[#1] krok po kroku
Witam ,koledzy jak przegrać gre z pc na dyskietke amigi .Mój pc nie chce sformatować dyskietki z amigi .Sciągnąłem x-copy w adf . i po kliknićci komp pyta jakiego użyć programu do otwarcia tego pliku. pomóżcie bo do północy niedaleko a też chciałbym iść na sylwka moja Amiga 500 Pozdr.... :D

[#2] Re: krok po kroku

@miro-amigowiec, post #1

MUSISZ mieć chociaż Workbencha i trochę programów na na AMIGOWO sformatowanych dyskietkach. Na A500 bez dodatków przenoszenie plików jest trudniejsze niż na nowszych modelach z HD i CD. MUSISZ sobie to skombinować, znajdź jakieś amigowca w miarę blisko ciebie, albo zgłoś się może do jakiegoś amigowego sklepu np. Efunzine albo Amigo (linki masz w teleporcie ppa) i tam poproś aby ci przysłali trochę potrzebnego softu, oczywiście będziesz musiał chyba za to zapłacić.

Miłego Sylwestra

[#3] Re: krok po kroku

@miro-amigowiec, post #1

Po prostu standardowy pecet (to znaczy taki bez specjalnej karty za kilkaset złotych) nie potrafi nagrać dyskietki amigowskiej. Potrzebujesz uruchomić system pod Amigą, i przenieść na nią adfy z peceta - albo kablem (null modem), albo siecią (jak masz pod amigą kartę sieciową), albo na pecetowej dykietce (jak masz na Amidze programy do odczytania takiej dyskietki, dla A500 Dos2dos, A1200 ma już stosowne programy wbudowane w system). Przy ostatnim rozwiązaniu problem może być z adf większymi od 720 kb (amiga standardowo czyta tylko pecetowe dyskietki 720kb), wtedy albo rozwiązaniem jest spakowanie takiego adfa, albo kupienie gęstej (1.44 MB) stacji do Amigi (ale w A500 chyba taka stacja nie pójdzie, przynajmniej pod systemem 1.3)
[#4] Re: krok po kroku

@wali7, post #3

Ja probowalem i sie udalo...ale kosztowalo mnie to troche zdrowia i nerwow.Kupilem na allegro kabel pc-amiga,od razu bylo tam oprogramowanie(TWIN) na amige i pc,podlaczylem kabelek odpalilem Twina na obu kompach, zgralem adf na pamiec amigi a nastepnie na dyskietke siedzaca w amidze...ten manewr uda ci sie jezeli masz 1MB w amisi.No i to tyle....FAAAAAJNA SPRAWA,mozna miec kazda giere na amisie!!!

[#5] Re: krok po kroku

@szwuru, post #4

To dobre rozwiązanie. Z oprogramowania można też polecić Pc2Amiga (jest na aminecie). Najlepszym rozwiązaniem jest sieć - głównie z uwagi na prędkość transmisji danych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem