[#1] kilka pytań laika
Witam
Niedawno postanowiłem zaprzyjaźnić się z amigami, zakupiłem więc używaną a1200, kartę turbo, dysk, monitor i..... pojawiło się kilka pytań, na które chciałbym poznać odpowiedź korzystając z Waszej uprzejmości :
1) Czy Amiga ma coś takiego jak bios ? Chyba kiedyś o czymś takim słyszałem, ale kompletnie nie wiem co tam się znajduje, a przede wszystkim jak do tego wejść.
2) Mam monitor 1084s i zainstalowany WB3.1. Czytałem że na a1200 można uzyskać odświerzanie 70 Hz, tymczasem w ustawieniach WB jest tylko 50 Hz. Czy możliwe jest uzyzkanie lepszego odświerzania na tym monitorze ? Najlepiej przy zachowaniu WB3.1.
3) Chciałem przegrać programy z dyskietek na HDD jednak po uruchomieniu WB z dysku, pokazuje mi że niektóre dyskietki w FDD są "ndos" i nie potrafie ich ani otworzyc ani przegrac na dysk.
Jak to zrobić ? Jak startuję kompa z tych dyskietek, wszystko normalnie się uruchamia.
4) Jak zainstalować na HDD programy, które normalnie startują z dyskietek ? Właściwie to umiem je tylko skopiować, niestety to nie wystarczy żeby je uruchomić z dysku.
5) Z przerażeniem odkryłem że rożne kapitalne gry z a500 nie chca chodzic na a1200 (a po to kupilłem a1200 żeby właśnie przypomnieć sobie stare dobre gry i nie uruchamiać wszystkiego z padających dyskietek). Co można zrobić w takiej sytuacji ? Czytałem gdzieś o komendzie KillAga którą można wpisać w CLI, tyle że mi pokazuje że nie ma takiej komendy
[#2] Re: kilka pytań laika

@grzes, post #1

Ad1. Hmm... jakby tu dobrze odpowiedziec nie wnikajac w szczegoly... Twoja Amiga nie ma takiego BIOS-u jak widzisz w PC. Powiedz lepiej co Ci potrzeba w tej kwestii.
Ad.2. Od lat mam karte graficzna w swojej ami i zapomnialem juz o trybach AGA ;)
Ad.3. NDOS - sa to gry "niedosowe" rozwiazaniem tu jest WHDLoad.
Ad.4. Programy zazwyczaj posiadaja jakis instaler. Poszukaj na pierwszej dyskietce ikonki podpisanej Install czy jakos tak.
Ad.4. A jakie gry z A500 Ci nie chodza na A1200?
[#3] Re: kilka pytań laika

@grzes, post #1

ad 1. - jest early startup menu - jesli podczas startu kompa wcisniesz oba przyciski myszy na raz - mozesz tam poustawiac (w pewnym ograniczonym zakresie) opcie dotyczace m. in. kompatybilnosci (np. przestawic kosci AGA w tryb zgodnosci z ECS, albo OCS, wylaczyc cache procesora na karcie turbo - czasem pomaga na starsze gry). Ale BIOS to to nie jest... :D
ad. 3. - tu faktycznie pomoze pakiet installerow - WHDLoad - pod warunkiem, ze gra nie jest scrackowana - ten pakiet instaluje tylko oryginaly.
ad. 4. - powinien byc installer na pierwszej dyskietce. Jesli nie ma - powinno chodzic po przegraniu na twardziel. Jesli nie - mozna pobawic sie w jakis plik-skrypcik z odpowiednimi przypisami (assign)...
ad. 5. - tu pomoze albo early startup, albo przerozne programy typu degrader - osobiscie korzystalem z degradera zeby odpalic np. Wings - programik wrzucilem do C: , odpalalem kompa bez sekwencji startowej (early startup), po czym uruchamialem degradera, obcinalem co sie dalo do konfiguracji mniej-wiecej A500 z 1 MB RAM i chodzilo.

[#4] Re: kilka pytań laika

@grzes, post #1

grzes napisał(a):

[...]

> 2) Mam monitor 1084s i zainstalowany WB3.1. Czytałem że na
> a1200 można uzyskać odświerzanie 70 Hz, tymczasem w
> ustawieniach WB jest tylko 50 Hz. Czy możliwe jest uzyzkanie
> lepszego odświerzania na tym monitorze ? Najlepiej przy
> zachowaniu WB3.1.

Na tym monitorze się nie da, bo on wyświetla obraz jak tv, czyli w PAL-u. Musiałbyć podłączyć zwykły monitor od pc (przez przejsciówkę) wtedy mozna ustawić nawet nieco więcej niż 70Hz. Z tym, że jak będziesz miał monitor vga, to niektóre gry nie będą się wyświetlały. Niektóre z tych gier da się wypromować programowo do trybów vga, ale te nie napisane pod systemem, a pewnie większość takich będziesz miał - nie da się. Wtedy zostało by rozwiązanie sprzętowe, czyli scandoubler i masz problem z głowy, bo wszystko obejrzysz na monitorze vga tylko wtedy 1084s pójdzie w odstawkę :)

[...]

> 5) Z przerażeniem odkryłem że rożne kapitalne gry z a500 nie
> chca chodzic na a1200 (a po to kupilłem a1200 żeby właśnie
> przypomnieć sobie stare dobre gry i nie uruchamiać wszystkiego
> z padających dyskietek). Co można zrobić w takiej sytuacji ?
> Czytałem gdzieś o komendzie KillAga którą można wpisać w CLI,
> tyle że mi pokazuje że nie ma takiej komendy

Większość się uruchomi tylko trzeba stosować metody jak sam piszesz.

[#5] Re: kilka pytań laika

@grzes, post #1

ad 1. To zalezy jaka posiadasz karte turbo. Jesli posiadasz BlizzardaPPC, to masz cos ala BIOS. Wchodzi sie do tego przytrzymujac klawisz ESC, po resecie. Dodatkowo kazdego Blizzarda (nawet bez PPC) mozesz wylaczyc przytrzymujac po resecie klawisz 2. To czesto pomaga na stare gierki, jezeli ustawienia early startup menu, nie pomoga.

ad 2. Nigdy nie mialem tego monitora wiec nie jestem pewny. Musisz sam to sprawdzic, w tym celu wejdz do katalogu Storage/monitors i uruchom, ktorys ze znajdujacych sie tam stereownikow np. Multiscan. Nastepnie w preferencjach ustaw ekran systemowy na tryb multiscan i .... jesli cos zobaczysz, to znaczy ze twoj monitor dziala z trybami powyzej 50hz. Teraz juz wystarczy skopiowac multiscan ze Storage/monitors do Devs/monitors i ustawic sobie w preferencjach obraz w tym trybie na stale. Obraz mozesz korygowac Overscanem, lub jakim specjalistycznym narzedziem nie znajdujacym sie w systemie np. MonED. Jednak tego ostatniego uzywaj z rozwaga gdyz mozesz uszkodzic monitor.

ad 3. Za malo mam danych. nie wiem jakimi programami probowales kopiowac dyskietki. Nie wiem tez jaka masz Amige. Wiesz A1200 byly rozne, jedne produkowane przez Commodore inne przez Escom. I one roznie reagowaly na dyskietki NDOS. Jesli nie wiesz jaka masz A1200, to napisz jaki masz rom (kickstart).

ad4 i 5 Jesli chodzi glownie o instalowanie starych gier na twardzielu to polecam pakiet Whdload. Na tym portalu w dziale teleport znajduja sie linki do stron gdzie leza juz zainstalowane pod WHD gierki. Nie sa to wszystkie linki, wic mozesz poszperac jeszcze po Google. Zapewniam cie ze z latwoscia mozna znalezc na sieci ponad 1000 starych tytulow zainstalowanych pod Whd. W tym chyba wszystkie najwieksze stare przeboje. Pakiet WHDLoad jest o tyle dobry ze pozwala instalowac na HD gry ktore oryginalnie installera nie mialy np. NDOSy. A dodatkowo tak robi aby stare gierki z A500, dzialaly na znacznie lepszych konfigach. Korzystajac z tego pakietu nie bedziesz wiec musial grzebac w early startup, czy wylaczac karty turbo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem