[#1] Procek PPC
Na stronie napisane jest: "If you have a 200Mhz Blizzard you may safely bring it up to 266Mhz"
Mam PPC 200MHz i chciałbym się upewnić (pewnie kotoś z Was ma już odpowiednie doświadczenie w tym temacie) czy podkręcenie PPC 200MHz na 266MHz jest bezpieczne dla procesora. Wiem, że motorloki z serii 68k miały zabezpieczenie termiczne, ale nie wiem jak jest z PPC.
(na procku napisane jest coś w stylu: 603prx200)
(teraz mam: 60MHz i mnożnik 3.5 - chcę to zmienić na 66MHz i mnoż.4 )
[#2] Re: Procek PPC

@Jarek, post #1

Mam jeszcze jedno pytanko:
Czy rezystory, którymi ustawia sie mnożnik to 4,7k? (mają oznaczenie 472)
[#3] Re: Procek PPC

@Jarek, post #1

Podkręcić to możesz. Zabezpieczenie termiczne w PPC jest. Jak przetaktujesz to najwyżej nie zadziała. Napisz o efektach podkręcania jestem ciekaw. Pozdrawiam

[#4] Re: Procek PPC

@Arbuz, post #3

> Napisz o efektach podkręcania jestem ciekaw.

Na razie wymieniłem tylko oscylator. (miałem tylko prostokątny, ale działa)
Na zmianę mnożnika jeszcze się nie zdecydowałem (małe te rezystorki ;))
Szykuję lutownicę - niedługo będzie po wszystkim... :)
[#5] Re: Procek PPC

@Jarek, post #1

A skoro już mowa o podkręcaniu to przypadkiem czy ma ktoś do sprzedania oscylator kwadratowy o częstotliwośći 66MHz lub podobnej, do podkręcenia 040 na PPC.
[#6] Re: Procek PPC

@tom256, post #5

Ja mam 66MHz i 80 MHz, ale... tylko prostokątne (jeden prostokątny mam w BPPC)
Mam kwadratowy, ale 60MHz.
[#7] Re: Procek PPC

@tom256, post #5

Mozesz podkrecic takze oscylatorem prostokatnym: przetnij cazkami nozki tego ktory chcesz wyjac z karty, i odegnij je na zewnatrz, nastepnie dopasuj prostakatny i przylutuj do nozek. Jest to nawet bezpieczniejszy sposob poniewaz nie bedzie trzeba odlutowywac starego i tym samym "grzac" plyty glownej karty.
[#8] Re: Procek PPC

@Andrzej Drozd, post #7

> Mozesz podkrecic takze oscylatorem prostokatnym: przetnij
> cazkami nozki tego ktory chcesz wyjac z karty, i odegnij je na
> zewnatrz, nastepnie dopasuj prostakatny i przylutuj do nozek.
> Jest to nawet bezpieczniejszy sposob poniewaz nie bedzie trzeba
> odlutowywac starego i tym samym "grzac" plyty glownej karty.

Mi byłoby szkoda niszczyć oscylatorka.
Poza tym prostokątny musi być dosyć wysoko nad płytką, bo może się nie zmieścić (radiator od PPC, obok 'sterczy' też 040 - chodzi o to, że ten sposób z odcięciem nóżek i przylutowaniem do nich może być nie najlepszy).
Ale myślę, że jak ktoś już się do tego zabiera, to wie/umie sobie z tym poradzić ;)
[#9] Re: Procek PPC

@Jarek, post #8

Wolę prostokątny, zawsze to mnie kombinowania, zresztą jak ostatnio bawiłem się z prostokątnymi to popsułem kartę. A teraz poluję na kwadrat 66MHz.
[#10] Re: Procek PPC

@tom256, post #9

Miało być oczywiście "Wolę kwadratowy".
[#11] Re: Procek PPC

@Jarek, post #8

A ja na swoim BlizzardziePPC mam obydwa oscylatory prostokątne z tym że jeden z jednej strony karty a drugi z drugiej. Może nie wygląda to najlepiej ale jest skuteczne i nie mam już problemu z szukaniem kwadratowych )

[#12] Re: Procek PPC

@Jarek, post #6

Wygląda na to że szybko nie dostanę oscylatora 66MHz, więc chętnie kupię ten 60Mhz, proszę o kontakt w celu sfinalizowania transakcji :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem