[#1] PPC i BV - cos nie dziala
Czesc!
Mam problemik. Mianowicie posiadajac w domu BV postanowilem dopasc w koncu monitor do ktorego bym karte podlaczyl. Monitor mam - niestety sa po wlaczeniu ppc i bv jakies problemy. Komp wlacza sie, hd sie rozkrecaja i na tym sie konczy. Mam przerobiony zasilacz pc z oryg wtyczka do Amisi oraz zasilanie na fdd. Pewne problemy sprawia zdaje sie gniazdo zasilania Ami - gdy porusze wtyczka to Ami sie odpala i na tym sie konczy. Wiatraczki na ppc zasilam z zas. pc. Czy to jest problem tegoz gniazda i moze przylutowac po prostu przewody do plyty glownej czy chodzi tu o cos innego?
[#2] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #1

Pierwszy raz podlaczyles BVision do Ami? Jezeli tak, to na pewno jest to problem z zasilaniem. Mialem to samo. Rozwiazaniem tego problemu jest podlaczenie do plyty glownej zasilania, do portu z ktorego stanardowo Amiga zasila stacje dyskietek. Do tego portu oczywiscie musisz podlaczyc wtyczke z zasilacza ktora sluzy do zasilania stacji dyskow, natomiast stacje dyskow podlacz do drugiego kabelka z zasilacza. Pamietaj zeby na tym samym kablu ktory podlaczysz to plyty glownej nie podlaczac HD, poniewaz prawdopodbnie nie wystartuje. Aha i NAJWAZNIEJSZE - NIE POMYL STRON PRZY PODLACZANIU DODATKOWEGO ZASILANIA, poniewaz spalisz komputer. Jezeli wszystko dobrze zrobisz to po resecie i przytrzymaniu dwoch klawiszy myszki powinienes zobaczyc "Boot Menu" z BVision (poniewaz BVision wyswietla 4 kolorowy ekran z AGA). Nastepnie trzeba zainstalowac sterowniki CGX. Jakby co zapraszam na priv.
[#3] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Andrzej Drozd, post #2

Hmm, problem w tym, ze juz mam tak podlaczone zasilanie do fdd z zasilacza pc.
[#4] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #3

A jak wczesniej wspomnialem nic juz do tego samego kabla nie podlaczales czy masz tam jakis naped? A moze masz nieodpowiedni zasilacz (czyt. za slaby po dodaniu BVision)? Ja mam jeszcze w domu jakis drugi bublowaty zasilacz od peceta, ale nie nadaje sie on do Amigi i zasilam nim czasami tylko jeden HD w drugiej, prawie golej Ami.
[#5] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Andrzej Drozd, post #4

hmm, to zwykly zasilacz pc...widzisz udalo mi sie nawet odpalic ppc i bv - systemik poszedl. Monitor byl podlaczony, ale po wl. nic sie nie dzialo - jego dioda power miga. Przestawilem wiec w boot menu ppc opcje na powyzej 31khz (myslalem ze to o to chodzi) i teraz zas staram sie wszystko odpalic.
[#6] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #5

Hmmm, przelaczac na 31kHz nie musisz, BVision "widzi" Pal z AGA. Moze masz nieodpowiednia wersje FlashRomu? Ale poki co proponuje "naprawic/przeczyscic gniazdo zasilania i pozyczyc jakis inny solidny zasilacz. Moj ma 200W i 1.5A. Kupilem go jako amigowy (chociaz troche tam w nim dlubalem). Jak juz wpomnialem mam drugi z pc i on nie uciagnie Amigi rozbudowanej Ami.

PS. Byl kiedys nawet jakis artykul w MA (chyba MPSa) o podlaczeniu dwoch zasilaczy z PC do Ami z BVision bo jeden nie wystarczyl.
[#7] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Andrzej Drozd, post #6

Ok. Pokombinuje z tym gniazdem. Flash mam w wersji 46.31. Z tego co widzialem i pamietam zasilacz ma 200 w i 3,5A...
A moze mam ppc nie dzialajace z bvision? jest z 97 roku...
Andrzej, prosilbym jakis sygnal na koma (509 933 928) by miec kontakt.
[#8] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #7

Coś mi się widzi że w Screenmode masz nadal ustawiony tryb z Agi, odpal bez startup-sequence i okno cli powinno być widoczne na BV, mam BPPC z Phase5 a BV z DCE, działają OK.
[#9] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Sylwester, post #8

No tak, tylko jezeli nie widzi "BootMenu" i WB w 4 kolorach (przez BVision) i nadodatek miga mu dioda to albo ma MOSa 0.4 (odpada), albo to problem z zasilaniem...
[#10] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Andrzej Drozd, post #9

Sugerowałem się tym że "Monitor byl podlaczony, ale po wl. nic sie nie dzialo - jego dioda power miga."
[#11] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #5

nie mam bvppc ale wydaje mi sie ze powinienes zrobic flash update :)
tak przynajmniej pisal M.Pampuch w MA - po prostu karta BPPC musi zauwazyc BV - trzeba zrobic update z podlaczona bvppc :)

[#12] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #7

Tak może być podobno karty w wersji Rev 0 mają problemy.
Pod tym linkiem jest programik który powie Ci w jakiej wersji masz BlizzardaPPC.
[#13] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@TomK, post #12

A to ten link
http://vgr.com/g-rex/boardtype.lzh
ale skleroza
[#14] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@TomK, post #12

Ja mam Rev0 z przedostatnia Flashka (ostatnia jest wlasciwie dedykowana PCI, ale na tej ostatniej tez bylo wszystko ok). A BVision nie wiem czy mam Fazy5 czy DCE (gdy instalowalem to nie zwrocilem uwagi).
[#15] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Sylwester, post #10

A no tak... :S , to jesli problemem jest nieustawiony tryb w screen mode lub brak zainstalowanego CGXa, to dodam ze w moim przypadku BVision nie wyswietla obrazu gdy zostanie potraktowana modulem z Blizkicka - BPPCFix040
[#16] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@Greglmmmm, post #1

Moim skromnym zdaniem, jak kilku kolegów wcześniej ;) jest to wina zasilania. W mojej obudowie Infinitiv nie mogłem podłączyc PlizzaPPC i BV z Phase5 przez interfejs klawiatury, nie pomogło zasilanie przez FDD. (dziwne tym bardziej że w dekstopie było ok). Zaryzykowałem, zrobiłem zasilanie wprost na złącze krawedziowe (opisane w tym portalu, DZIEki za świetny pomysł) i jak ręką odjął ...
[#17] Re: PPC i BV - cos nie dziala

@taurus, post #16

Dzieki za pomysly, mysle ze poprostu zrobie zasilanie tak jak opisane to jest wlasnie w PPA. Swoja droga na plycie 1d4 nie mialem zadnego problemu z zasilanie a 2b dziala roznie i z apollo i z ppc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem