[#1] zmiana rozdzielczosci?
Witam!
Mam problem:
gdy chce zmienic rozdzielczosc (screenmode) system otwiera mniejszy/wiekszy ekran i na tym jest koniec :( pointer zmienia sie na zajety i nic wiecej nie mozna zdzialac, nawet go przesunac.
Pamietam ze kiedys poradzilem sobie z tym problemem lecz nie pamietam jak :(

mam: mcp, birdie 2000, OpusMII
[#2] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #1

> mam: mcp, birdie 2000, OpusMII

I OS3.5/3.9 zapewne? Magellan brzydko patchuje workbench.library i stąd problem. Jeżeli używasz PatchControl, w Startup-Sequence wstaw:
PatchControl #?DO_LAUNCHER
lub usuń ten parametr (sorry, w tej chwili nie pamiętam, który wariant pomógł). Ostatecznie problemu to nie rozwiązuje, ale przynajmniej likwiduje zawieszenie. Zmiana rozdzielczości/głębi ekranu możliwa będzie dopiero po ponownym uruchomieniu systemu.
[#3] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #1

wywal MCP- u mnie skutkowało. Gdy miałem 640x512 interlace PAL i chciałem zmienić na euro 72hz 640x400 miałem takie same objawy jak ty. Po skasowaniu MCP wszystko działało jak należy.

[#4] Re: zmiana rozdzielczosci?

@Orson, post #3

Ta opcja raczej nie wchodzi w grę :)
[#5] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #4

MCP to zlo Kiedys tez myslalem, ze bez tego bedzie ciezko zyc ale jednak sie da
[#6] Re: zmiana rozdzielczosci?

@Konrad Klar, post #2

nie pomogło system nawet nie chciał zmienić rozdzielczości :(
[#7] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #5

Odkryłem, że to jednak nie MCP :) tylko OpusMII :(

[#8] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #7

Też mam Opusa M2, tylko że rzadko rozdzielczości zmieniałem ;) Ale jak już do tego doszło to i tak zmiany widoczne były dopiero po resecie bo za dużo dodatków miałem i wolałem resetować niż to wszystko wyłączać

[#9] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #8

Cuda Kolego prawicie...
[#10] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #1

Czyli nikt nie wie jak sobie poradzić z tym problemem?

[#11] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #10

proponuje wywalic (tymczasowo) wszystkie upiekszacze i patche i jesli zadziala, zaczac pokolei je wlaczać az do znalezienia winowajcy calego zamieszania
[#12] Re: zmiana rozdzielczosci?

@Norbert, post #11

hmm tak jak pisałem sam os3.9 - działa; sam Magellan na osobnym ekranie - działa
tylko jako zamiennik wb - nie działa :(
a łatek tak wiele nie mam: MCP, Birdie 2000, MCX i tyle - ale popróbuję powyłanczać i po kolei.
[#13] Re: zmiana rozdzielczosci?

@wali7, post #9

Tia, rzeczywiście wyłączenie VP, birdiego i jeszcze kilku duperelek rzeczywiscie ma sens (i trwa krótko) przy zmianie rozdzielczosci . Szybciej bylo dac save i reset kompa, po 5s byla nowa rozdzialka bez kombinacji
[#14] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #13

Ale tu chodzi o fakt, dlaczego to nie chce dzialac, a nie oto zeby robic reset, ktory nie zawsze jest wskazany
[#15] Re: zmiana rozdzielczosci?

@Norbert, post #14

dokładnie :)
[#16] Re: zmiana rozdzielczosci?

@Norbert, post #14

Ale przeciez odpowiedz juz padla - winny jest przede wszystkim magellan. A co do resetu to w przypadku ami jest on wskazany co jakis czas
[#17] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #16

A czy to oznacza, że WSZYSTKIM użytkownikom os3.9 i OMagellanaII nie diziała??
[#18] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #16

Przy takim optymistycznym podejściu można pójść dalej - nie trzeba resetować, w końcu i tak zawiesi się i zresetuje samo. :S
[#19] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #6

To nie uruchamiaj Magellana jako zamiennika Workbencha. To najgłupsze co można zrobić. To co patchuje Magellan jako zamiennik jest stare jak świat w stosunku do AmigaOS3.9.
[#20] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #8

A mi się wszystko normalnie odświeża, bo nie mam Magellana ustawionego jako zamiennik Workbencha.
[#21] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #13

To masz faktycznie coś namieszane w systemie. U mnie zmiana rozdziałki jest błyskawiczna.
[#22] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #17

Nie. U mnie działa.
[#23] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #10

Ja już podałem rozwiązanie. I pisałem już o tym bardzo dawno.
[#24] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #12

To nie włączaj go jako zamiennika. Dlaczego tak usilnie chcesz degradować AmigaOS3.9?
[#25] Re: zmiana rozdzielczosci?

@kmilota, post #24

Po prostu kilkuletnie przyzwyczajenie :)
a człowiek nie lubi cofać się wstecz.
[#26] Re: zmiana rozdzielczosci?

@kmilota, post #24

Magellan to degradacja OS3.9?:D Coz ja wolć degradowac bo i tak z ikonek nie korzystam a funkcjonalnoscć Magellana pozostawia OS3.9 daleko w lesie ;)
Co do zmiany rozdzialki - jest blyskawiczna jak odpale sam WB bez zadnych latek. Po prostu z łatkami zawsze intuition nie może zamknąć jakiegoś okna i wole (wolalem) zresetowac niz wylaczac wszystko po kolei. Ponowne wczytanie systemu bylo szybsze niz wylaczanie wszystkiego po kolei zeby rozdzialke zmienic :D
A co do stabilnosci Amigi... W akademiku potrafila chodzic ponad 72 godzinki bez resetu ale po takim czasie strach bylo nawet player do mp3 odpalic ;)
[#27] Re: zmiana rozdzielczosci?

@szulu, post #26

Twój wybór. Ale jeśli uruchamiasz Magellana jako zamiennik Workbencha, to po co ci AmigaOS3.9. Wystarczy ci AmigaOS3.1.
[#28] Re: zmiana rozdzielczosci?

@kmilota, post #27

Najglupsza odpowiedz jaka mi przychodzi do glowy to robienie tego dla ikonek - po co recznie podmieniac na glow icons
[#29] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #7

Nic nie odklryles, bo wczesniej bylo info, a Szulu nie sluchaj, bo on na grzybie teraz jedzie :).

2750868
[#30] Re: zmiana rozdzielczosci?

@11MASTEr, post #12

MCP i MCX jednoczesnie.....?
Balbym sie :)

btw: przy wlaczonym birdie pod OS 3.1 ekran nie zmienia rozdzialki i ja tez resetuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem