Komentowana treść: Aktualizacja Programów
[#1] Re: Aktualizacja Programów
Pozwole sobie zwrocic uwage, ze screenshoty sa bardzo niewyrazne. Zapewne da sie poprawic ich jakosc, zwlaszcza przy screenshocie samych okienek.
[#2] Re: Aktualizacja Programów
W odpowiedzi na komentarz nr #478

Screenshoty sa bardzo wyrazne. To co widac w tekscie artykulu to tylko miniaturki screenshotow. Wystarczy na nie kilknac i pokazuje sie obrazek nieskalowany i bardzo wyrazny.
[#3] Re: Aktualizacja Programów
W odpowiedzi na komentarz nr #480

Ano prawda, myślałem, że już wszyscy się przyzwyczaili do klikania na obrazkach, zwłaszcza w artkach. ;)
[#4] Re: Aktualizacja Programów
Rozumujac w ten sposob - po co wogole umieszczac miniaturki?

Moze tylko umiescic sam link "obrazek 1" i/lub "obrazek 2"?!? ;)

Ech... jak juz cos sie robi to nalezy do dobrze robic, zwlaszcza ze w tym przypadku to nie jest zaden problem.

[#5] Re: Aktualizacja Programów
W odpowiedzi na komentarz nr #482

Miniaturki w tych artykułach nie są złe, ale mogłyby być lepsze.

Sprawdziłem jak to jest z miniaturkami zrobionymi przez proste skalowanie + byle jaki blur lub inny efekt (w celu rozmazania grup pikseli).

Okazuje się, że bardzo dobrą jakość przy skalowaniu obrazków można uzyskać przy użyciu darmowej przeglądarki obrazków - PicShow.

Obrazek porównawczy: http://legnica.daminet.pl/~grxmrx/obrazek.png

Oczywiście przy włączonej interpolacji w opcjach programu.

Nie wiem jak działa PicShow na AGA (mam kartę gfx), ale Mailman ma chyba tylko AGA z tego co wiem i być może nie mógł przez to (w sposób pośredni) uzyskać lepszej jakości przy użyciu programu, którym przeskalował obrazki.

[#6] Re: Aktualizacja Programów
Ja tylko napisze tak: sa tacy, ktorym obrazki w artach sie nie podobaja i sa tacy, dla ktorych obrazkow jest za malo. Jednych i drugich pogodzic sie nie da.
[#7] Re: Aktualizacja Programów
W odpowiedzi na komentarz nr #484

Miniaturki są też po to, aby urozmaicić nieco tekst, przecież to nie są newsy, tylko artykuły, a takie należy urozmaicać.

Chyba byś się nie cieszył będąc na modemie, gdy czytasz opis jakiegoś programu i masz tekstowe linki do fotek, klikasz, a tu ładuje się jakaś mega fotka, z mało interesującą zawartością. Dzięki miniaturce można szybciej stwierdzić czy warto tam zaglądać. :)

Widziałem już strony z takimi linkami, bieda, aż piszczało, pusto było i smutno się czytało. ;)
[#8] Re: Aktualizacja Programów
W odpowiedzi na komentarz nr #483

Wystarczyloby przeskalowac te screenshoty w dowolnym programie graficznym nie do grafiki 8bitowej czyli ImageFX, Photogenics czy ArtEfect. Z tego co sie orientuje ten ostatni bardzo ladnie skaluje uzywajac bilinearnego albo bicubicznego filtrowania. Wszystkie trzy programy "dzialaja" na AGAcie. Znaczy "dzialaja"... Daja sie uruchomic i pozwalaja przeskalowac obrazek:):):)
[#9] Re: Aktualizacja Programów
I Mailman wlasnie w ten sposob to robi. Skalowanie ArtEffectem, a przy strasznej pikselozie wygladzania efektem Smooth.
[#10] Re: Aktualizacja Programów
W odpowiedzi na komentarz nr #490

Te obrazki sa skalowane w ArtEffect??? Wybacz ale nie uwierze zanim sam nie sprawdze (czyli najwczesniej za 10-14 dni jak odzyskam Amige).
[#11] Re: Aktualizacja Programów
> Te obrazki sa skalowane w ArtEffect??? Wybacz ale nie uwierze zanim sam nie sprawdze (czyli najwczesniej za 10-14 dni jak odzyskam Amige).

Tez nie moglem uwierzyc wiec samemu przeskalowalem. Kto chce moze

zobaczyc http://nfk.art.pl/~margines/birdie.png te po lewej to ja robilem

po prawej orginaly ze strony ppa.

Trzymajta sie!

Margines
[#12] Re: Aktualizacja Programów
Moje byly jeszcze przeciagniete Smoothem (57% chyba)
[#13] Re: Aktualizacja Programów
No to ja swoje tez pociagnalem smoothem 57 :)

Te po lewej moje bez smootha po srodku orginaly po prawej ze smoothem.

http://nfk.art.pl/~margines/birdie2.png

a tak btw ja nie widze wygladzania w orginalach.

W pierwszej chwili pomyslalem a to zapewne ze to na AGA robiles

i widocznie arteffect cos miesza.

No to odpalilem arteffecta pod agata i efekt identyczny jak pod

voodoo3.
[#14] Re: Aktualizacja Programów
W oryginalach nie ma wygladzania (po co?)

A w ogole to prozna to dyskusja...
[#15] Re: Aktualizacja Programów
cytat1: "Moje byly jeszcze przeciagniete Smoothem (57% chyba)"

cytat2: "W oryginalach nie ma wygladzania (po co?)"

To bylo wygladzanie czy nie bylo? :)

Ale nadal nie wiadomo jakim programem robiles te miniaturki.

Ja robilem ArtEffectem 4.0 i widac ze efekt jest lepszy.
[#16] Re: Aktualizacja Programów
Mowiac oryginal mialem na mysli duzy obrazek, a nie jego miniature. Wygladzanie bylo tylko na miniaturach. Robione na ArtEffect 2.6. Wiecej wygladzanych miniaturek juz nie bedzie...
[#17] Re: Aktualizacja Programów
Mowiac oryginaly mialem na mysli minaturki ktore byly robione

przez Ciebie a tak btw to nie przez wygladzanie tak sie stalo tylko

widocznie arteffect 2.6 do pupy skaluje.

Jezeli chcesz i redakcja ppa sie zgodzi moge przeskalowac je arteffectem4.0

i beda ladne miniaturki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem