@grzes,
post #1
ad 1. To zalezy jaka posiadasz karte turbo. Jesli posiadasz BlizzardaPPC, to masz cos ala BIOS. Wchodzi sie do tego przytrzymujac klawisz ESC, po resecie. Dodatkowo kazdego Blizzarda (nawet bez PPC) mozesz wylaczyc przytrzymujac po resecie klawisz 2. To czesto pomaga na stare gierki, jezeli ustawienia early startup menu, nie pomoga.
ad 2. Nigdy nie mialem tego monitora wiec nie jestem pewny. Musisz sam to sprawdzic, w tym celu wejdz do katalogu Storage/monitors i uruchom, ktorys ze znajdujacych sie tam stereownikow np. Multiscan. Nastepnie w preferencjach ustaw ekran systemowy na tryb multiscan i .... jesli cos zobaczysz, to znaczy ze twoj monitor dziala z trybami powyzej 50hz. Teraz juz wystarczy skopiowac multiscan ze Storage/monitors do Devs/monitors i ustawic sobie w preferencjach obraz w tym trybie na stale. Obraz mozesz korygowac Overscanem, lub jakim specjalistycznym narzedziem nie znajdujacym sie w systemie np. MonED. Jednak tego ostatniego uzywaj z rozwaga gdyz mozesz uszkodzic monitor.
ad 3. Za malo mam danych. nie wiem jakimi programami probowales kopiowac dyskietki. Nie wiem tez jaka masz Amige. Wiesz A1200 byly rozne, jedne produkowane przez Commodore inne przez Escom. I one roznie reagowaly na dyskietki NDOS. Jesli nie wiesz jaka masz A1200, to napisz jaki masz rom (kickstart).
ad4 i 5 Jesli chodzi glownie o instalowanie starych gier na twardzielu to polecam pakiet Whdload. Na tym portalu w dziale teleport znajduja sie linki do stron gdzie leza juz zainstalowane pod WHD gierki. Nie sa to wszystkie linki, wic mozesz poszperac jeszcze po Google. Zapewniam cie ze z latwoscia mozna znalezc na sieci ponad 1000 starych tytulow zainstalowanych pod Whd. W tym chyba wszystkie najwieksze stare przeboje. Pakiet WHDLoad jest o tyle dobry ze pozwala instalowac na HD gry ktore oryginalnie installera nie mialy np. NDOSy. A dodatkowo tak robi aby stare gierki z A500, dzialaly na znacznie lepszych konfigach. Korzystajac z tego pakietu nie bedziesz wiec musial grzebac w early startup, czy wylaczac karty turbo.