[#1] kabelek
Mam kabelek RGB-EURO. Kiedyś podłączyłem pod telewizor Ami, i zamiast normalnego obrazu zobaczyłem jakiś strasznie przyciemniony. Gdy podłączyłem pod composite wszystko było ok. Pewnie zrobiłem coś źle bo wcześniej działało ale już niepamiętam.

HELP!

[#2] Re: kabelek

@Korni, post #1

Wez zobacz kabel od strony tel czy nie ulamal tam sie jakis przewod
[#3] Re: kabelek

@Korni, post #1

Prawdopodobnie brak zasilania do przelacznia TV w tryb monitora (RGB)
[#4] Re: kabelek

@Norbert, post #3

Czy da się coś z tym zrobić?
Mam dwa takie kabelki i oba zachowują się tak samo.

Czy jakość obrazu na TV lepsza jest z RGB czy z composite?

[#5] Re: kabelek

@Korni, post #4

Mozliwe ze Amiga nie daje odpowiedniego zasilania, a by przelaczyc TV w tryb monitora.
Przy niektorych TV pomaga wlaczenie telegazety.
[#6] Re: kabelek

@Korni, post #4

Zdecydowanie lepsza jakość z RGB.
Spróbuj przełączyć TV w tryb Euro (czy jak on się u ciebie nazywa), to wykluczy problemy z napięciem przełączającym.
A masz prawidłowo podpięte wszystkie kable, zwłaszcza masę?
[#7] Re: kabelek

@Korni, post #1

miałem to samo na jakimś starym TV, kable masz dobre to specyfika TV. :D :D :D

[#8] Re: kabelek

@arielcpu, post #7

Tyle, że z kilka lat temu na tym telewizorze (SONY trinitron 14") dało się zobaczyć obraz z RGB, lecz A500 mi się zepsuła i z rok temu miałem na chwilę A1200 by Escom i gdy podłączyłem ujrzałem jakiś straaaasznie przyciemniony obraz. A teraz mam zamiar kupić A1200 i po prostu chcę się dowiedzieć jak to będzie...

[#9] Re: kabelek

@Korni, post #1

Eeee, może w telepudełku napięcie z powielacza trochę klapło... możliwe w starym sprzęcie. Raczej wina telewizora. Nie dostał piorunem, wodą itp? nikt do niego żadnych dziwnych kabli ni podłączał? JAk któreś z powyższych, to mogą być upalone klucze analogowe na wejściu, albo, jak już pisano - za małe napięcie przełączającce (to wtedy raczej z winy kabla, bo od strony amigi ono jest do +5V podłączone i maszina by nie działała)
Kolory są w porządku?
[#10] Re: kabelek

@shg, post #9

Napewno napiecie powinno byc 12v jesli obraz z tyelegazety jest ok to wina kabla jak wroce z wywiadowki to podesle jak to naprawic
[#11] Re: kabelek

@Korni, post #4

Bardzo, ale to bardzo bardzo lepsza jakosc jest z RGB.
[#12] Re: kabelek

@Korni, post #8

Mozesz sprobowac z innym TV i bedzie wiadomo, gdzie dymu szukac.
[#13] Re: kabelek

@Seeker, post #12

Właśnie tak zrobię...
Ja sprawdzę to dam znać...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem