą nie jest, a MorphOS AmigaOS-em też nie jest. Głównie z powodów prawnych (brak praw do nazwy).

A co do tej instalacji Win 3.1 na P4/3.2 GHz - sprawdzałeś?

[#3] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #1

AOS4 (AONE) i MorphOS (Pegasos) sa kompatybilne z AmigaClassic dzieki emulatorom 68k. (Oczywiscie emulatory nie sa jeszcze w 100% kompatybilne, ale prace nad systemami wciaz trwaja). Pozatym emualtory te w przyszlosci umra raczej smiercia naturalna, jednak teraz sa niezbedne do odpalania bardzo duzej ilosci programow w wersjji dla AmigiClassic (WB3.x). A czy pecet z Amithlonem to Amiga? Pewnie ze Amiga. Amiga wlasciwie staje sie sprzetowo niezalezna. Wazny jest system. Aha wspomne tylko ze lepiej nie uzywac slowa WB1.2-1.3, poniewaz wywola wsrod Amigowcow tylko usmiech. Praktycznie cos konkretnego mozna zrobic dopiero od wersji 2.x...
[#4] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Głównie z powodów prawnych (brak praw do nazwy).

Niech wladza mysli swoje, a My Amigowcy wiemy swoje :)
[#5] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Win 3.11 jasne że smiga. Wyłaczasz cache w biosie zapuszczasz Maslo lub inny spowalniacz procka pod dosa i instalujesz :) Proste :)
[#6] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Andrzej Drozd, post #3

Więc jeżeli Amiga już nie wiąże się z Harwarem to po co nam takie twory jak AmigaONE czy Pegasos? Czy tylko po to by Ta część Amigowców co nie lubi PieCów Miała coś dla siebie?
[#7] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #5

Win 3.11 jasne że smiga. Wyłaczasz cache w biosie zapuszczasz Maslo lub inny spowalniacz procka pod dosa i instalujesz Proste

Pytanie tylko po co. Ja nigdy nie slyszalem aby na A1200, ktos uzywal OSa starszego niz 3.x. Przeciez to by byla profanacja zapuscic na tym WB 1.3. Ja na swojej AONE mam wszystko to co na starych amigach, poczawszy od BootMenu, poprzez Workbencha, locale, datatypy i inne p******y. Sa tez bardzo przydatne nowe rzeczy np. Grimm Reaper, ja juz sobie nie wyobrazam pracy z AmigaOS bez tego pozytecznego narzedzia. Przejscie na AOSa, ktory byloby pozbawiony GR, byloby dla mnie jak cofniecie sie o 10 lat wstecz.
Podsumowujac nawet gdyby istniala mozliwosc natywnego uruchomienia OS 1.3, to nigdy bym tego nie uczynil. To bez sensu, skoro masz cos nowszego, lepszego, szybszego a zarazem dosyc mocno kompatybilnego wstecz.

[#8] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #7

W sumie racja. A jeżeli ktoś by chcial sie bawić w starocie to zawsze ma Emulatory :)
[#9] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #6

Amigowe systemy poszly droga PPC (G3/G4). Oczywiscie probowano na pecetach i nawet wciaz trwaja prace nad takim projektem jak AROS, jednak nie obeszlo sie bez PPC (spraw malych i duzych endianow (ale to wylumaczy ci ktos kto bardziej jest zorientowany). Tak czy siak natywny system pracujacy na G4 (AOS4/MOS) smiga, natomiast na Classicach z PPC jest "zolwiowato". O Amithlonie/WinUAE nie wspominam bo to emulacja lini 68k. Jak powstanie emulator AmigPPC to i pewnie bedzie mozliwosc odpalenia na pececie AOS4 i MOSa.
Jako ciekawostke dodam ze AOS4/MOS po niewielkich przerobkach bez problemu moze pracowac na Macintoshach z prckami Gx (iMac).
[#10] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Andrzej Drozd, post #9

Ooo SPOX. Więc nie o Hardware sie ludziki biją lecz o OS? Który lepszy? itd.
Szkoda ze GENESI i Amiga dogadac sie nie mogą co do jednej słusznej wersji albo niech wypuszczą swoje systemy na platforme konkuręta i wtedy wiadomo że użytkownicy wybrali by lepsze rozwiązanie lub używali by obu :) szkoda że chcą tylko zarobić. W sumie to gdybym miał teraz wybrać sprzęt to wybrał bym Pegasosa (więcej obsługiwanych OSów) lecz wlasnie obawiałem się że ta platforma padnie bo to nie Amiga :)
[#11] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #10

W sumie to gdybym miał teraz wybrać sprzęt to wybrał bym Pegasosa (więcej obsługiwanych OSów) lecz wlasnie obawiałem się że ta platforma padnie bo to nie Amiga

Nawet jeżeli zrobimy założenie, że padnie (choć niby dlaczego miałaby paść), to na pewno nie z tego powodu.

[#12] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #7

np. Grimm Reaper, ja juz sobie nie wyobrazam pracy z AmigaOS bez tego pozytecznego narzedzia

Ja osobiście okna zawieszenia się programu wolę nie oglądać zbyt często. I pod MorphOS-em pojawia mi się wyjątkowo (przeważnie przy testowaniu własnych programów w wersjach alpha). A skoro GrimReaper jest tak potrzebny użytkownikom OS4, to widać stabilność systemu pozostawia jeszcze sporo do życzenia... Fakt, że GrimReaper wygląda fajniej niż adekwatne okno MOS-a, ale mimo wszystko wolę system stabilny od systemu z ładnym usuwaczem zawieszonych procesów

[#13] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Mam tylko nadzieje że ludziki z GENESI postarają się o kompatybilność MOSA z AOS4. Bo jak pójdą w inną strone to tą fajną platforme niezbyt będzie można nazwać Amigą. Tego się obawiam. Mam nadzieje że Amiga i Genesi dojdą kiedyś do porozumienia. Bo to nie będzie frajne gdy dwie teoretycznie Amigi pujdą w inną strone. Świat amigowy rozpadnie sie i co wtedy?
[#14] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #13

To się już stało. Fakt, że na MOS-a mamy ciekawostkę pod nazwą OS4emu, ale to póki co raczej ciekawostka. A co do problemu, czy MorphOS-a będzie można nazwać platformą amigową - z punktu widzenia ludzi uważających OS4 za jedyną kontynuację już w tej chwili MOS-a platformą amigową nazwać nie można... Mnie to specjalnie nie przeszkadza, bo liczy się system i jego możliwości, a nie etykietki. Oczywiście wielu uważa inaczej i to jest ich wybór.

[#15] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #13

Na MOSa powstal juz maly emualtor http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=2241&c=1 ktory potrafi odpalac niektore programy z AOS4 (a to podobno dopiero poczatek i autor bedzie go dalej rozwijal). Domyslam sie ze na AOS4 powstanie cos podobnego. Pozatym czesc programistow tworzy/bedzie tworzyc oprogramowanie jednoczesnie pod oba systemy.
[#16] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Grzegorz Kraszewski, post #14

No wlasnie o OS4emu 1.1 se czytam :) Jak to wypali i będzie dorównywać przynajmniej w 80% AmigaOS4 odpalonego na A1 to wtedy według tego że Amiga nie wiąże się z Hardwarem Można nazwać Pegasosa Amigą. Aby podobnie się stało z MOSem na A1 :) to już będziemy w domu i kłutnie zamilkną.
[#17] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #16

ten emulator jest tak naprawde wrapperem na funkcje systemowe, wiec co do szybkosci dzialania to obawiac sie o nic nie musisz...

[#18] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Kaczus, post #17

To mnie naprawde coraz bardziej przekonuje do zakupu pegasosa bo to naprawde solidny i dobrze wspierany sprzęt. Mam nadzieje ze Amiga se odpuści te uporczywe wspieranie troche przydrogiej A1.
[#19] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Grzegorz Kraszewski, post #12

A skoro GrimReaper jest tak potrzebny użytkownikom OS4, to widać stabilność systemu pozostawia jeszcze sporo do życzenia.

Podam to na swierzym przykladzie, ktory przy okazji otrze sie tez o temat rzekomo wiekszej kompatybilnosci MOSa. Wyszedl niedawno nowy EvenMore, niestety Mosowce narzekaja ze im nie chodzi i sie zawiesza. Sprawdzilem program pod OS4.0 i rzeczywiscie chyba nie bardzo lubi sie z nowymi systemami. Na szczescie w sukurs przyszedl mi Grimm Reaper, nacisnalem odpowiednia opcje i moglem pracowac na EvenMore jak gdyby nigdy nic.
Obawiam sie ze "bardziej zaawansowana " konkurencja jest bezbronna jak niemowle w takich sytuacjach. No bo jesli by isnial rownorzedny dla GrimmReapera odpowiednik w MOSie jak sugerujesz, to czemu MDW narzekal ze program mu sie wywala, zamist go odwiesic tak jak uczynilem ja.

[#20] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #19

Jak widać niezgodności zawsze będą i być muszą nawet na piecach nie zawsze wszystko smiga idealnie :) nie ma się czym łamać/chwalić znajdzie się sposób aby na MOSie EvenMore śmigał. Pache do softu PC też nie wychodzą odrazu :)
[#21] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #6

>po co nam takie twory jak AmigaONE czy Pegasos? Czy tylko po to by Ta
>część Amigowców co nie lubi PieCów Miała coś dla siebie?

A wiesz, że jak dla mnie, to wystarczający powód.

LeMan
[#22] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@LeMan, post #21

Jeszcze np. po to, by używać amigowy hardware. Dlatego jeszcze jestem przy A4000, bo nie ma odpowiedników hardwaru dla AOne czy Pegasosa.
[#23] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #19

Na szczescie w sukurs przyszedl mi Grimm Reaper, nacisnalem odpowiednia opcje i moglem pracowac na EvenMore jak gdyby nigdy nic.

Moge wiedziec jak sie nazywala ta funkcja?

Obawiam sie ze "bardziej zaawansowana " konkurencja jest bezbronna jak niemowle w takich sytuacjach.

Program dziala dopóki nie wywali systemu albo bledy nie beda tak fatalne, ze przestanie dzialac. Jakos zbytnio nie widze ze Grim Reaper moze zrobic ponad to (no, moze jedynie to ze przy pierwszych hitach moze kazac zatrzymac program). Wiec to Twoje nacisniecie odpowiedniej opcji w MOSie wykonalo sie bez wiedzy usera.

No bo jesli by isnial rownorzedny dla GrimmReapera odpowiednik w MOSie jak sugerujesz, to czemu MDW narzekal ze program mu sie wywala, zamist go odwiesic tak jak uczynilem ja.

Widocznie ten dany program dziala lepiej z OS4 niz z MOSem. A co do odwieszania - czy Grim Reaper potrafi zrobic wiecej niz MCP + Enforcer (oczywiscie opakowane w ladnego GUIa)? Bo jakos mi sie nie wydaje i te teksty o wspanialosc Grim Reapera brzmia dla mnie "troszke" smiesznie.
[#24] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@marcik, post #23

No to inny przyklad. Dzisiaj Steffen Hauseuer wypuscil stara wersje Mame, bo ta nowa cos nie chce dzialac po uaktualnieniu. Odpalam giere i guru w zoltej ramce. Na classicach sytuacja niemal beznadziejna, tymczasem chwile potem wyskakuje grimm reaper i ladnie wszystko zamiata. Przetestowalem kilka gier, kazda przy probie uruchomienia powtarzala ten sam scenariusz, jednak ani razu nie zawiesila mi sie podczas grania. Nie bylo zadnych niemilych niespodzianek, program nie zwalnial, mozna bylo z niego normalnie wyjsc itd. Slowem po uzyciu Grimma, normalna praca jak gdyby nigdy nic.
Druga sprawa IBrowse, wyskakuje tam czasami blad (nawet czesciej niz przed uaktualniniem) jednak zalatwiasz go z ponad 90% skutecznoiscia Grimm Reaperem i mozesz dalej surfowac bez problemu godzinami.
Oczywiscie GR nie jest idealny i istnieje tez sporo progsow gdzie jest bezradny. Jednak jak juz pisalem poprzednio nie wyobrazam sobie juz AOSu bez tego pozytecznego narzedzia. Tym bardziej w sytuacji jaka mamy teraz. Wiadomo lwia czesc softu jaka sie uzywa byla pisana pod classiki, a jeszcze nikt na zadnej platowrmie nie wymyslil emulatora skutecznego w 100%, dodatkowo nie ma co ukrywac system wciaz jest w trakcie tworzenia i ma prawo miec swoje niedorobki, dlatego Grimm Reaper niwelujacy przynajmniej niektore z nich jest tym bardziej przydatny.
Opcje ktore uzywam sa tylko 2, majpierw zawsze klikam na continue, jesli program sie nie odwiesi i GR wyskoczy ponownie, klikam na ignore errors, czasami to pomaga czasami nie. W najgorszym wypadku pozostaje opcja kill.

[#25] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #19

Ja po prostu dbam o stabilność systemu kasując bez zmiłowania programy które się wieszają. Albo jakiś program działa i go używam, albo nie działa, wtedy nie ma szans na przeżycie na moim dysku... To że uda Ci się wyjść z sytuacji zawieszenia się programu, nie oznacza, że nie naśmiecił on po pamięci i nie może wywołać dalszych zwiech. Ja w takiej sytuacji wolę pozamykać pozostałe programy i zrestartować system niż ryzykować utratę swojej pracy.

[#26] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #24

Druga sprawa IBrowse, wyskakuje tam czasami blad (nawet czesciej niz przed uaktualniniem) jednak zalatwiasz go z ponad 90% skutecznoiscia Grimm Reaperem i mozesz dalej surfowac bez problemu godzinami.

Pod MOS-em IBrowse nie wywala mi żadnych błędów i mogę surfować godzinami bez konieczności używania usuwacza procesów. Więc jak jest z tą kompatybilnością z OS3 ?

[#27] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Mufa, post #24

Czyli pewnie tak naprawdę nie jest to sytuacja gdy pojawiloby ci sie guru, tylko gdzie wlaczony enforcner by zaczal cos raportowac, jesli mialbys go odpalonego....

[#28] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@LeMan, post #21

Wiadomo Amiga to Amiga a grzyb to grzyb
[#29] Re: Czy Pegasos i AmigaOne to Amigi?

@Barr-find, post #1

Big THX za wyjaśnienia bez zbędnych kłutni i wojen.
Pozdrowienia :D

Amiga RuleZ
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem