[#1] monitory LCD
Kto zna dobre LCDiki które będą działały z Palem? Psuje mi się monitor i chcę kupić LCD, ale w każdej ofercie piszą, że odświeżanie poziome to od 30KHz wzwyż, a w Amidze według Prefsów przy 50 Hz f pozioma to 15Khz... Kto ma racje i jaki monitek wybrać? Kto pomoże?
[#2] Re: monitory LCD

@radek borowicz, post #1

I jedni i drudzy mają rację. Amiga w trybie PAL ma odświerzanie poziome 15 kHz, a tanie monitory LCD przyjmują od 30 kHz wzwyż. Jeśli masz A1200 lub A4000 to możesz używać z takim monitorem trybów VGA, odpadają więc stare gry. Jeśli jednak chcesz używać też Amigi do np. gry w Sensible Soccera musisz dokupić dowolny Scandoubler, lub znaleźć LCD z wejsciem Composite (zwane AV) lub Euro, albo telewizor LCD - one zazwyczaj obsługują 15 kHz - ale są droższe od tych dla tylko 30 kHz.
[#3] Re: monitory LCD

@radek borowicz, post #1

Nie widziałem jeszcze monitora LCD, który pociągnie 15 kHz. Mój ma 28 kHz ale i tak go tylko do karty graficznej podpinam.
Pozostają do wyboru chyba tylko telewizory LCD, które są jeszcze droższe, ale pewnie mają złącze scart (euro), a tu już wystarczy prosta przejściówka do amigowego RGB. Ale jak tak popatrzyłem na ceny... najtańsze 15 cali to ok. 2500 PLN.
[#4] Re: monitory LCD

@PL, post #3

Ok... No to mnie zmartwiliście trochę... A jakieś CeErTeki w dzisieszych czasach obsługują juszcze tryby palowe czyli są multisynchoniczne czy jak to takm się zwało? Wie ktoś coś może na ten temat???
Pozdro...
[#5] Re: monitory LCD

@radek_borowicz, post #4

Wszystkie współczesne CRTki są multisynchroniczne, ale obsługują tylko częstotliwości powyżej 30Khz.

[#6] Re: monitory LCD

@radek_borowicz, post #4

Nie ma się co martwić, dowolny Scandoubler rozwiąże twój problem (koszt jakieś 100 zł).
[#7] Re: monitory LCD

@radek borowicz, post #1

Pomijając uwagi innych osób, chciałbyj na jeszcze jedno zwrócić uwagę:
ważna jest sprzętowa rozdzielczość lcd. Chodzi o to, żeby wypadała na piksel sygnału video liczba pikseli lcd, która będzie całkowita (bez drobiazgów po przecinku). Nie wiem, jak to wypada w praniu, ale na chłopski rozum tak mi się wydaje. A odpowiednią rozdziałkę mają przeważnie panale 17". 1280*1024, czyli dokładnie podwojona 640*512. to na tyle. Trzebaby to tylko jeszcze sprawdzić w praktyce. To jest oczywiście prawda, tylko nie wiem, jak się ma do amigi.
[#8] Re: monitory LCD

@Seeker, post #7

To prawda - trzeba by Overscanem ustawić odpowiednią rozdzielczość - w przypadku amigi będzie to rozdzielczość 17 cali LCD na pół. Po ustawieniu monitora powinieneś (przy odrobinie szczęścia) mieć bardzo ładny obraz na LCD. Inne rozdzielczości będą lekko kańciaste ale da się pracować i szczególnie to nie razi (przynajmniej mnie :)).
LCD ma jedną, w porównaniu do CRT, fajną cechę - tryby nisko odświerzane nie migają tak jak na CRT (standardowo panele nie wychodzą ponad 75 Hz).
[#9] Re: monitory LCD

@wali7, post #8

Nowsze panele nienajgorzej radza sobie ze skalowaniem obrazu, wiec nie jest juz takie bardzo kanciaste jak niegdys :)

[#10] Re: monitory LCD

@Kaczus, post #9

To prawda - trzeba by Overscanem ustawić odpowiednią rozdzielczość - w przypadku amigi bćdzie to rozdzielczość 17 cali LCD na pół. Po ustawieniu monitora powinieneś (przy odrobinie szczćścia) mieć bardzo ładny obraz na LCD.

Tak właśnie chodzi mi po głowie aby podpiąc pod AONE, taki monitorek, lecz ta nominalna rozdzielczość zawsze nie dawała mi spokoju. Prosze wićc o jansą odpowiedż, czy jeśli dajmy na to zapragnć sobie odpalić MAME w rozdzielczości 352x288, to wszystko bćdzie wyglądało OK, czy też mogć sić spodziewać jakiś "szopek" na ekranie ?

Inne rozdzielczości bćdą lekko kańciaste ale da sić pracować i szczególnie to nie razi

Lekko kańćaste są pojćciem dość nieprecyzyjnym. Czy mógłby mi ktoś podać jakiegoś linka ze zdjćciem jak ta kańćastość wygląda w praktyce ?

[#11] Re: monitory LCD

@Mufa, post #10

Przy dobrych monitorach praktycznie jej nie zauwazasz, na starszych byly z tym problemy, ale teraz to nie jest takie razace. Wyglada to jakbys przeskalowal obrazek na wyzsza rozdzielczosc. Jakosci skolowania, zalezy od monitora po prostu, im lepszy, tym lepszy algorytm skalujacy wiec i tym lepszy obraz w mniejszej rozdzielczosci niz nominalna. Oczywiscie dobra jakosc uzyskasz praktycznie tylko przy zlaczu DVI. Jesli OS4 je tylko obsluguje - to polecam taki panelek. Tym bardziej, ze ceny jeszcze bardziej spadly (od czasu jak ja kupowalem, a w sumie to nawet rok nie minal). Jednak jest tez coraz bardziej marketingowej papki, jak kupowalem to przekatna byla lprzekatna ekranu a nie monitora, teraz coraz czesciej producenci podaja zawyzona przekatna... Cale szczescie latwo to skorygowac - rozdzielczosc nominalna dla paneli 17" to 1280x1024.

[#12] Re: monitory LCD

@Kaczus, post #11

Potwierdzam to co Kaczuś mówi - ja używam taniego (jakiejś mało znanej firmy), 15 calowego LCD, przez złącze VGA (z PC), nominalna rozdzielczość to 1024x768, w niej obraz jest super (nie "doskonały", ponieważ każdy piksel ma b. delikatny cień - ale właściwie niezauważalny, po prostu przetwornik ma zapewne przesuniętą delikatnie fazę, zapewne na DVI tego nie ma, bo i nie ma przetwornika). Obraz w porównaniu do CRT jest lepszy (a miałem wcześniej bardzo dobrą Nokię).
Po przestawieniu w 640x480 obraz też jest OK, ale na CRT był lepszy. Po prostu widać delikatne schodki, dokładnie takie jak byś obrazek w 1024x768 przeskalował na 640x480.
Dziś podepnę go Amigi - napiszę Wam wieczorem jak się sprawuje.
[#13] Re: monitory LCD

@wali7, post #6

Scandoubler niespecjalnie pomoże przy podpinaniu monitora LCD. Niestety większość z nich w ogóle nie wyświetli rozdziałek niższych niż 640x480 - mam 3 LCDki i tylko 15'' jakoś tam łapie niższe rozdziałki. Próbowałem nawet podłączyć do niego scandoubler, niestety podawany obraz nie miał wymaganych parametrów (trzeba pamiętać, że obraz z reguły musi mieć od 60 do 75Hz, aby został wyświetlony przez LCDka).
[#14] Re: monitory LCD

@Jacek Piszczek, post #13

A to ciekawostka bo ja od ponad roku uzywam moniitora LCD z amiga (poprzez SD) i sobie bardzo chwale. Tryby 50 Hz nie migaja i wszystko smiga az milo. Tyle za moj monintor (belinea) ma parametr synchronizacja pionowa od 50 Hz.

pozdr

Marek
[#15] Re: monitory LCD

@Jacek Piszczek, post #13

Sprawdziłem. Mój LCD to Roverscan Optima 151 (jeden z najtańszych), chodzą: DBlNtsc, DBlPal, Euro72. Scandoublera nie mam.
Obraz ładny, stabilny. Problemy jak zawsze z VGA pod AGA - problemy z wypełnieniem całości obrazu (czarne paski po bokach - po jakieś 2 cm). Pewnie MonED by pomógł (ale nie sprawdzałem).
[#16] Re: monitory LCD

@wali7, post #12

Ja niestety nie potwierdzam. Ide do sporego sklepu z wyôwietlaczami
podchodze do regalow z wlaczonymi panelami i ogladam.
Sygnal do paneli idzie analogowo, wiekszosc z nich to modele
nowe. Patrze na male napisy na blacie (na nazwy pod ikonkami)
i to co widze skutecznie odstrasza mnie przed zakupem panela.
[#17] Re: monitory LCD

@Radoslaw, post #16

Na czym polega ten problem w sklepie? Na zbyt małych literkach, zniekształceniach i szumach, czy może mniejszym od CRT kącie widzenia?
Jeżeli chodzi o sklepy z monitorami, to zauważyłem ciekawą regułę: im więcej mają LCD, tym gorzej są one ustawione. Podejrzewam, że obsłudze wogóle nie chce się nic ustawiać, a LCD należy wyregulować. U mnie LCD chodzi w każdym razie wyśmienicie, a tym co widzę w sklepach się nie przejmuję. (przynajmniej do czasu jak problem nie wystąpi u mnie)
[#18] Re: monitory LCD

@Radoslaw, post #16

1) Sam napisałes - podłączone analogowo
2) Jak sa skonfigórowane
3) Jakiej jakości są te wyświetlacze? - przykład, kąt widzenia, o
którym pisze wali7, w nowyc - dobrej jakości LCD coś takiego ma takie
znaczenie, że będzie co najwyżej lekkie przekolorowanie - w starszych,
lub też tańszych modelach stając obok monitora nie zobaczysz nic na
nim, albo będzie to nieczytelne. Ja patrzę pod dowolnym
rozsądnym kątem. jedyna różnica to może być odcień - ciut inny, gdy
znacznie kąt widzenia się zmieni.

[#19] Re: monitory LCD

@radek borowicz, post #1

A czy opłaca się kupować (eFUNZINe) monitor Multisync do Amigi ? Czy to cudo nie migocze tak jak Comodorki w wyższych rozdzielczościach ? Bo rozumiem że PAL wyświetla bezbłędnie.
[#20] Re: monitory LCD

@Łukasz, post #19

Na multisyncu tryby PAL/NTSC chodzą tak samo jak na 1084S (czyli w interlace migają). Dopiero jak wybierzesz tryb wyświetlania VGA (Multisync, DblPAL, ...) to monitor potrafi wyświetlić rozmiar w rozdzielczości rzędu 640x480 bez interlace. Za to spada prędkość wywietlania grafiki z większą ilością kolorów (od 16).
Moim zdaniem lepszym na dziś rozwiązaniem jest Scandoubler (jak masz trochę więcej kasy to koniecznie z FlickerFixerem) i dowolny monitor SVGA od PC (ceny używanych 17 calówek są dziś śmiesznie małe). Masz to samo (a z FF nawet więcej, bo wtedy urządzenie samo konwertuje migający tryb PAL 640x480 do niemigającego, bez straty prędkości wyświetlania grafiki!) na większym monitorze (bo trudno znaleźć Multisync większy 15 cali - chociaż jest kilka modeli 17 cali).
[#21] Re: monitory LCD

@radek borowicz, post #1

Tytułem dodatku: sprawdziłem LG Flatron L1510S (LCD 15 cali). Działa całkiem fajnie, sprawdzałem pod Multisync Productivity (na A1200) - bardzo małe (po 0.5 cm z prawej i lewej strony) czarne paski. Obraz b. stabilny, niedrgający. Nie idealny, jako że natywna rozdzielczość matrycy 15 cali to 1024x768 punktów. Ale i tak b. ładny. Oczywiście w trybach <30 kHz nie działa.
[#22] Re: monitory LCD

@wali7, post #17

> Na czym polega ten problem w sklepie? Na zbyt małych literkach,
> zniekształceniach i szumach, czy może mniejszym od CRT kącie > widzenia?

Przykladowa literka l w gornej polowie ma szerokosc 2 piksele a w dolnej jeden.
I tak ma wiekszosc liter. Wina sa przeklamania przy analogowym przesyle
sygnalu. Mozna to zlikwidowac przy pomocy regulacji ?
[#23] Re: monitory LCD

@Kaczus, post #18

> 1) Sam napisałes - podłączone analogowo

Masz Amige podlaczona cyfrowo do panala ?
[#24] Re: monitory LCD

@Radoslaw, post #23

Mam pegasosa podłączonego cyfrowo. Nie wiem, czy którąś Amigę da się
podłączyć cyfrowo, ale jest to pewnie możliwe - przynajmniej w teorii.
A1 też można podłączyć (jeśli jest oprogramowane to złącze - nie wiem
- niech wypowiedzą się posiadacze)

[#25] Re: monitory LCD

@Kaczus, post #24

Fakt pegaza z odpowiednia karta mozna. Klasycznej Amigi niestety nie.
[#26] Re: monitory LCD

@Radoslaw, post #22

To jest normalne, nie wynika z analogowego wyświetlania sygnału, tylko ze skalowania obrazu. Jeśli masz panel 15 cali, to jego rozdzielczość wynosi 1024x768 punktów. Obraz w trybie tekstowym VGA to bodajże 640x480, w takim trybie, jak i np. 800x600 punktów nie da się wyświetlić całego obrazu tak, aby wypełniał cały ekran. Niektóre punkty muszą być podwojone. Drugim rozwiązaniem jest rozmycie całego obrazu, konkretne rozwiązanie zależy od elektroniki LCDeka. Wyeliminować się tego nie da, obraz będzie albo rozmyty, albo niektóre piksele podwojone - gdy rozdzielczości nie będą sobie równe, lub nie będą swoimi wielokrotnościami. Zapewne gdy wielkość pikseli w matrycach będzie maleć, efekt ten będzie coraz mniej zauważalny.
Przesył sygnału po DVI nic tu nie pomoże, jedyna różnica to taka, że przy sygnale VGA monitory LCD lubią wyświetlać b. słaby cień (widoczny przy b. dokładnym przyjrzeniu się z bliska) - po prostu zegar DAC w karcie graficznej i ADC w monitorze nie są dokładne sfazowane. Ale da się wytrzymać.
Natomiast Multiscan Productivity dla człowieka zepsutego kartami graficznymi (na PC i Amidze) jest niedopuszczalny z uwagi na migotanie (odświerzanie sporo mniejsze od ergonomicznego 75 Hz). Pod LCD żadnego migania nie widać, tak na oko komfort jak przy 85 Hz.
[#27] Re: monitory LCD

@wali7, post #26

Obawiam sië ze nie tylko ze skalowania. Mialem okazje testowac telewizorek z
wyswietlaczem LCD. Podlaczylem pod Amige, ustawilem w preferencjach
rozdzielczosc i niestety opisany efekt wystepowal.
[#28] Re: monitory LCD

@Radoslaw, post #27

No to rzeczywiście dziwne, sam używam dwóch różnych, tanich paneli LCD, i w obydwu opisany efekt nie występuje. A ustawiłeś ten panel? Automatycznie, potem można pokombinować z parametrami clock i phase. Rozdzielczość była rozdzielczością natywną panelu? Jeśli nie, to właśnie takiego zachowania mogłeś się spodziewać, byłoby dziwne gdyby go nie było...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem