[#1] FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9
WITAM WSZYSTKICH !
MAM PYTANIE DO TYCH KTÓRZY POSIADAJĄ PODOBNY KONFIG.ZACHCIAŁO MI SIĆ TRZECIEGO DYSKU I PADŁO NA FAST-ATe. A TERAZ MAM PROBLEM ŻEBY TO WSZYSTKO WSPÓŁPRACOWAŁO. JAK WIDZI TWARDEGO W SECONDARY TO NIE WIDZI CD-ROMU. JAK WYŁĄCZE FAST-ATe TO WIADOMO ŻE NIE MAM DOSTĆPU DO TWARDEGO Z DRUGIEGO PORTU. MODYFIKOWAŁEM STARTUP-S. I TO TEŻ NIE POMAGAŁO. A MOŻE SKOŻYSTAĆ Z ALLEGRO CDFS? TYLKO CZY WTEDY BĆDZIE WSZYSTKO CHODZIĆ JAK NALEŻY BO NA 3,0 MIAŁEM PROBLEMY Z ODPALENIEM NIEKTÓRYCH PROGRAMÓW KOŻYSTAJĄCYCH DO TEJ PORY ZE STARYCH
STEROWNIKÓW. PROSZE WAS O JAKIEŚ SUGESTIE - PODPOWIEDZI.

-- JUREK :S

[#2] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@YORK68, post #1

Wylacz CAPSLOCK !!!
Jakie urzadzenia rozpoznaje ata3prefs jesli odpalisz kompa bez startup-sequence.
Zastosowanie AllegroCDFS nie rozwiaze twojego problemu wspolpracy CDROM i dwoch HDD
[#3] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@YORK68, post #1

Witam.
Problem jest (moim zdaniem) natury harwarowej. Po prostu coś się z czymś gryzie. Zakładając "stałość" dysku z systemem, a więc primary master, spróbuj wszystkich pozostałych, sześciu kombinacji. Oczywiście pamiętając o "zworkologii" master/slave. Może to coś pomoże.
Pozdrawiam.

[#4] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@Norbert, post #2

:) OK! Wiem niektórych to wnerwia.
Z tego co pamićtam to podczas startu systemu w Ata-prefs widniały wszystkie urządzenia - jak ta lala. Ale sprawdze jeszcze czy sić nic nie zmieniło.Niestety znać dam jutro bo chwilowo nie mam neta w domu-piszć wićc z pracy. Dodam jeszcze że gdy staruje komp z włączoną atą to zaraz przed wczytaniem Workbencha informuje mnie komunikatem że nie może uruchomić cd0: a1200device ( w przybliżeniu mówiąc ) a zaraz potem
na obrazek"boot" zaczynają sić pojawiać okienka WB ale w rozmiarach "innych" i takich też kolorach. Może jeczcze w rachube wchodzą
ustawienia cgx-a Dićki za już, i polecam sić. Bćde jeszcze dzisiaj
kombinował . Dam znać o wynikach jutro (08,11,2004)

[#5] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@YORK68, post #4

Wygląda mi to na zbyt długi czas wykrywania CD. Napewno po resecie wszystkie urządzenia masz widoczne. Możesz dopisać do s-s komendę WAIT z czasem jaki potrzebny jest na rozkręcenie się CD.

[#6] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@YORK68, post #4

I juz wiem w czym problem.
Jesli uzywasz aktywnego fastata, to nie uzywaj a1200_atapi.device.
Scsi.device mozesz uzywac do obslugi CDROM.
Jesli ata3prefs widzi wszystkie podpiete urzadzenia, problemu sa tylko po stronie softwarowej.
[#7] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@Norbert, post #6

Zrób dokładnie jak Norbert pisze. Driver FastATA patchuje scsi.device (podobnie jak idefix lub eide.device) i tym samym umożliwia korzystanie z scsi.device do obsługi wszystkiego co jest podpięte do FastATA (HDD, CD, ZIP, LS120, ...). Po prostu zamień w mountliście (devs:dosdrivers/cd0) nazwę cośtam.device na scsi.device i unit=... na odpowiedni (od 0 do 3). Powinno grać.
Tak przy okazji, AllegroCDFS to niezły filesystem, warto wypróbować (jako jeden z niewielu rozpoznaje Joliet).
Powodzenia
[#8] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@Norbert, post #6

Rozwinę nieco to co napisał Norbert, w pliku sys:devs/dosdrivers/cd0 lub sys:storage/dosdrivers/cd0 zmień linijke
device = a1200_atapi.device
na
device = scsi.device
Filesystem nie ma nic do tego.

[#9] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@Sylwester, post #8

Witam wszystkich ! NORBERTA TEŻ. ;)
Zabrakło mi ostatnio czasu na zabawe z AMI ale wczoraj odrobiłem lekcje.
Zrobiłem jak radziliście. A zrobiłem tak. Odpaliłem FileMastera i za jego pomocą zmieniłem
nazwe a1200_atapi.device na scsi.device . To jedna sprawa z głowy.
Nastćpnie zaedytowałem w DosDrivers sterownik cd0 w którym wystarczyło zmienić odwołanie sić do a1200_atapi.device na scsi.device i.i.i.i.i.i ???? odpalam kompa ! z dziwnym uczuciem!
A tu Ami bryka aż miło
Dzićkujć serdecznie wszystkim którzy chcieli i tym którzy mi pomogli !!!
Dzićki wam moge skupiać sić na kolejnych celach. :D
[#10] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@YORK68, post #9

A jakie zycie byłoby prostrze jakbys przeczytał instrukcje do FastATA.
[#11] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@YORK68, post #9

Odpaliłem FileMastera i za jego pomocą zmieniłem
nazwe a1200_atapi.device na scsi.device .

Czegoś tu nie rozumiem, plikowi a1200_atapi.device nie musiałeś zmieniać nazwy.

Nastćpnie zaedytowałem w DosDrivers sterownik cd0 w którym wystarczyło zmienić odwołanie się do a1200_atapi.device na scsi.device

Tutaj w porządku i tylko to wystarczyło zrobić.
[#12] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@Sylwester, post #11

Dokładnie. To co nazwałeś SCSI.device i masz w sys:devs możesz spokojnie wykasować. Prawdziwy scsi.device siedzi sobie w kickstarcie (czy raczej po spatchowaniu w Fascie), nie musisz mieć żadnego scsi.device na dysku!
[#13] Re: FAST-ATA???+PPC+BVISION+OS3,9

@wali7, post #12

Czysta nadgorliwość ! Niewiedziałem czy załapie tego device-a gdy bćdzie miał inną nazwe. Ale już nie ma problema! ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem