[#1] AGA-CGX
HEJKA!
UŻYWA KTOŚ AGA-CGX?
POTRZEBUJĘ POMOCY(SZCZEGÓLNIE PRZY QUAKE-U.
[#2] Re: AGA-CGX

@PHL, post #1

Do Quake niepotrzebny jest CGX-AGA.
[#3] Re: AGA-CGX

@Andrzej Drozd, post #2

ale przypiesza
[#4] Re: AGA-CGX

@PHL, post #1

Ja tego uzywam , ale nie udalo mi sie zmusic do dzialania zadnej gry 3D , zawsze cos sie dzieje z grafika , natomiast system dostaje faktycznie kopa , tak samo niektore gry , ale nie wszystkie np Exodus czy Fundation chodza pod tym , ale mozna sobie darowac gdyz nie ma zadnej roznicy w predkosci :(
[#5] Re: AGA-CGX

@phl, post #3

Używam Fblit-a oraz BlazeWCP, a także kilku innych
wynalazków i jakoś nie zauważyłem tego "kopa"
(związanego z AGA-CGX).

W moim odczuciu tamte łatki mieszają na tyle dużo,
że CGX jest głównie jeszcze jednym taskiem i niczym
więcej.

Nie wiem czego używają inni, lecz oszczędności
Chipu też nie widać, więc może jest to łatka dla osób
nie używających innych patentów...?

Jeśli ktoś wymyśli coś naprawdę mądrego w temacie,
to sam chętnie skorzystam.
[#6] Re: AGA-CGX

@Seeker, post #5

Najmądrzejsze w tym temacie to jest zakupienie karty graficznej.
[#7] Re: AGA-CGX

@Seeker, post #5

Rzeczywiscie z CGX-AGA jest wiecej problemow niz korzysci. Jesli chodzi o oszczednosc Fastu to przy instalacji (lub pozniej) nalezy uaktywnic PLANE2FAST. Mozliwe ze cos tam przyspiesza w grach, ale nigdy nie zauwazylem. Natomiast w bardzo duzym stopniu przyspiesza na Kick3.0 (ale musi byc koniecznie z FBlitem) okienka i gorna belke. Na 3.1 nie widac przyspieszenia. No i mamy te same problemy co na kartach graficznych z odpaleniem niektorych programow, a brak mozliwosci uzycia trybow 16bit czyni CGX-AGA tylko ciekawostka. Zreszta najlepszym "systemem" graficznym dla AGA jest Fblit + BlazeWCP lub NewWPA8. Jezeli chcemy zwiekszyc oszczednosc Chipu nalezy w FBlicie odpowiednio skonfigurowac FAllocBitMap (dzieki polskiej dokumentacji mozna to zrobic w bardzo prosty i odpowiedni sposob).
[#8] Re: AGA-CGX

@Darek, post #4

A jaki procesor obecnie obsługuje twoją A1200 ?
Bo powiem krótkoi absolutne minimum do Quake I to mimo zapewnień firmy
podukującej port quake na Amigę to 060 i to podrasowana na 66 lub 75
no i conajmniej 32 MB Fast
[#9] Re: AGA-CGX

@zbyniek, post #8

PPC 603/210 + 40/40 MHz, 32MB, AGA. Oczywiscie gram na PPC. Jak bym sie uparl to po wylaczeniu detali i mniejszym oknie na 04/40 tez mozna.
[#10] Re: AGA-CGX

@zbyniek, post #8

PPC 603e/266 oraz 040/30 do tego 80 mega Fast , oczywiscie port Quake dla PPC dokladnie PUP - jest do tego bardzo fajne GUI .
[#11] Re: AGA-CGX

@zbyniek, post #8

U mnie na 060/66Mhz i Voodoo3 czasami ciezko sie gra, bo zwalnia. Szczególnie na otwartych przestrzeniach. Quake2 chodzi ciut lepiej. To wszystko z Warp3D.
[#12] Re: AGA-CGX

@Seeker, post #5

Na stronie http://www.amiga.pl/redgroup/ jest program FScreenPPC spróbuj go zainstalować. U mnie znikneło 50MIPS z Powerki, ale grafa trochę przyśpieszyła.
[#13] Re: AGA-CGX

@zbyniek, post #8

mam apollo 40/40 os.3.9 i 50 mb
[#14] Re: AGA-CGX

@phl, post #13

Poszukaj we wczesniejszych tematach o Quake. Jest tam mowa o nakladce redukujacej detale tej gry, co polepsza plynnosc.
[#15] Re: AGA-CGX

@Andrzej Drozd, post #14

SZUKAŁEM DODTKÓW I NIC NIE DAŁO.
MOŻE ZNASZ JAKIŚ KONKRETNY DODATEK NA AGĘ(40/40 50MB)?
pOZDRAWIAM
[#16] Re: AGA-CGX

@phl, post #13

Prawda jest taka że nie używałem AGA-CGX pod procki serii 68040 tylko pod PPC i było naprawdę ok(dopóki nie kupiłem BVizji. A co do Quaka to spróbuj tak otworzyć ekran WB w wysokiej rozdzielczości uruchomić Quaka, przejść na ekran WB i ściągnąć go w dół i twoim gałkom ukaże się quake w wysokiej rozdzielczości bez straty prędkości(chyba będę poetą ) ) Tips ten wząłem ze starego ACS-u. Jest tam wiele innych naprawdę pożytecznych. Jakby co pisz. Pozdrawiam

[#17] Re: AGA-CGX

@Arbuz, post #16

Wszystko by bylo z tym tipsem OK gdyby tak jeszcze myszka dzialala , ale nie dziala ( przynajmniej u mnie ) , a sterowanie w Q bez mychy to samobojstwo wiec wole grac w nizszej rozdzialce .

[#18] Re: AGA-CGX

@Darek S., post #17

To chyba masz coś nie tak z portem bo dziś specjalnie uruchomiłem KUAKA pod Warpa na AGA i u mnie mycha działa. Spróbuj pogrzebać w .cfg jakimś edytorem

[#19] Re: AGA-CGX

@Arbuz, post #16

W jaki sposob to zrobic? Probowalem na trzy sposoby:

1. odpalilem Quaka w 320x200, nastepnie "sciagnalem ekran WB (ktory jest w rozdzialce 704x512, jednak gra dalej prezentowala sie w rozdzialce 320x200 (i jest to normalne, wiec chyba nie o ten sposob chodzi).

2. Odpalilem gre w 640x480 a WB w 320x200, nastepnie sciagnalem ekran jednak Quake w dalszym ciagu chodzil tak jak w 640x480, czyli wolno.

Powyzsze metody nie dzialaja. Jest jakas inna?
[#20] Re: AGA-CGX

@Andrzej Drozd, post #19

Dobra to dokładnie uruchamiam Quaka w lores a WB w Hires przechodzę z quaka na drugi ekran(Amiga+M) naciskam, klawisz myszki na górnej belce ściągam ekran w dół i klikam mychą na odsłoniętego Quaka i już jest Quak w wysokiej rozdzielczości bez straty prędkości. Poza tym aby przyspieszyć Quaka daj stos 1000000. Wiele tipsów przyspieszających tą extra gierkę jest w 8 nr. ACS-u z 1999roku. Życzę powodzenia.

[#21] Re: AGA-CGX

@Arbuz, post #20

Aha, ale wlasnie to samo opisalem w pierwszym sposobie, lecz Quake dalej wyglada jak w lores.
[#22] Re: AGA-CGX

@phl, post #15

ZTCP to byla taka nakladka FastQuake .

[#23] Re: AGA-CGX

@Andrzej Drozd, post #21

No to już nie wiem bo u mnie jest poprawa jakości. Odłączyłem BVizję tylko po to by to sprawdzić i jest OK )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem