[#1] są tanie sieciowki pcmcia na allegro
obczajcie to:
http://allegro.pl/show_item.php?item=36384971
moze sie komuś przyda ;) (ponoć te modele działają)
[#2] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #1

Napisz, jak dojdzie przesylka, jesli chodzi, to na pewno ktos skorzysta. I dzieki, ze myslisz o innych. Amiludki, to fajne ludki.

[#3] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #1

rany! ale tam chętnych było.
ale ja już mam sieciówkę, też na pcimcie.
ale nie 3Com tylko jakaś BroMax i hula :)
[#4] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #1

A może ktoś wie gdzie kupic tanio, albo wogóle kupic kątówkę do obudowy Tower?
[#5] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@taurus, post #4

Tanio raczej nigdzie, ale poszukaj. W http://www.efunzine.com/ maja po okolo 50 zl. Zapytaj ich majlem.
[#6] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@Andrzej Drozd, post #5

mają nowe kątówki po 125 zł (nie wiem ze złota robią czy co), ją podłącze standardowo wycinając dziurę w obudowie ;)
[#7] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #1

Sam posiadam taką kartę sieciową jak ta sprzedawana na Allegro - potwierdzam: działa z Amigą. Co prawda mam inny kabelek (bez gniazdka BNC), ale i tak nie miał bym jak z niego korzystać więc jest mi zbędny. Co ciekawe, karta ta nie wiesza u mnie systemu i nie potrzebna była żadna przeróbka hardware'owa na płycie głównej (rev. 1D4).

[#8] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@AlaN, post #7

U mnie tez ta karta smiga ladnie i stabilnie z tym, ze na rev.2B z escomu.
[#9] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@AlaN, post #7

Ja mam 3COM EtherLink III,3COM Megahertz(Model 3cce589ec) i mnie dzialaja fajowo

moze chce ktos kupic 3COM Megahertz bez kabelka :)

[#10] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #6

podłącze standardowo wycinając dziurę w obudowie

a Amigę na książkach postawisz? ;)
to najlepiej weź jakieś harlequiny albo podręczniki do Windowsa, żeby jak najmniejszą szkodę literaturze wyrządzić :D
[#11] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #6

Rzeczywiscie. Czyzby podrozala? :(
Jest jeszcze inne rozwizanie niz robienie dziury w wiezy i biurku. Mozna sprobowac wygiac caly port, tak ze karta bedzie pod ukosem. Zapytaj Valwita, o ile wiem to tak zrobil. W sumie jak zepsujesz to plyte glowna i tak kupisz taniej niz kontowke...
[#12] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@R-Tea, post #10

nie mam podręczników do windowsa - to znaczy mam ale w pdf ;), a co do amigi to mam ją w obudowie gift pro z takimi plastikowymi podstawkami - powinno byc wystarczajaco dużo miejsca a jak nie, to mam "Programowanie w Unixie" Stevensa - calkiem gruba książka - powinna wystarczyć
[#13] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@Andrzej Drozd, post #11

ojojoj, ale paskudnego orta zrobilem na koncu
[#14] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #1

hmm, mam tę sieciówke ale nie chce wejsc w gniazdo pcmcia w amidze.
bo gniazdo ma takie wypustki w które nie chce wejsc karta (po jednej stronie) . Karta jest 5v i 16 bit 10mbit wiec nie jest to raczej ten nowy typ (tak ma napisane na obudowie). Jest to model 3com Megahertz 3cce589ec i jest w spisie tego device do kart 3com wiec wydaje mi sie ze powinien pracowac.
[#15] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #14

Hmmm, powinna pasować (nie wiem na pewno, bo akurat ja mam tego starszgo Megahertza, który na pewno działa). Sprawdź czy coś się nie wygięło w karcie/gnieździe, jeśli to jednak wynika z budowy gniazda, to kiepsko - 32 bitowe karty nie pasują właśnie mechanicznie do starego gniazda.
[#16] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@wali7, post #15

Tylko że CardBusy (32 bitowe) mają tę złotą blaszkę w wypustkami a ta karta nie ma. Różnica jest tylko w jedym z narożników
[#17] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@R-Tea, post #3

U mnie obydwie pracowały identycznie
[#18] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #16

Ej to moze odwrotnie wkladasz
[#19] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@Czarek, post #18

mogłby mi ktos podeslac zdjęcie złącza pcmcia sieciowki bo kolega powiedzial ze to na bank jest pc CArd pcmcia a ja sam nie wiem co mam myśleć
jakby co zrobilem rysunek schematyczny ;) - niestety nie mam aparatu - może ktoś by to obejrzał:
http://liza.umcs.lublin.pl/~mzukowski/download/1.png
[#20] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #19

Nie mam dla Ciebie dobrych wieści, twoja karta ma gniazdo takie jak karty 32 bitowe. Sprawdziłem mojego 3Coma do A1200, ogólnie jest podobny, tylko ta wypustka, na rysunku z prawej strony, jest sporo cieńsza - taka jak te dwie po lewej. W gnieździe w A1200 szczelina na tę wypustkę jest węższa - dlatego u Ciebie nie wchodzi. Sprawdziłem moją kartę od laptopa - 32 bit PCMCIA sieciówka - ona ma właśnie tę wypustkę grubą - tak jak na twoim rysunku. :(
[#21] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@rzookol, post #19

Moze zle mysle ale tak na moje oko na rysunku jest wszystko ok. Moze opis bedzie troszke skomplikowany: obroc karte o 180 stopni wzgledem osi x na rysunku i karta bedzie pasowac. Jesli karta jest 32 bit to ma wyciecie po prawej (patrzac od strony zlacza) ktore ma 1/2 grubosci karty. Z rysunku wynika ze masz karte 16 bit.
[#22] Re: są tanie sieciowki pcmcia na allegro

@Ukash, post #21

Obawiam się, że jednak nie będzie. Ja porównałem moje obie karty: 16 i 32 bit, poza różnicą w postaci złotej blaszki na 32 bit, różnicą była grubość tego wypustka po prawej. W 16 bitowej był cieńki, nie grubszy niż 1/3 grubości, w 32 bitowej był dużo grubszy niż 2/3 calkowitej grubości karty.
Rzookol, czy masz możliwość zmierzenia grubości tych wypustek i samej karty? Podaj te grubości, ja zmierzę swoje karty i porównamy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem