[#1] Data na zdjęciu
Jaki program można wykorzystać do nanoszenia daty wykonania zdjęcia.
Musi spełniać następujące wymagania:
- pobierać datę z EXIF-u
- pracować na całym katalogu
- nie zmieniać właściwości typu rodzaj zdjęcia, rozdzielczość, ilość kolorów

[#2] Re: Data na zdjęciu

@spiryt, post #1

Nie znam się na tych rzeczach, ale może program PhotoKid zaspokoi Twoje potrzeby - LINK
[#3] Re: Data na zdjćciu

@mailman, post #2

To nie to. Sporyt chce ingerować w to, co wyświetla np. jhead.
[#4] Re: Data na zdjęciu

@mailman, post #2

Strona jest o tym programie, ale nie ma go w download

[#5] Re: Data na zdjęciu

@kmilota, post #3

Spiryt a nie Sporyt
Chodzi mi właśnie o ingerencję w obraz, data ma być pobrana z informacji o zdjęciu, a następnie zostać "wklejona" na obraz, nie zmieniając jego parametrów.
Programik jhead działa tylko na nazwach plików, i wykorzystuję go tylko do nadania nazw zdjęciom zgodnie z datą ich wykonania. :)
Na PC jest np. program EXIFER który właśnie coś takiego przeprowadza. A mnie interesuje podobny program, ale na Amigę. ;)

[#6] Re: Data na zdjęciu

@spiryt, post #4

To proponuję do autora napisać w tej sprawie.
[#7] Re: Data na zdjćciu

@spiryt, post #5

Mi jhead wyświetla takie informacje:

File name : SFS:Zdjecia_sony/Sniezka/DSC03098.JPG
File size : 1279891 bytes
File date : 2004:10:03 14:44:56
Camera make : SONY
Camera model : DSC-V1
Date/Time : 2004:10:03 14:44:57
Resolution : 2592 x 1944
Flash used : No
Focal length : 7.0mm
Exposure time: 0.0040 s (1/250)
Aperture : f/6.3
ISO equiv. : 100
Metering Mode: matrix
Exposure : program (auto)
Jpeg process : Baseline

Mając takie informacje można już spokojnie napisać skrypcik, aby ImageFX automatycznie podpisywał zdjęcia.
[#8] Re: Data na zdjęciu

@spiryt, post #4

JEST w download.
http://beevil.homeip.net/photokid/download/photokid.lha
Pozdrowienia,
Drakon

[#9] Re: Data na zdjęciu

@Drakon, post #8

Dzięki! Jest rzeczywiście pod w/w linkiem. Pisałem do autora, dlaczego nie ma odnośnika ze strony www. Otrzymałem odpowiedź, że na dniach będą aktualizowane pliki. Teraz się biorę do sprawdzenia co można wydusić z tego programu.

[#10] Re: Data na zdjćciu

@kmilota, post #7

Nie posiadam tego programu. A po drugie nie za bardzo mi się chce pisać jakieś skrypty. Pobrałem już PhotoKid, zobaczę jak z nim się będzie pracowało.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem