[#1] Jak skonfigurować CV64/3D
Pytanie jak w tytule. Problemem jest uzyskanie rozdziałki 1024x768 BEZ INTERLACU !!! Konfig - A1200+Blizzard 1260/50MHZ+ZorroII+Cybervision 64/3D. Testujć sys 3.9. W chwili obecnej na blacie mam 800x600 w 16 bitach. Wszystkie próby uzyskania w/w rozdzielczości spełzają na interlacie. A Słyszałem, że 1024x768 bez "drgawek" jest możliwe. Przyjmć pomocną dłoń w postaci gotowego konfigu. AHA !!! CGX v.3 icośtamjeszcze !!!

[#2] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@Pero, post #1

A jaki ustawiłeś monitor? Bo jeśli dałeś za małą wartość odchylania poziomego, to tu będzie źródło problemu.
[#3] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@wali7, post #2

Używam Optiwiev`a 15". Sterownik wybrałem dla monitora 31kHz

[#4] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@Pero, post #3

No to weźmy kalkulator: 1024linie*50Hz nolace (powiedzmy, bo i tak trzeba min. 75 Hz)=51200 punktów/s=51.2 kHz (a więc jak dałeś monitor 31 kHz to nic dziwnego że masz interlace, bo wtedy wychodzi akceptowalne przez twoje ustawienia 25.6 kHz, a przy tym odchylaniu pionowym to pewnie miga jak diabli, nieprawdaż?). Ustaw najwyższy możliwy parametr odchylania poziomego - w dzisiejszych czasach wartości maksymalne do ustawienia w CGX3 są parametrami najzupełniej standardowymi dla większości sprzętu (dla 1024x768@75Hz potrzebujesz 76.8 kHz).
[#5] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@wali7, post #4

Dzićki za pomoc! Chodzi, ale obraz mam lepszy na 800x600.

[#6] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@Pero, post #5

Dla 15 calowych monitorów idealną wielkością obrazu jest 800x600, w 1024x768 otrzymujesz rozmydlony obraz - po prostu elektronika nie wyrabia. Za to po przestawieniu parametrów monitora (co jak czytam, zrobiłeś) powinieneś mieć znacznie lepszy dla oczu 800x600.
[#7] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@wali7, post #6

Fakt. Dlatego żyje 800x600. No, może kiedyś po zmianie na 19"??? Dzićkujć za pomoc.

[#8] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@wali7, post #6

nie eleronika a trafo-powielacz ... czym mocniejszy trafo powielacz tym wieksza rodzialka i odswiezanie ... ale na 15 to ikonki sa za male ...

pozdrawiam
[#9] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@jezyk, post #8

Nie chciałbym się sprzeczać, ale trafo-powielacz to też chyba elektronika. Pozatym co ma piernik do wiatraka? Trafopowielacz odpowiada za generację napięcia przyspieszającego elektrony, odpowiada więc za jasność obrazu, tudzież ogniskowanie wiązki. Część układów: układy odchylania poziomego i pionowego, tudzież wzmacniacze wizji bezpośrednio odpowiadają za jakość generowanego obrazu. Zbytnie spłaszczenie charakterystyki elementów aktywnych, a takie zjawisko występuje przy pracy w granicznych warunkach, odpowiada za rozmycie obrazu. W monitorach bez mikroprocesorowej kontroli parametrów sygnału może dojść do przekroczenia tych parametrów i zerwania synchronizacji.
[#10] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@wali7, post #9

masz racje w duzej mierze bo bez elektroniki odpowiadajacej za dobra jakaos sygnalu i sterowanie nie ma dobrego obrazu ale jak mozesz na 15 wyswietlic 1024x768 to elektronika wydaje ale trafo zwyle jst za malej mocy aby uzsyskac dobty obraz ... i wszystko sie rozmywa ... jak ktos lubi blur ...

PS: były takie czasy ze sie cieszylem ze mam TV'14 tylko do mojej amy :] i nie musze przerywac amigowania na ulubiony serial mamy :D
[#11] Re: Jak skonfigurować CV64/3D

@jezyk, post #10

Racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem