[#1] PicassoII + scandoubler
Witam!!!

Mikołaj przyniósł mi pod poduszkę kartę graficzną Picasso II i mam co do niej małe pytanie ;). Otóż z tego co mi wiadomo karta jest "przelotowa" (ma dodatkowe gniazdo "IN"), poza tym na www.amiga-hardware.com doczytałem się że...

"(...) includes two connectors, one which is designed to pass through native Amiga video, and one for the physical attachment of the monitor. Depending on the cable you have the Amiga's native video can either come directly from the the RGB port, or from another flicker fixer or scandoubler. (...)"

Stad moje pytanie, czy mogłbym podłaczyć swój wewnętrzny scan-doubler pod gniazdo IN na karcie graficznej ? I czy karta "przepuszczałaby" tymsamym tryby podwojone przez scandoubler? Jesli tak, to jakiego kabla musialbym użyć?

Z góry dzięki za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam
MarX

[#2] Re: PicassoII + scandoubler

@MarX, post #1

Dokładnie jest tak jak piszesz - karta przepuszcza sygnał IN, więc sygnał z scandoublera zostanie przepuszczony. Ja zrobiłem swój kabel (do EGS Spectrum, to prawie to samo co PicassoII, tyle że innego producenta) metodą eksperymentalną. Jak nie lubisz eksperymentów, to może (ale nie musi!) być to: http://www.amiga-hardware.com/db9vga.html albo http://www.amiga-hardware.com/db15vga.html zależnie czy masz DB9 czy DB15 w IN (nie pamiętam, EGS nie mam już od lat). Wyszukanie miernikiem masy na pewno ułatwi poszukiwania.
Powodzenia!
[#3] Re: PicassoII + scandoubler

@wali7, post #2

Na karcie mam gniazdo IN typu DB15 takie samo jak w scandoublerze. Jednak produkcja kabelka we wlasnym zakresie raczej odpada (lutownica niebezpiecznie drży w ręku ;)) Ale czy nie dałoby się po prostu kupić takiego kabelka w sklepie komputerowym?

Czy chodzi o coś takiego jak tutaj ? :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36602954

Jesli tak, to moze poszukam jutro czegos podobnego (moze nie tak dlugiego i nie tak drogiego jak ten egzemplarz na allegro :P ), ale czegoś w tym stylu o ile o to właśnie chodzi...

Dzięki za odpowiedź!

[#4] Re: PicassoII + scandoubler

@MarX, post #3

Taki kabelek powinieneś mieć w zestawie z PicassoII.
[#5] Re: PicassoII + scandoubler

@kmilota, post #4

Jak wiadomo, różne koleje losu dotykają kabelki i tym podobne dodatki. Pewnie z upływem czasu ta "mało istotna" rzecz się zawieruszyła.
Ja miałem EGS Spectrum i CV64, obydwie jak wiadomo mają wejście Video IN, obydwie miałem używane i w obydwu przypadkach kabelki musiałem sobie zrobić sam (ogólnie mam chyba pecha, bo obydwie BlizzardPPC z SCSI które kiedyś miałem też były pozbawione kabli i przejściówek od SCSI i też musiałem je sobie zrobić sam).
[#6] Re: PicassoII + scandoubler

@wali7, post #5

Niestety Święty Mikołaj zapomniał o kabelku i instrukcji obsługi (dobrze że chociaż samą kartę przyniósł :)). Ale proszę powedzcie czy to musi być jakiś specjalny kabelek, czy da radę ten zwykły, dostępny w sklepach komputerowych (lub na allegro). Pamiętam że kiedyś ludzie łączyli podobnymi "wynalazkami" cienkie karty graficzne na PC z dopalaczami 3DFX (no chyba że się mylę).

Dajcie znać i jakby co to będę zaraz terroryzował sklepy komputerowe w poszukiwaniu kabelka (ewentualnie sterroryzuje samego Świętego Mikołaja ;))

[#7] Re: PicassoII + scandoubler

@MarX, post #6

Sprawdź to. Ja nie wiem jaki standard (i czy wogóle standard) stosował 3dfx w swoich kartach. Po najmniejszej linii oporu idąc to powinno być zgodne ze standardem VGA, ale firmy miewały tutaj fantazję.
Np. w CV64 połączenie wszystkich sygnałów (R,G,B,HS,VS i masa) powodowało zawieszanie się mojej A4000, pomogło dopiero przepuszczenie którejś synchronizacji przez kondenstaor. W przypadku EGS nie miałem tego problemu. Ty masz scandoubler, czyli jeszcze inaczej. Po prostu sprawdź (warto upewnić się, czy kabelek od 3dfx nie ma "dla żartu" zwartego któregoś sygnału do masy - sprawdź miernikiem, czy masa jest tam gdzie powinna, jeżeli jest to powinno być OK).
[#8] Re: PicassoII + scandoubler

@MarX, post #6

To może być zwykły przedłużacz VGA, tylko przeba go skrócić :)
[#9] Re: PicassoII + scandoubler

@wali7, post #7

Rozumiem. A więc bazując na schemacie który wcześniej podałeś (http://www.amiga-hardware.com/db15vga.html), musiałbym sprawdzić czy wszystkie połączenia typu (Ground) idą rzeczywiście do masy (sorrki za lamerskie pytanie), a reszta pinów (Red Video, Green Video...) zgadza się z rozkładem pinow po drugiej stronie kabla ???

[#10] Re: PicassoII + scandoubler

@kmilota, post #8

Dzięki za pomoc, rzeczywiście wystarczyło kupić zwykły przedłużacz monitorowy VGA w sklepie komputerowym i spiąć nim scandoubler z gniazdem IN na karcie. Teraz wszystko działa REWELACYJNIE, karta przepuszcza elegancko wszystkie stare (podwojone) tryby ze scandoublera... Normalnie żyć nie umierać!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem